Vzkazy 2009/7

13.04.2009 | Žádné komentáře

Hezký velikonoční den přeji. Mám tu dnes zajímavý dotaz od pana Pavla z Prahy. Ptá se, kde by v Praze, nebo v blízkém okolí, nalovil „neškodnou“ živou potravu pro akvarijní ryby a hlavně potom „prach“ pro potěr.

Pana Pavla zklamu, protože v současné době bydlím již mnoho let na venkově poměrně daleko od Prahy a od kolegů akvaristů vím, že se Praha a hlavně její okolí v tomto směru změnilo natolik, že z mé pozice není prakticky možné odpovědně poradit. Je pravda, že ještě v nedávné minulosti se v Praze dala velmi dobře obstarat rozmanitá živá potrava a mnozí NEchovatelé by se jistě divili, kolik rybníků a všelijakých nádrží v centru Prahy bylo. Jeden, docela dobrý pro tyto účely, byl dokonce sotva několik kroků od Václavského náměstí. Jde též o to, že v každé přírodní lokalitě se množství a kvalita živé potravy během roku mění. Bez průběžného využívání konkrétní nádrže tak není možné tuto s čistým svědomím doporučit. Je to právě i z toho důvodu, že potrava z neznámé lokality, může způsobit v chovu ryb doslova katastrofu. Obzvláště pak tam, kde znalost a zkušenost chovatele není ještě tak úplně způsobilá.

Když jsem před mnoha lety jezdil s kamarády akvaristy pravidelně na přírodní živou potravu, měli jsme „revír“ rozdělený na mnoho různých rybníků a nádrží. Znali jsme dobře každou dostupnou „louži“, kde se daly nachytat různé druhy živé potravy. Šlo pouze o to, vybrat si v tu správnou chvíli, tu správnou louži a potažmo i tu správnou potravu. Byla to taková přírodní samoobsluha, kde byla povětšinou těchto živočichů hojnost. Jezdili jsme na larvy komárů a pakomárů různých druhů, buchanky a jejich tolik užitečný „prach“, tedy nauplie, perloočky, vířník, nitěnky, blešivce a já nevím co všechno ještě. Krom toho jsme se učili smýkat hmyz a vybírat ty správné druhy pro zkrm. Zkrátka, pro každý druh a stádium chovaných ryb či jiných živočichů něco. Pro nás chovatele byla tenkrát vhodná doba k této činnosti, protože bylo vše všech a tak nikomu až tak nevadilo, že se u rybníka vyskytuje jakýsi podivín s lovnou sítí.

Někteří z nás pobývali u vody i mnoho hodin, to když se v určitých ročních obdobích vyskytly některé druhy potravy v masivním množství. Konkrétně na Corethry(skleněné pakomáří larvy) se dělaly doslova výpravy. Existovaly lokality, kde se dalo nalovit i několik set kilogramů těchto pakomářích larev. Bylo to v místech jejich přemnožení.
Pro určité druhy ryb jsou tyto larvy dokonce tak důležité, že jsme jezdili na jejich lov i mnoho kilometrů, abychom je získali. Pamatuji si, že jsem dostal kdysi informaci, že téměř sto kilometrů od Prahy se nalézá rybník, ve kterém se tyto larvy vyskytly. V této lokalitě jsme již několikrát výskyt larev zaznamenali a tak jsem jel téměř najisto. Bylo třeba jednat a tak jsem sedl do auta a k půlnoci dorazil na místo. K ránu jsem přijel téměř vyčerpaný a ještě ke všemu jsem tu noc vylovil z onoho rybníku jedinou larvu, JEDINOU! Bylo to neskutečné, ale nepřivezl jsem tehdy nic.

Jindy jsme zase riskovali popotahování se státními orgány, kdy jeden kolega zaznamenal výskyt larev ve vojenském pásmu. Ten člověk měl poblíž pásma chalupu a jezdil tam na houby. Během procházek po okolí objevil už ve vojenském pásmu nádrže na vodu, ve kterých zaznamenal výskyt právě tolik potřebných skleněných larev pakomárů. Jako správný kamarád nás tehdy pozval na lov. Na chalupu jsme přijeli již přes den, ale protože se tyto larvy ponejvíce loví za tmy, vyrazili jsme až pozdě večer. Přes den pozvolna padal déšť, ale nás to rozhodně odradit nemohlo. Plížili jsme se v zakázaném území téměř kilometr, já osobně jsem si připadal jako ten nejostřílenější špión či zapovězený diverzant. Po chvíli jsme byli obaleni bahnem, ale Corethry byly! Nalovili jsme jich mnoho litrů a ještě v noci jsme je po nutné úpravě mrazili.

Mnohokrát se stalo, že se akvaristé při lovení živé potravy ocitli v životu nebezpečných situacích, kdy v zimním a velmi mrazivém období spadli do vody. To se k rybníku jezdilo se sekyrkou a s termoskou plnou grogu, nebo teplého čaje. Pamatuji si dodnes na již letitého kolegu akvaristu, kterého od rybníku vezli kolegové rovnou do nemocnice. Měl tehdy veliké štěstí, protože se z ledové vody nemohl dostat, a kdyby tam tehdy nepřijeli jiní akvaristé lovit, snad by utonul. Z nemocnice ale záhy utekl, protože přece nemohl doma nechat ty „hladové krky“! Tato příhoda a mnoho jiných se vypráví dodnes mezi pamětníky. Je pravda, že nás, kteří jsme po mnohá léta jezdili k různým nádržím a loužím pro přírodní živou potravu velmi ubývá a bojím se, že s tím ubývá i kvalita odchovaných ryb.

Mnozí akvaristé a pochopitelně i já jsme zkoušeli a dodnes zkoušíme tuto potřebnou formu potravy nahradit. Zkouší se vše, ale musím přiznat, že mnohé na první pohled zdařilé pokusy jsou stále pouze náhražkou a přírodní „živou“ prozatím nahradit neumíme. Je to i z toho důvodu, že živá přírodní potrava se podává tak, jak přirozeně ve svém prostředí vyroste a hlavně je to celý organismus. Obsahuje nejen živné látky a potřebné vitaminové složky, ale také látky balastní. Pro mnoho druhů ryb je při lovení nenahraditelný též pohyb živých organismů.

Ano pane Pavle, živá přírodní potrava je nejen pro akvarijní ryby velmi důležitá a některé druhy se bez ní nejsou schopny dokonce ani reprodukovat. Ryby odkrmené živou potravou mají větší počet potěru a musím napsat, že odkrmený plůdek touto potravou je zcela „jiné kafe“, než potěr, kterému je podávána ponejvíce krma umělá. Rád bych k tomu poznamenal, že ryby v akváriích umístěných v bytě z důvodu estetického, kde jejich majitel neuvažuje o intenzivním odchovu, mohou být bez následných problémů krmeny čistě jen a jen potravou umělou. Dospělým rybám, které nejsou určeny k reprodukčním účelům, tato rozhodně neublíží a ještě budete mít jistotu, že po takovém krmení nenastanou v akváriu zásadní zdravotní potíže z přinesené infekce. Pozor ale, rozhodně nekrmte umělou potravou zvlhlou, nebo s prošlou záruční lhůtou. Takové zbytky mohou zavinit z mnoha důvodů naopak problémy veliké a mnohdy i nevratné.

Z výše uvedených příkladů je patrno, že akvarista je tvor zcela šílený, který je schopný se nechat dokonce i zavřít za trochu toho kvalitního živého krmení, ale jedno je jisté. Toto je schopný pochopit zase jenom akvarista. Je jen velmi důležité se v tom všem hemžení „pišišvorů“ alespoň trochu vyznat. A znovu se musím zmínit o tom, že jde přece jenom o potravu přinesenou z přírody, která může být při nedostatku vědomostí a zkušeností pro Vaše akvárium spíše pohromou, než nenahraditelným krmivem.

Jo a ještě něco, v dnešní době jdouc na lov je dobré zjistit, komu ta určitá nádrž patří a případně se i dohodnout s majitelem. Zamezíte tak mnohým nepříjemnostem.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2009
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...