V dnešním článku se budu zřejmě poněkud opakovat, ale opakování je, a v akvaristice zejména, matkou moudrosti. Nastává doba, kdy přendáváme některé druhy ryb z venkovních rybníčků na přezimování do alternativních podmínek, tedy do místností. Z tohoto důvodu jsem dostal i několik dotazů na toto téma a tak rád uvedu některé poznatky z mé praxe. Mimochodem, budete-li mít zájem o více podrobností o tomto tématu, napište do vyhledávače v článcích zkrátka „závojnatky“. Jak jsem kontroloval minulé články, je jich tam na toto téma jistě přes dvacet.
Tedy: 1. Jakou nádobu na umístění?
2. Jakou teplotu zvolit?
3. Jak je to s osvětlením?
4. Jak je to s potravou?
1. Ryby se v zimním období umísťují do náhradních podmínek na dlouhou dobu, není tedy dobré brát tento čas jako provizorium a je nutné věnovat přípravě a umístění nádrže dostatečnou pozornost. Mylný je názor, že postačí pouze staré necky či vana umístěná ve sklepě. To je pochopitelně možné, ale je nutné dodržet určitá pravidla. Velikost nádoby volíme pochopitelně podle druhu a počtu ryb. Nerad bych uváděl zavádějící tabulku pro velikost ryb a počet litrů vody. Zkrátka deset rájovců bude spokojeno v padesáti litech, deset závojnatek již bude potřebovat dvě stě litů a stejný počet kaprů…to budeme již počítat na kubické metry. Je též důležité posoudit a použít vhodnou techniku. Takový údaj je též nesnadné uvést, ale pomůže nám znalost etologie ryb a to v zimním období v přírodě. Pozor též na přelovení ryb do vody s jinou teplotou. Například kapr, ač jinak velmi tolerantní k teplotám, náhlý výkyv teploty nenese lehce a dochází u něj k šoku. Následné křeče a poruchy srdeční činnosti mohou zavinit i jeho úhyn. Vždy tedy ještě před přemístěním do zimoviště dbejte na vyrovnání teplot.
2. Teplota je další důležitý ukazatel. Praxe je taková, že je v podstatě možné ryby přes zimu uchovat v alternativních podmínkách v jakékoliv snesitelné teplotě podle druhu a typu chovaných ryb. Některé druhy vyšlechtěných variet závojnatek například nesnesou téměř vůbec zimní ochlazení. Naopak, čím blíže je chovaný druh k druhu přírodnímu, tím přirozenější teplotu můžeme v zimním období zvolit. U kapra, který je na podzim vyloven z rybníčku, můžeme teoreticky postupně snížit teplotu na přírodní hodnoty tj. až na 4°C. Toto ale funguje pouze ve speciálních zimovištích s přírodním osvětlením a dostatečnou velikostí bazénu. KOI kapři dovážení z Japonska se například zimují v teplé vodě kolem 20°C ve sklenících, garážích a všude tam, kde je dostatek místa. Velikost nádrží pro tak velké ryby se počítá na kubické metry. Pochopitelně, že i k těmto podmínkám je důležitá potřebná technika. Výkonné filtry, ohřev vody a mnohdy i UV lampy. Mám-li se ale zmínit o závojnatkách, které nepatří do skupiny s extrémně vyšlechtěným tvarem těla, tedy o rybách běžně prodávaných a nabízených v obchodech, je nutné brát v úvahu též jejich zabarvení. Sám mám tu zkušenost, že některé variety závojnatek můžeme nechat v zahradním rybníčku i přes zimu. Rybník musí ale technicky odpovídat nárokům ryb. Důležitá je jeho hloubka a zajištění proti promrznutí. Budete-li ale při zakoupení informováni, a to by mělo být samozřejmostí, že závojnatky pocházejí z importu, například z východních zemí, a tyto budou zabarvené na většině těla dočervena, není dobré riskovat jejich ponechání v přírodních podmínkách.
3. Nádrž pro zazimování ryb je vhodné umístit poblíže přirozeného světla, když není možné toto zajistit, je nutné uměle přisvětlovat alespoň 8 hodin denně. Pozor, není dobré svítit například pouze čtyři hodiny, ale intenzivně. Intenzita osvětlení nemusí být značná, ale jistý režim by ryby měly mít. Osvětlení není ale důležité pouze z důvodu denního režimu ryb, má další úkoly. Světelný tok je důležitý také z hlediska funkce bakterií, tím pádem i z hlediska udržování chemické a biologické čistoty vody v akváriu či jiné nádobě. Dále světlo ovlivňuje režim přijímání potravy. Pozor, zvyšování světelné intenzity s přibývajícím teplem ovlivňuje též kladně reprodukci ryb.
4. Potrava je dalším důležitým činitelem při zimování ryb v místnostech. Je nutné si uvědomit, že z důvodu snížení intenzity osvětlení a teploty je u organismu ryb snížen metabolismus. Znamená to, že v přírodních podmínkách ryby téměř celou zimu potravu nepřijímají a jsou závislé na zásobách z letního období. Existují ale období například oblev, kdy se zimování přeruší a ryby si občas „ďobnou“. V přírodě je na to pamatováno, ale co ve vaně? Je pravda, že zimování ryb v místnostech se děje při vyšších teplotách než v přírodních podmínkách a tak přikrmovat budeme, ale s mírou. Jde opravdu o to, jaký zvolíme režim zimování. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že důležitá je teplota a intenzita i doba osvětlení. Toho využívají akvaristé i rybáři k ovlivnění ryb a nastartování řízených výtěrů. Pozor na překrmování!!! Nespotřebovaná potrava může zavinit zvýšený obsah dusíkatých látek v nádrži a tím i začátek problémů.
Akvárium, nebo jiná nádrž může být umístěná na chladné chodbě či ve sklepě, ale musí být pravidelně kontrolovaná a při teplotě například 10°C můžeme jednou či dvakrát týdně přikrmovat. Je poměrně jednoduché odhadnout množství podávané potravy, protože si ho ryby určí samy. Sledujte jejich chuť k jídlu a hlavně ochotu přijímat potravu. Krmte opravdu po malých dávkách a ze začátku sledujte, zda nezůstává po krmení nespotřebovaná potrava na dně. Z toho důvodu je také dobré umístit ryby do nádrže, ve které můžeme toto bez problémů kontrolovat, tedy například akvárium. Teplotu zpočátku snižujte postupně, až na teplotu obvyklou v místnosti. Náhlé výkyvy teplot nejsou pro zdárné přezimování vhodné a zvláště pak přílišné oteplování. Jinak je tomu na jaře v době, kdy budeme ryby přendávat do venkovního rybníčku. Vždy dbejte na to, aby ryby při přendávání nedostaly teplotní šok a to hlavně u ryb kaprovitých. Lze to poměrně snadno poznat podle vyblednutí povrchu těla. To už ale není dobře a když k tomu dojde, není daleko malér. Další fáze je potom naklánění ryb na bok a neudržení rovnováhy. Z tohoto stavu je ještě cesta zpět, ale musíte reagovat velmi rychle.
Konec konců, je přece jednoduché vyrovnat teploty a potom teprve ryby přendat.
Podrobnější údaje naleznete při troše trpělivosti na těchto stránkách dle návodu uvedeném výše.
0 komentáøù