Vzkazy 2010/6

28.03.2010 | Žádné komentáře

Na těchto stránkách jsem již několikrát popisoval postupy tření různých druhů ryb. Reprodukci neonek obecných jsem dokonce rozepsal do podrobností, které mohly mnohým začátečníkům usnadnit bádání při odchovech mnoha druhů tetrovitých ryb. Nikdy se ale z jakkoliv podrobného popisu přípravy tření nedovíte vše. Není to možné a vydržíte-li u akvaristiky, časem zjistíte, že základem k úspěšnému odchovu jakýchkoliv ryb je vlastní zkušenost. Často jde o zkušenost dlouholetou, hromadu vědomostí a chcete-li, třeba i posedlost.

Na poslední dotaz sice odpovím, ale výše uvedenou skutečnost prosím berte v úvahu a věřte, že vím, o čem píši. Pan Karel se dotkl velmi citlivé oblasti chovatelství a ptá se na podstatu vytírání ryb a hlavně na přípravu odchovu a to vše ještě ke všemu všeobecně. Již mnohokrát jsem psal o tom, že příprava odchovu začíná již při narození toho určitého druhu. Půjdu ještě dál a nebojím se napsat, že příprava zdárné reprodukce začíná již ve starosti o rodiče narozených živočichů, které máme v úmyslu dále množit.

Není-li poslední věta někomu zcela jasná, je to tak. Již při úvaze reprodukovat nějaký nový druh ryby, se musíme zajímat o to, odkud si základ pro náš chov vybereme. Slovo „základ“ v tomto případě znamená počet a fyzický i zdravotní stav ryb. Vždy, když je to možné, je dobré vyhledat akvaristu, který se chovem těch určitých ryb zabývá delší dobu a má již za sebou zkušenosti. Tím ještě nemáte ale vyhráno, protože rozhodně ne každý se Vám s podrobnostmi chovu a odchovu svěří. Rozhodně ale získáte ryby, o kterých víte, čím prošly. To je velmi důležité! Mohl bych s nadsázkou napsat, že se jedná o ryby s rodokmenem. Všichni, kdo se zabýváme odchovem akvarijních živočichů víme, že nejlépe se pracuje s rybami z vlastního odchovu. Tedy s rybami již v našem prostředí odchovanými.

Dejme tomu, že zakoupené ryby jsou v dobré kondici a Vy víte co s nimi. V každém případě je nutné věnovat těmto rybám dobrou pozornost. Je to základ budoucího chovu. V tomto okamžiku se musím zmínit právě o té okolnosti, kterou jsem zmiňoval výše. Je to právě ta, pro mnohé podivná, věta ze začátku článku, tedy, starost o rodiče ryb, které hodláme reprodukovat. Totiž, tyto zakoupené ryby slouží sice jako základ chovu, ale důležitější bude jejich potomstvo. To bude hrát hlavní roli v pokračování chovu a hlavně v jeho další kvalitě.

Zkušení akvaristé dobře vědí, že z jakkoliv „kvalitního“ základu chovu můžete bez znalostí a zkušeností již v druhé generaci mít „trosky, které nebudou schopny další reprodukce, nebo bude potomstvo v podstatě nepoužitelné! Je dobře známo, že až první potěry ukážou, co v rodičích skutečně je. A nejen to, základní a podstatné chyby může udělat při odchovu i chovatel sám. A to je právě ten kámen úrazu. Zeptá-li se kdokoliv na to, jaké chyby, je v podstatě nemožné v krátkosti odpovědět a hlavně, ani by to nebylo co platné. Bez oněch základních zkušeností a znalostí, nebude čtenář vědět, o čem je vůbec řeč. A jsme opět na začátku.

Při sepsání jakéhosi manuálu pro výtěr neonek jsem se snažil o opravdu podrobný a jasný popis celého postupu. Popsal jsem osm stran a měl jsem dojem, že byl napsán skutečně srozumitelně. Přesto mi přišlo poštou mnoho otázek, které jsem opravdu nečekal. Jde o to, že při popisu výtěru neonek obecných, což je podle mne základ pro postup do dalšího kola akvaristiky, nepředpokládám, že budu muset vysvětlovat zcela zásadní a základní akvaristické pojmy, jakými jsou například pH, uhličitanová tvrdost vody, nebo třeba pojem biologická čistota vývojové vody. Zkrátka, u takových článků se samo sebou předpokládá jistá gramotnost v oboru.

Na první pohled se zdá tento „začarovaný kruh“ bez východiska. A přece je možné si s tím vším poradit a vymanit se zdárně z pomyslné bezradnosti. Jen si neslevovat! Píši často o základech akvaristiky a o nekompromisním přístupu k chovatelství. Zvláště u reprodukce chovaných zvířat není možné nic opomenout a hlavně si myslet, že lze udělat něco „jako“. Nelze! Vše musí mít svůj řád a vše je již dáno. Důležité je pouze dodržet ten správný postup. Nelze též pominout, zda se chystáme na intenzivní chov, či jde-li nám pouze o zachování rodu, tedy například o náhodné a méně početné potomstvo.

Jako příklad uvedu vlastní zkušenost s tetrou Hemigrammus rhodostomus, tedy s tetrou červenoústou. Odchovával jsem jich poměrně slušný počet a dospělé ryby jsem po třecím cyklu umístil do téměř dvousetlitrového akvária. V tom akváriu jsem měl asi tak dvě stě rostlin Barclaya longifolia. Již z vodovodu nám tady na severu teče voda velmi měkká a působením rostlin se voda v onom akváriu upravila do výborných hodnot. Vodivost tam byla sice téměř 200 mS (běžně se rhodostomy vytírají ve 20 mS), ale uhličitany nikde a tak se pozdním dotřením ještě v akváriu posléze objevilo několik kusů potěru. Normálně by si s ním dospělé ryby velmi rychle poradily, ale v takovém množství rostlin se obratně potěr ukrýval a několik malých kusů přežilo. A protože jsem krmil i dospělé rhodostomy Artemií, neměl potěr nouzi ani o potravu.

I tak se dají množit ryby, ale to je opravdu pouze náhodné tření a jistě postačí pro chovatele s pouze zájmovými úmysly. Akvarista profesionál by při takovém hospodaření zemřel hlady.

No a dostali jsme se k samé přípravě tření a to je opravdu potíž. Není totiž možné shrnout všeobecně základy. Při úvaze na toto téma jsem skončil vlastně již v počátku. Všeobecně to zkrátka nelze. Uvedu klasický příklad opačného konce pomyslného provazu a to africké cichlidy a například amazonské tetry. Už při úvaze kde začít se setkáte s problémy a vysvětlení se ocitne ve slepé uličce. Vždy je ale dobré zajistit biologickou čistotu prostředí, vhodné chemické hodnoty vody, její teplotu a hlavně…HLAVNĚ svoji hlavu!!! Nakonec lze velmi jednoduše a mazaně napsat, že každý rybí druh potřebuje specifickou starost a musíme tedy přizpůsobit třecí a posléze i vývojovou vodu jeho nároku.
Budete-li potřebovat konkrétní pomoc při výtěru určitých druhů ryb, napište. Budu-li znát řešení, rád pomohu.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2010
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...