Vzkazy 2009 / 10

9.05.2009 | Žádné komentáře

Pane Michale, Váš dopis mě potěšil a to z toho důvodu, že jste mi skvěle nahrál. Toto téma je dá se říci nekonečné a pro akvaristiku velmi důležité. Otázka zní: „Jak často čistit či prát filtrační hmotu(molitanové či jiné pěnové hmoty) a jak?“. Z Vašeho dopisu jsem vyčetl, že nejste rozhodně začátečník a vsadil bych se, že máte v sobě pro akvaristiku velmi důležitou vlastnost a tou je cit.

Pan Michal četl moje starší články, kde doporučuji proprat filtrační hmotu každý týden při údržbě akvária a svěřuje se s tím, že takto nečiní a dokonce, že propírá molitanový filtr vždy až po několika týdnech a akvárium mu funguje skvěle. Dovolte tedy, abych se opět o čištění filtrační hmoty zmínil a objasnil tuto problematiku podrobněji. Budete-li ale pátrat v článcích ještě chvíli, zjistíte, že je v nich zmíněno i to, co se budu dnes snažit rozebrat a upřesnit podrobněji. Jediný problém je v tom, že článků o akvaristice jsem v minulých pěti letech napsal několik set a tak je časově dosti náročné v nich listovat a hledat ten který problém.

Hned zpočátku se musím zmínit, že pojednání o filtrech v akvaristice není vůbec tak snadné, jak by se na první pohled zdálo. Když půjdeme opravdu do podrobností zjistíme, že nejde pouze o technické zvládnutí problému, tedy zakoupit odpovídající zařízení, ale že v této problematice hraje svou velmi důležitou roli cit. Píši-li tedy článek třeba zrovna o filtraci vody, musím přihlédnout k tomu, že článek bude číst mnoho, třeba i méně pokročilých chovatelů a měl bych se tedy snažit vysvětlit více věcí opravdu všeobecně a hlavně tak, aby čtenář věděl o čem je řeč. Zcela jinak je tomu například při osobním rozhovoru s někým, jehož znalosti jsou již za zenitem začátečníka a navíc má v sobě i pro danou věc cit.

O všelijakých možnostech filtrování je toho napsáno již dost a při troše trpělivosti můžete tyto články nalézt v historii článků i třeba na jiných stránkách. Rád bych se ale dnes zmínil o něčem, co se jako fyzická věc nedá zakoupit a co je právě pro filtrování akvarijní vody důležité a tím je již výše zmiňovaný cit pro tuto věc.
Ano, lze bez všech pochyb napsat, že při dobrém pochopení problému, zkušenostech a znalostech je možné provozovat akvárium, ve kterém nebudete muset čistit filtr vůbec a přitom bude akvárium v bezproblémovém stavu po mnoho let. Přečtěte si tedy, jak toho docílit. Jde o vztahy všemožných organismů v zařízeném akváriu a o vnímavost a zkušenost chovatele.

Pro takový účel je nutné zvolit ten správný tip filtru a hlavně pak filtrační hmoty. Je také dobré, nějaký čas již zařízené akvárium pozorovat a podle průběžných hodnot vody a biologického chování celého prostředí si potom udělat představu o dalším vývoji takové nádrže. Oč jde? Každé akvárium, které je již nějakou dobu v provozu se projeví a ukáže své přednosti i nedostatky. Podle těchto projevů se potom musíme řídit a zvolit další postup. Jde o to, že se musíme snažit vytvořit jakous takous biologickou rovnováhu a s tímto úkolem nám pomůže jak filtr, tak samotný biologický život v akváriu. Počkat nějaký čas je nutné také z toho důvodu, že se až po nějaké době vytvoří v celém systému bakteriální kolonie, které celý systém a tím i biologickou rovnováhu „hlídají“. Předem bych rád upozornil na to, že není dobré volit pro tento účel malé nádrže. Čím je akvárium menší, tím je menší i setrvačnost procesů v něm, tedy i stálost biologické rovnováhy.

Na tomto místě bych se rád zmínil o tom, že stálé změny živé obsádky akvária, nebo i dekorace, způsobují též změny v chování celého biologického systému v akváriu. Je tedy jasné, že akvárium, které dejme tomu rok či dva funguje bezproblémově a bude zatížené dalšími rybami, změní během několika dnů své chování. Jednoduše řečeno, přidáte-li do již fungujícího akvária nový druh ryb ve větším počtu, změníte zatížení celého biologického systému a tím zaviníte negativní projevy. Jistě jste již slyšeli, že si někdo postěžoval, že s novými rybami si do akvária přinesl i řasy. Je to pochopitelně možné, ale daleko pravděpodobnější je, že se akvárium přesytilo dusíkatými látkami z většího množství nahromaděných exkrementů a zbylé potravy, než bylo do té doby pro provoz akvária běžné. To je potom příčinou nejen zvýšeného růstu řas, ale také žloutnutí listů rostlin, nebo jiných příznaků. Než se totiž nově zatížený biologický systém, tedy již delší dobu fungující akvárium, stačí přizpůsobit nově vzniklým podmínkám, může se stát, že budou změny rychlejší a celý systém zkolabuje. To se dá říci i o nemocech ryb. Při zvýšení obsahu dusíkatých látek v akváriu se poměrně rychle mění pH vody a tím dochází k oslabení přirozené imunity rybího organismu. Ty jsou potom daleko citlivější a náchylnější na všemožné nemoci.

Založíme-li tedy akvárium s úmyslem vytvoření trvalé biologické rovnováhy, je nutné již od začátku dbát na vyváženost přírodnin v něm a hlavně svými zkušenostmi a citem usoudit, co vše z živých organismů můžeme do takové nádrže použít. Zároveň je ale nutné zvolit vhodný filtrační systém. A jak jsem již výše napsal, nejde pouze o technické řešení, tedy nikoliv jen o zakoupení toho kapacitně správného filtru.

Takto zařízené akvárium je bohaté rostlinami a je v něm poměrně malé množství ryb. Správně zvolený světelný režim bývá též příčinou dobrého chodu akvária. Je dobré zvolit takovou intenzitu osvětlení, která bude vyhovovat životu v akváriu po dvanáct hodin osvitu. Velmi důležitý je režim podávání potravy a také čím v akváriu krmíme. Základ je nepřekrmovat! Je nutné vzít v úvahu to, že přidáváním potravy do akvária zároveň ovlivňujeme i jiné biologické procesy. Píše se všeobecně, že nezkrmená potrava je pro akvárium zátěž a je to také pravda. Zátěž je ale také i potrava zkrmená, protože její využití pro potřebu růstu ryb je pouze částečné. Rybí exkrementy zatěžují biologický systém akvária též. Mnozí se to snaží vyřešit vložením šneků do akvária a jsou přesvědčeni, že ti se o zbytky potravy a exkrementy ryb postarají. Je to špatně. Přidáním dalšího živého organismu akvárium opět více zatížíme! Netvrdím, že jeden šnek navíc ovlivní život v akváriu natolik, že se jeho biologický systém zhroutí, ale je to dobrý příklad pro všechny z Vás, kteří se budou snažit pochopit celou problematiku biologického akvária.

Pochopitelně, že přístup k takovému akváriu je bez vší pochybnosti dílem zkušeného akvaristy a bez znalostí a citu k věci je téměř nemožné se k takovému cíli dopracovat. Je ale také nutné napsat, že bez akvaristických začátků a časové náročnosti se nikdy taková nádrž nepovede zařídit.

Vidíte tedy sami, že jednotný předpis na to, jak a kdy čistit filtr neexistuje, ale vždy při této příležitosti rád uvádím, že je důležitá jistá pravidelnost a je též velmi dobré brát zřetel i na biologické zatížení akvária. Jednoduše lze říci, že jiný režim praní filtrační hmoty bude mít akvarista v akváriu bez rostlin s mnoha rybami, jiný bude v pokojovém akváriu a zcela odlišný v odborných prodejnách a třeba i na výstavách. Filtrační hmotu, pokud to není přímo záměr například z důvodu desinfekce, nikdy neperte v horké, nebo chemicky ošetřené vodě! Je nutné vzít vždy v úvahu, že ve filtrační hmotě je plno velmi potřebného života, který Vám pomáhá akvárium udržovat v přijatelné biologické rovnováze. Jsou to tolik potřebné bakterie.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2009
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...