Přísloví a pořekadla s hádankou

12.07.2009 | Žádné komentáře

Někdy se věci, na první pohled zcela jasné a správné, dají přece jen ještě poopravit. Často pouze některé maličkosti hrají v celku velkou roli a je dobré o nich vědět. Vzpomeňte například na tak složitý celek, jakým je moderní a spolehlivý automobil. Stačí ale povolit ten správný šroubeček a celá ta hromada technických vymožeností a zázraků je vyřazena z provozu. Mohl bych také použít omletou větu, že všechno souvisí se vším. Dobrá tedy, o čem že to dnes bude řeč? Mám v poště jeden, na první pohled, zcela jasný dopis a s odpovědí na něj jsem byl v první chvíli v duchu hned hotov. Záhy jsem ale vzpomněl na další přísloví: dvakrát měř a jednou řež.

Paní Alena si se synem pořídila rybičky. Podobně začíná mnoho dopisů na dané téma. Paní Alena není ale jen tak nějaká Alena a šla na věc od lesa. Přečetla nějaké články na internetu, zakoupila knihu a dokonce se radila na burze akvarijních ryb s některými akvaristy. Bez ironie – všechna čest, přesně to se vždy doporučuje v mnoha článcích a návodech, jak na to? Konec konců, jedno přísloví z válečných dob nám říká: “Více potu na cvičišti, méně krve na bojišti“, přeloženo do dnešní doby, čím lépe se připravíš, tím snáz zvítězíš. No a když toto přísloví převedeme do života začínajícího akvaristy, vyjde nám z toho doslova, že: čím více nastuduji, tím méně akvarijních tvorů zamorduji. Ať se vám zdá toto přirovnání jakkoliv morbidní, je to tak!

Paní Alena tedy plná optimismu a s čistým svědomím zakoupila akvárium s veškerým vybavením, napustila vodu, zapnula přístroje, počkala dokonce několik dní, zakoupila rostlinky a vysadila je. Vše běželo jako „po drátku“ a dokonce se paní Aleně zdálo, že rostlinky se ujaly dříve, „než je v kraji běžné“. Zkrátka, po týdnu se voda zdála jako by tam nebyla a šlo se k velké radosti synka pro ryby. V prodejně hrdě vyjmenovala všechny úkony, které této radostné události předcházely. Odborným prodavačem byla pochválena za bezvadnou přípravu a k dokonalosti teď už jen chyběl poslední krok. Za několik minut si odnášeli oba natěšení začátečníci z akvaristiky plastový sáček plný krásných ryb. Byla jich pěkná hromádka a v akváriu se zabydlely vlastně ihned. Žádný šok, žádné trhavé pohyby a ukrývání do rostlin či za kameny. Stručně řečeno, od prvního okamžiku byly ryby v novém akváriu „jako doma“. Poprvé od začátku téměř bezchybné přípravy tohoto slavnostního okamžiku povolila paní Alena svému synovi výjimku a směl ještě ten večer poprvé nakrmit. A světe div se! Žádné odmítání potravy, tak jak to hlásají články. Hned napoprvé ryby baští, „až se z nich kouří“! Poprvé ale jen symbolicky, připomíná správně maminka synkovi, zrovna tak, jak se to všude píše.
„Je tedy vše v pořádku, žádná chyba v začátku“, jak nám praví další pořekadlo. Tím bychom mohli tento nadějný příběh paní Aleny a jejího synka ukončit s tím, že dál půjdou tou správně „vyšlapanou cestou“ a život jim obohatí jejich společná radost – a to fungující akvárium.

Ale co ten dopis? Přece by jen tak někdo nepsal „zbůhdarma“, že má doma nové akvárium, a že je vše v pořádku. No jasně, máme tu další pořekadlo: „nic nejde hned od začátku tak, jak by mělo“. A tedy i v akváriu paní Aleny a jejího synka se začaly dít podivné věci.

Asi tak po čtrnácti dnech našli v akváriu jednu uhynulou rybku a zároveň se jim zdálo, že rybky již nejsou tak spokojené, a že ani jejich projev již není takový, jak byl, když je přinesli domů z akvaristiky. Zkušený akvarista by již při prvním pohledu do akvária konstatoval katastrofu, která se již těžko dá napravit. Ryby plovoucí u hladiny a lapající po vzduchu a voda prozatím ještě slabě zakalena. Ještě ke všemu na dně podivný a nehezký povlak na štěrku.
Když jsem dostal tento dopis, hned jsem vytušil, co se v akváriu děje. Co mě ale dále zajímalo, byla příčina toho všeho. Bylo by jednoduché odpovědět, že ryby synek asi od začátku překrmuje a že by bylo dobré ho řádně poučit. Tato strohá odpověď by sice byla také pravdivá, ale v dopise bylo něco, co mě zaujalo. Paní Alena byla přece dosti pečlivá na to, aby takové chování synka ohlídala a pečlivě mu jistě tento problém osvětlila. Akvárium bylo připraveno správně a jeho režim podle popisu byl téměř bezchybný. V dopisu mi chybělo ale několik informací, které by lépe vysvětlily nezdárné pokračování tak nadějného příběhu. Kolik těch ryb do akvária vlastně zakoupili, jaké a hlavně, zda vůbec věděli alespoň něco o základních hodnotách vody v akváriu, tedy hodnoty pH a její tvrdosti.

Po několika dalších dopisech jsme vyřešili i poslední důležité ukazatele a dali vše do pořádku.
Když jsem si přečetl, že paní Alena bydlí v severních Čechách, svitlo mi a šel jsem po téměř jasné stopě. Jistě by Vás zajímalo, co se vlastně, i když v tak dobře připraveném akváriu, mohlo stát? A to je právě ta hádanka. Tento odstavec bych zakončil dalším příslovím a to: „neříkej hop, dokud nepřeskočíš“…či „nechval den před večerem“.

Tady u nás na severu je voda ve vodovodu v mnohých místech velmi měkká. Co to pro akvaristu znamená? Na jednu stranu je to požehnání. To pro ty, kteří se zabývají například odchovem teter, terčovců, nebo jiných ryb milujících měkkou vodu, bez níž se nejsou schopny rozmnožit. Po novu jsme zjistili, že v akváriu paní Aleny je voda pH 6,6 a celková tvrdost do 3°. Uhličitany abys pohledal. Z pohledu například „neonkáře“ je to ráj, ale musí vědět, jak se s takovou vodou zachází. Když do takové vody umístíte hejno živorodek, nebo jiných ryb vhodných do tvrdší vody a milujících její častou výměnu, nastane brzy problém. Měkká voda, a zvláště takových hodnot, je totiž značně nestabilní a „než bys řekl švec“, je pro život našich rybích miláčků nevhodná. Toto se projeví zvláště potom u nových akvárií, kde se ještě nestačilo prostředí biologicky stabilizovat a výkaly ryb se začaly rozkládat a sytit vodní prostředí dusíkatými látkami.

Hádanka je tedy rozluštěna a my si můžeme vzít ponaučení. Nejen vzorná příprava po stránce technické, ale též alespoň základní průprava z chemismu vody. Opravdu postačí zakoupit v odborné prodejně základní „kouzelné vodičky“, které nám po chvíli velmi snadného měření prozradí, jaké ryby můžeme v akváriu chovat a jak se založenému akváriu věnovat. Paní Alena udělala zkrátka tu chybu, že obsádka ryb do nově zařízeného akvária s velmi měkkou vodou byla nevhodná a ještě k celé té smůle jich bylo mnoho. K akváriu s měkkou vodou zvláště se musíme chovat nadmíru obezřetně a s určitými, alespoň základními znalostmi měření chemických hodnot vody, tedy pH a celkové a uhličitanové tvrdosti.

Ohodnoťe, prosím, článek

1/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2009
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...