Vzkazy 2009 / 11

17.05.2009 | Žádné komentáře

Zdravím Vás a přeji krásný zbytek slunečného víkendu. Dnes odpovím Karlovi na dotaz ohledně Artemií a jejich zkrmování.

Již několikrát jsem napsal, že Artemie udržují akvaristiku na vysoké úrovni, a jen díky nim se můžeme těšit tak hojnému a druhově rozmanitému počtu různých ryb v našich akváriích. Tento miniaturní korýšek ze slaných jezer se stal pro akvaristiku prozatím nenahraditelný a svým způsobem i zázračný. Líhnutí nauplií Artemií je velmi jednoduché a každý akvarista si ho může načasovat podle potřeby. Velikost vylíhlých nauplií je doslova jako ušitá pro většinu odchovávaných ryb a dokonce existují různé velikosti a tvary, opět podle potřeby. Stačí vybrat ten správný druh Artemie, zakoupit vajíčka a druhý den můžeme již krmit právě rozplavaný potěr. Všechny tyto přímo zázračné vlastnosti ještě dovršuje trvanlivost vajíček Artemie. V originálním balení ve vakuu se Artemie líhnou i po mnoha letech. Je tedy možné si udělat zásobu a nebýt závislý na vrtošivých náladách trhu.

Pamatuji na dobu, kdy z jistých důvodů Artemie zmizela z trhu a její cena stoupla do zázračných výšin. Bylo to v době, kdy sice ještě v rybnících bylo k sehnání živé krmení pro potěr, ale mnoho akvaristů si již přivyklo na jednoduchý a jistě mohu napsat i pohodlný odkrm potěru z právě vylíhlé Artemie. Byl to pouze závan toho, co by akvaristy čekalo, kdyby se Artemie z ničeho nic z trhu vytratila. I přes velmi vysokou cenu jsme tenkrát všichni tuto vzácnost sháněli a kupovali. Myslím, že tato nouze byla velmi dobrým připomenutím důležitosti Artemie pro chov ryb a že si mnoho akvaristů profesionálů uvědomilo důležitost Artemie v akvaristice a začali si ji považovat.

I když jsem výše napsal, že Artemií se dá jednoduše a pohodlně odkrmit většina potěru od různých druhů ryb, přece jen to u některých druhů není tak jednoduché a je nezbytná zkušenost a jistá míra znalostí. Zmínil jsem se již o různých velikostech a tvarech nauplií Artemie. A to je právě u některých druhů ryb potíž. Začínající či méně pokročilý akvarista může mít problém s odkrmováním určitých druhů ryb a přitom je to pouze jeho nezkušenost. Je to právě onou nestejnorodostí různých druhů Artemie pocházejících z mnoha oblastí světa a zdaleka nejde pouze o velikost vajíček. Některé druhy nauplií Artemií jsou sice větší než jiné, ale o to štíhlejší. Některé jsou zase menší, ale kulovitého tvaru. Ty má potom větší problémy spolknout potěr, který naopak raději pozře sice delší nauplii, ale užší v těle. Vznikají tak mnohdy mylné teorie, že ten který potěr se nedá odkrmit Artemií atd. Zkrátka, bez mikroskopu se moderní profesionál neobejde.

A ještě připomenu jednu obtíž, se kterou se můžeme při zkrmování Artemie setkat. Je to správné třídění a podávání pouze živých nauplií. Dostane-li se při krmení do akvária s potěrem s nauplií i její skořápka, může to pro některé druhy ryb mít neblahé následky. V tomto případě jde hlavně o některé druhy labyrintních ryb. Velmi malé a ostré zbytky skořápky se mohou v nepatrném jícnu potěru vzpříčit a utvořit ho tak neprůchodný. Tímto způsobem dochází v mnoha případech u začátečníků k nezdaru. Pozor tedy na zbylé skořápky a pozorně je oddělujte od živých nauplií.

Mnozí zkušení akvaristé pozorně sledují jaké Artemie si kupují a kde. Není jedno z které oblasti vajíčka pocházejí a chovají-li některou z více problematických ryb, dobře si pamatují jaké nauplie potěr požírá, a z které oblasti vajíčka pocházejí. Jak jsem již napsal, více druhů Artemií se hodí pro odkrmení více druhů ryb. Artemie se kupují ponejvíce v plechovkách s vyznačením váhy obsahu plechovky, výskytu Artemií a data zpracování. Je dobré kupovat vždy co možná nejčerstvější Artemie, ale z osobní zkušenosti musím uvést, že z důvěryhodných zdrojů zakoupím klidně Artemii plněnou například před rokem a bez problémů ji líhnu. Je dobré též sledovat chování plechovky při jejím otevírání. Artemie by měly být vždy uchovávány ve vakuu. Budete-li tedy otevírat konzervu, vždy dbejte na to pozorně naslouchat zda při perforování plechu uslyšíte typické zasyčení. To je právě důkazem toho, že byl v plechovce podtlak. A ještě něco, neotvírejte nikdy plechovku s vajíčky Artemií ve vlhku! Vlhko podstatně snižuje životnost vajíček.

Kvalitní čerstvá Artemie se líhne při teplotě 23 – 28°C a při salinitě roztoku jedna vrchovatá polévková lžíce soli na 1 l vody. Přičemž je pravidlem – čím vyšší teplota, tím je nauplie dříve vylíhlá. Je možné se opět bavit o době líhnutí. Mnohdy se nedomluvíte, protože opět platí, že různé druhy Artemiií – různá doba líhnutí. Budete-li ale počítat 24 hodin na líhnutí jedné dávky vajíček, nic nezkazíte. Z vlastní zkušenosti mohu uvést, že nejrychlejší líhnutí jsem zažil již po patnácti hodinách při teplotě 28°C.
Pro úplnost bych měl napsat, že podle literatury se líhnutí Artemií děje nejlépe přim použití kamenné soli bez jódu. Musím ale napsat, že při použití kvalitních vajíček jsem nikdy nepozoroval horší líhnutí i při použití běžné kuchyňské soli byť s jódem. Dobré je použít dostatek světla, zkracuje dobu líhnutí, ale nikoliv podstatně.

Nakonec bych rád upozornil na tu skutečnost, že se prodává mnoho různých náhražek a prošlých výrobků, které nebudí důvěru. Nikdy takové nekupujte. Nevěřte též mnohým vykukům, kteří Vám budou na různých výstavách či burzách tvrdit, že čerstvý potěr odkrmíte různými moučkami či náhradním krmením. I kdybych nevzal v úvahu nutriční potřebu rybího plůdku, je nutné vzít v úvahu, že pohybový efekt živého krmení je pro potěr přímo nutností. Jen připomenu mražené krmení. V dnešní době se dá sehnat opravdu velmi bohatý sortiment mražené potravy, která je co do kvality výborná. Podáte-li ale byť dospělým rybám tu samou potravu živou, je na první pohled vidět ten zásadní rozdíl. Ryby nejen že živou potravu požírají s daleko větším apetitem, ale marná sláva, výsledek je též znatelnější.

A tak chtíc či nechtíc musím nakonec napsat, že veškerá umělá i mražená potrava byť velmi kvalitní je dobrým krmivem, ale živá potrava, a to hlavně z důvodu pohybu, je přece jen neustále o krok napřed. U potěru ryb toto platí striktně, protože dorůstající a dospělé ryby se přece jen náhradní stravou dokrmit dají, ale právě se rozplavávající potěr, až na výjimky, nikoliv.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2009
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...