Co nás trápí

7.02.2010 | Žádné komentáře

Milá Alenko, šneci nejsou žádná tragédie. Tedy alespoň v běžně osázeném, pokojovém akváriu. Jiné je to například u výsevu rostlin, nebo u nakladených jiker. To ale není tvůj příklad.

Alence je deset let a je nešťastná ze šneků, kteří se jí v akváriu rozmnožili. Není si ale vědoma toho, že by nějaké šneky do akvária dávala.

Šneky, neboli vlastně správně plže, si můžeme do akvária přinést prakticky se vším, co pro zařízení akvária používáme a co před tím v jiném akváriu již bylo použito. Tedy s rostlinami, dekorací, štěrkem, přírodní potravou a dokonce i s technikou. Vajíčka plžů se mohou dostat i do filtrační náplně a následně, při použití filtru například v jiném akváriu, se objeví právě v něm. Jsou známy historky z akvaristické latiny, kdy prokazatelně nemohlo dojít k zavlečení šneků do akvária, a přece se tam objevili. Zkrátka, šneci jsou v akváriu běžní obyvatelé a tak bychom je také měli brát. Jen si musíme dát pozor na jejich přílišné rozmnožení. Je nutné si uvědomit, že plži také zatěžují, tak jako ryby a jiní obyvatelé akvárií, prostředí v něm.

Čím víc plžů v akváriu, tím více bychom měli dát pozor na výskyt dusíkatých látek ve vodě! Nechci tím říci, že zrovna šneci jsou hlavním zdrojem znečištění akvária, to by jich muselo být v nádrži opravdu mnoho.

Na druhou stranu, mylným a velmi rozšířeným názorem je, že plži akvárium čistí. Opět, není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Plži sice zbavují akvárium zbylého krmení a nejrůznějších organických zbytků, ale zároveň ho svými exkrementy znečišťují, mají totiž velmi nedokonalé trávení, takže nula od nuly pochází.
Plži přenesení z přírody mohou být dokonce zdrojem různých druhů infekcí. Tak je pouze na nás, jak se k plžům v akváriu budeme chovat. Rozhodně nedoporučuji likvidaci chemickými prostředky. Není-li to nutné, chemii a prostředky na bázi chemické raději v akváriu nepoužíváme. Stačí redukce mechanická, znamená to šneky opatrně rukou z akvária odstraňovat. Když si dáte chvíli práce, uvidíte, že jejich redukce není vůbec nic tak složitého a pracného. Tedy, vždy při krmení pravidelně zkontroluji akvárium a zjistím-li, že je v akváriu více plžů, než by mělo být, některé z nich odstraním a to je vlastně vše. Možná se zeptáte: A kolik plžů by v akváriu vlastně mělo být? To je otázka, na kterou se opravdu těžko odpovídá, ale vsadím se, že každý na první pohled pozná akvárium, kde plži hrají přesilovku…

Neonky se ne a ne vybarvit

Toto je poměrně častý problém a vyvstává tam, kde se chovají neonky v tvrdší vodě, než se obyčejně doporučuje. Voda by tedy neměla přesahovat únosnou mez a to je dejme tomu 20 ° celkové tvrdosti. I to je ale na neonky poměrně vysoká tvrdost. Nemám bohužel údaj o tom, jaké neonky má pisatel zrovna na mysli, ale předpokládám podle popisu, že se jedná o běžně chované Paracheirodon Innesi, tedy neonky obecné. Jsme-li u kvality vody, je nutné vzít v úvahu též obsah kyslíku a kyselost či zásaditost. Z vlastní zkušenosti mohu uvést, že neonky mají rády vodu bohatou na kyslík a mírně kyselou, tedy 6,5 pH. Zajistíte-li neonkám vodu měkkou, mírně kyselou, bohatou na kyslík a přesto se budou zdát nevybarvené, může být původ i v infekci. Těžko uvádět na tomto místě přesnou diagnózu, protože původců může být více, ale podle příznaků se dá mnohé rozpoznat.

Další příčinou může být množství neonek v akváriu. Neonky žijí v hejnu a samotným se jim nedaří. Jsou většinou poschovávané a rozhodně se nechovají podle našich představ. Proto je přímo nutné chovat v akváriu alespoň osm kusů, ale mám-li být upřímný, rozhodně bych doporučil minimálně kusů dvacet. Když akvárium s neonkami doplníte mírumilovnými druhy jiných rybek podle velikosti nádrže a přidáte-li vhodný a dostatečně výkonný filtr, Vaše akvárium bude skvost.

Výměna vody v akváriu

Výměna vody je velmi důležitá a měla by se provádět rozhodně pravidelně. Čím častěji si chovatel může dovolit pravidelnou výměnu části vody, tím lépe. Osobně měním část vody každý den. Není dobré se spoléhat na to, že jednou týdně vyměním polovinu vody v akváriu a tím je vše napraveno. Mnohem lépe je měnit vodu častěji, ale menší množství. To je ale velmi náročné na čas. Každý nemá čas se věnovat denně svému akváriu a tak doporučuji zvolit co možná nejčastější interval. Ono nejde až tak o to, že měním polovinu akvária či pouze jeho malou část. Jde o kvalitu vody.

Máme-li možnost uchovat vodu, která je vytemperovaná na tu správnou teplotu a například den předem čeřená vzduchem, můžeme v akváriu měnit i její větší část. Toto ale většina chovatelů doma zajistit nemůže a tak je lépe častěji měnit alespoň část vody za čerstvou. To rozhodně životu v akváriu neublíží. Budete-li měnit najednou například deset procent vody v akváriu za čerstvou, nemusíte se obávat problémů.

Hnojení rostlin v akváriu

Toto téma je velmi diskutované a existuje na něj také mnoho názorů. Opět budu psát o svých zkušenostech. Je ale možné, že se dočtete názory zcela opačné. V běžně osázeném akváriu, kde je dno zhotoveno z běžného akvarijního štěrku, tedy povětšinou původu křemenného hrubosti ½ až 1 cm, rostliny rozhodně nepřihnojuji. Pěstoval jsem rostliny v akváriích vždy a mám akvárium s rostlinami velmi rád. Musím napsat, že jsem se pokoušel za svou praxi o mnoho různých variant, ale nejvíce se mi osvědčil způsob tzv. vhodného výběru rostlin. Co to znamená? Akvárium jako takové, myšleno i s rybami, se za poměrně krátkou dobu stane poměrně bohaté na živiny. Toto tvrzení může mnohý specialista napadnout, ale ať uvede argumenty jaké chce, zkrátka, tento systém funguje. Jedná se pouze o tu správnou volbu rostlin.

Zkrátka, nerostou-li v právě založeném akváriu zasazené rostliny, použiji tedy jiné. Za čas se rozhodně dopracujete k těm správným. Jediný problém u takového řešení je čas. Totiž, u některých druhů rostlin trvá mnoho měsíců, než přizpůsobí svůj růst novému prostředí, tedy, než změní dokonce zcela svůj původní vzhled. Už jsem o tom mnohokrát v minulosti psal. Vydržte tedy a opatrně zkoušejte různé druhy, dnes jich je na trhu velké množství. Jen je nutné vybírat opravdu ty, které jsou určeny pod vodu. Mnohé nabízené druhy jsou druhy bahenní, tedy buďto terestrické či emersní. Takové se mohou hned z počátku projevit svým růstem jako vhodné, ale po krátké době odumřou.
Rozhodně je velmi obtížné i pro zkušeného akvaristu odhadnout předem, které druhy porostou právě v tomto nově zařízeném akváriu, to Vám potvrdí každý, kdo se pěstováním rostlin v akváriích zabývá.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2010
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...