Vzkazy 2009/19

27.09.2009 | Žádné komentáře

Vážený pane Václave, předem, než odpovím na Váš dotaz, musím Vám i ostatním Václavům popřát k významnému svátku.

Váš dotaz je logický a úzce navazuje na minulý článek: „Kde vlastně nitěnky žijí a jak se loví?“

Nitěnky jsou červi s bentosní charakteristikou. Znamená to, že žijí v bahně. Tam, kde není dostatečná, nebo žádná vrstva bahna, žijí zkrátka zavrtané ve dně. Jejich část však z dobrých důvodů ze dna vyčuhuje a tak jsou při pozorném sledování docela dobře viditelné. Píši pochopitelně o čistých vodách, kde nitěnek není mnoho, ale zrovna takové se vyvažují zlatem. Zkrátka, jdouc po břehu čisté strouhy pozorujete bedlivě přes čistou zurčící vodu její dno. A zrovna tam, kde zahlédnete červenou skvrnu či, dejme tomu, větší úsek dna zabarvený dočervena, se vyskytují nitěnky. Čím více je ale voda znečištěna, tím větší množství nitěnek v ní žije. Můžeme všeobecně říci, že u výskytu nitěnek existuje přímá úměra. A to: čím více znečištěná lokalita, tím více nitěnek.

To znečištění ale nesmí být pochopitelně toxického původu. Nitěnky nejsou rozhodně nesmrtelné. Jedná se o znečištění organickými odpadními látkami a to hlavně z lidského potravinářského průmyslu. V dřívější době, ještě tak před patnácti léty, se vyskytovaly nitěnky v ohromném množství za výtoky z továren a v kalových nádržích průmyslových podniků, produkujících právě organický odpad z potravinářské výroby(cukrovary, pivovary, masný průmysl…). Později se z různých programů a grantů začaly stavět či obnovovat na našem území čističky vod a jak jsem již v minulém článku napsal, nitěnky začaly kvapem ubývat. Ten rozdíl výskytu těchto červů je obrovský. Zatímco v mnoha lokalitách se dalo v době minulé nalovit mnoho tun nitěnek v jedné sezóně, dnes jde v porovnání o kila a mnohdy ani to ve. Z logiky věci tedy vyplývá, že tak, jak se zlepšuje čistota vody a vodního prostředí vůbec, výskyt nitěnek je oproti minulosti minimální. To má pochopitelně vliv jak na jejich kvalitu, tak na jejich cenu.

Připomenu jen tak pro představu, jak jsem kdysi objevil na Šumavě, přímo v povodí toku Otavy nádhernou a vzácnou lokalitu výskytu nitěnek. Přecházel jsem přes dřevěný můstek u jednoho přítoku Otavy a bylo to v lese. Na můstku jsem se zastavil a koukal do tekoucího proudu průzračné vody. Když jsem po chvíli zvedl zrak a pohlédl dále po proudu toku, zahlédl jsem asi tak půl metru v průměru, červenou skvrnu. V tu dobu jsem již dobře věděl, na co zrovna hledím a byl jsem téměř šílený. Jenže, tenkrát jsem tam byl coby tremp a tak jsem měl smůlu. Nitěnky z takové lokality byly jistě nekontaminované a já věděl, že bych je mohl téměř bez obav podat svým miláčkům doma v akváriích. No jasně, ještě v týdnu jsem z Prahy odjížděl s nádobíčkem a přivezl domů nášup. Byl jsem tam několikrát a své loviště řádně tajil. Jasně jsem si uvědomoval, že při prozrazení lokality nevydrží ani den. Tyto nitěnky byly snad nejlepší, jaké jsem od té doby kdy viděl. Zaprvé jsem znal lokalitu jejich výskytu a ta byla bezpochyby stoprocentní, a za druhé jsem od počátku použití při krmení jasně viděl jejich nezávadnost. I přesto jsem ale krmil obezřetně a jak jsem již uvedl, v krmném kalendáři jsem používal tyto červíky pouze dvakrát v týdnu.

Rád bych ale uvedl, že striktní dodržování zkrmování nitěnek pouze dvakrát v týdnu není na místě u odkrmování potěru, nebo při zkrmování generačním rybám před výtěry. V těchto případech se zkrmuje podle druhu ryb a jejich potřeby různé množství a třeba i v kratších časových intervalech.

Abych zodpověděl ale celou otázku, musím se ještě zmínit o technice lovu nitěnek. Na jejich lov, lépe řečeno bagrování, se používá bagr. To je slangové pojmenování lovců nitěnek. Jedná se o několikametrovou pevnou násadu z kovu, na jejímž konci je ve tvaru obdélníku kovový rám. Velikost rámu je různá, podle výrobce. Nejčastěji se používá rozměr obdélníku přibližné velikosti 65 x 40 cm. To jen pro Vaši představu. Do kovového rámu je všita síť s hrubými oky. Abych jednoduše popsal celé zařízení, vypadá jako obří síťka na lovení ryb v akváriu. Lovič se pohybuje nejčastěji v loďce a sítí nabírá bahno ze dna lokality. Mnohdy je dno několik metrů pod hladinou a práce je velmi namáhavá. Po vytažení sítě na hladinu se opře násada o kraj loďky a sítí se na hladině potřepává. Rozpuštěné a uvolněné bahno klesá zpět do vody a v „bagru“ zůstávají nedočištěné nitěnky. Ty se potom ukládají do nízkých přepravek a přichází na řadu další část, tou je dočištění a příprava nitěnek k prodeji. Musím napsat, že tento proces je velmi náročný na množství vody a tak je téměř nesmyslné používat k tomuto účelu vodu vodovodní. Je zkrátka příliš drahá.

Zakoupené nitěnky ještě zdaleka nejsou vhodné ke zkrmování a tak mějte tuto větu na paměti. Způsob jejich dalšího ošetření před zkrmem je popsán v minulém článku.

Zákal v akváriu

Milý Oto, rád Vám odepíši, ale kdybyste se alespoň trochu snažil a přečetl si nějaké z minulých článků věřím, že byste tento problém měl již vyřešen. Je ale nasnadě, že článků s touto a podobnou problematikou je již velké množství a jejich „konzumace“ by trvala asi déle, než moje odpověď.

Ota vyměnil filtrační náplň ve filtru za novou a světe div se, voda se po dvou dnech zakalila do šeda a přestože se jedná o novou náplň, zákal ne a ne ustoupit.
Odpověď je jednoduchá: nikoliv přesto, že se jedná o novou náplň, ale právě proto. Novou náplň je nutné tzv. „rozjet“. Co znamená tento slangový výraz? Již mnohokrát jsem psal, že ke zdárnému provozu filtru je nutná jeho biologická aktivace a to kontaminace bakteriemi. Nová náplň je z tohoto pohledu téměř sterilní a tak se nemůžete divit, že vlastně zatím nefunguje. Tedy alespoň částečně. Dnes je již snadné obohatit filtrační náplň bakteriemi a to lze provést již při její koupi. Stačí si s novou náplní zakoupit tzv. startovací bakterie. Dnes již se dají zakoupit téměř v každém odborném obchodě. Není-li tomu tak, můžete si je přes obchody objednat u výrobců. Na každém obalu je jednoduchý návod k použití. Povětšinou jde o opravdu snadný proces a to umístění bakteriální emulze do vědra s vodou a tam ponořit na nějakou dobu filtrační hmotu. A je hotovo. Poté můžete náplň ve filtru vyměnit a těšit se dále skvěle čerstvé a průzračné vodě.

A ještě něco, když už se stane a zákal se vytvoří, omezte ihned podávání potravy na nutné minimum a po nějaké době se filtrace sama obohatí bakteriemi a začne fungovat. To ale trvá, byť v zavedeném akváriu, několik týdnů podle podmínek a tak je lepší filtraci pomoci výše uvedeným způsobem.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2009
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...