Jsou živorodky opravdu živorodé?

14.03.2009 | Žádné komentáře

Jistě je všichni známe. Jsou to oblíbené druhy akvarijních ryb, které jsou pro svou, na první pohled, snadnost rozmnožování populární hlavně u začátečníků. Čtete-li ale pozorně tyto stránky víte již dobře, že to s živorodkami není zdaleka tak snadné, jak by se na první pohled zdálo. Mimochodem, ona ani ta živorodost není tak jednoznačná. Ale podívejme se na to postupně.

Rozdělme si způsoby reprodukce tak, jak je v akvaristice známe. Tedy: živorodky opravdu rodí živá mláďata, jsou to tedy tvorové živorodí, tedy viviparní. Dále dělíme akvarijní ryby na vejcoživorodé, tedy ovoviviparní a ryby vejcorodé, tedy oviparní.

Vejcorodé(oviparní) ryby

Tato skupina je mezi akvarijními rybami v převaze a jistě si na některé zástupce vzpomenete. Patří mezi ně tetry, cichlidy, čichavci a jiní. Typické pro tuto skupinu je oplodnění vajíčka mimo tělní dutinu samičky. Při třecím aktu samička jikry vypudí, ať již do volné vody(tetry), či naklade na podklad(cichlidy), nebo do připraveného „hnízda“(čichavci) a sameček jikry mimo tělo samičky následně oplodní. Místo, kde se ryby třou se nazývá třecí teritorium, nebo v žargonu rybářů trdliště. Tento způsob rozmnožování je v podstatě dobře znám a u mnohých druhů ryb s ním máme větší či menší potíže, protože striktně záleží na tom, jaké znalosti o rozmnožování toho kterého druhu máme.

Rybí vajíčko, tedy jikra, se po vypuzení z těla samičky, nachází volně ve vodě, kde na ni dále působí mnoho vnějších faktorů, jako je například teplota vody, její kyselost, tvrdost, obsah kyslíku atd. Kromě toho je velmi důležité udržet při líhnutí plůdku vodu v biologické čistotě. Mám tím na mysli například různé druhy dravých nálevníků, nebo třeba planárie(ploštěnky). Všeobecně se dá říci, že většina vejcorodých ryb produkuje větší počet jiker, než ryby živorodé.

Vejcoživorodé(ovoviviparní) ryby

Jsou to ryby takové, jejíchž vajíčka jsou oplodněna v těle samičky a následně, v různém stupni vývoje, z těla vypuzena.
Do této skupiny patří ale také druhá kategorie a to taková, při niž samička porodí mládě již živé, tedy nikoliv v jikře. Dalo by se říci: tedy živorodka. Podívejme se na to ale ještě blížeji. Rozdíl totiž nespočívá pouze v tom, rodí-li samička mládě v jikře či zbavené jikrného obalu. Rozdíl spočívá též ve schopnosti a způsobu vyživování embrya po dobu jeho vývoje v těle samičky. Vraťme se ale ještě k porodu. Víme již, že tato skupina ryb se rodí z jiker oplodněných již v těle samičky. Délka vývoje jiker u těchto druhů ryb je povětšinou pomalejší, než vývoj u druhů ze skupiny první, tedy ze skupiny ryb jikry kladoucích do volné vody. Je to dobře zařízeno, protože jikry ve volné vodě jsou mnohem více ohrožené vnějším prostředím, než když se nachází v těle samičky. U některých druhů akvarijních ryb je dobře viditelné, jak jikra, která je vypuzena z těla samičky prakticky okamžitě praskne a vylíhne se mládě.

Co je však při tomto dělení na různé skupiny důležité, je právě ona schopnost vyživování embrya v těle matky. Skupina ryb vejcoživorodých se též nazývá pseudoviviparními. Zárodky těchto druhů ryb jsou tedy po oplození v těle samičky vyživovány vlastním vaječným žloutkem a nejsou tedy přímo napojeny na výživový systém matky. Matka jim tedy nepředává živiny. A to je právě většina druhů chovaných ryb, o kterých se tedy tak trochu neprávem říká, že jsou živorodky.

Ryby živorodé(viviparní), tedy pravé živorodky

Až teď jsme se dostali k jadérku věci a k rozluštění hádanky, kterou napovídá titulek článku. O opravdové živorodosti mluvíme u těch druhů ryb, u kterých je rybí embryo v těle matky buď plně nebo částečně vyživováno přímo z jejího těla. Známe to například u některých druhů žraloků.
Vraťme se ale k akvarijním rybám. Tedy mám-li být upřímný, neznám více druhů, které chováme v akváriích, než několik zástupců ryb z čeledi Goodeidae. To jsou tedy živorodky, u kterých mluvíme o pravé živorodosti, tedy o viviparii. Jikry těchto druhů ryb mají tak malý obsah živin, že by to ke zdárnému vývoji embrya nestačilo. Zárodky se zásobují pomocí niťovitých výběžků(trofotenií), které čerpají živiny ze sliznice vaječníku matky.
Mláďata těchto druhů ryb se rodí celkem vyvinuta a jsou ihned po opuštění těla matky schopny samostatného života.

Budete-li se tedy chtít přátelům pochlubit svými novými rybami, o kterých si myslíte, že jsou to živorodky, řekněte jim tedy, že jste si koupili nové pseudoživorodky!

Ohodnoťe, prosím, článek

4.75/5 (4)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2009
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...