Znovu ta karanténa

1.03.2009 | Žádné komentáře

Doba, kdy jsme si nosili z akvaristik a od kolegů ryby a hned je vpouštěli do akvária k ostatním, je tatam. Potřeba karantény je stále živé téma a v posledních letech se bez poctivé zdravotní izolace neobejde téměř žádný přesun nových ryb. Tedy rozhodně by neměl! Již jsem se tímto tématem mnohokrát zabýval a do budoucnosti jistě zabývat budu, protože to není pouze potřeba a žhavé téma pro jednotlivé akvaristy, ale bez svědomité karantény bude zdravotní stav živočichů v našich akváriích horší a horší. Jak jinak udržet zdraví v akváriích než právě důslednou karanténou?

Mnohdy se svádí vina na odborné obchody a musím napsat, že je taková kritika někdy i na místě. Na druhé straně se ale vždy ptám, kdo vlastně tyto obchody kritizuje, kdo si stěžuje? Je to ten, který si koupil ryby a ty mu nakazily ostatní, doposavad zdravé ryby v akváriu? Proč se tak stalo? Odpověď je jednoduchá, prostě ryby koupil a vpustil je do akvária mezi ostatní bez toho, aby je dostatečnou dobu nechal projít karanténou. Přece již víme, že infekce se nemusí projevit hned v prvopočátku a v příznivých podmínkách může být skrytá poměrně dlouhou dobu. Vlastně čeká na svoji příležitost, zákeřně vyčkává a když přijdou pro ni vhodné podmínky, udeří. Čím se takový pochod řídí? Jak tomu předejít?

Rád bych připomněl jednu příhodu na toto téma. Když nám jednou přinesl zákazník do prodejny vzorek vody z akvária, do které vpustil zakoupené ryby, naměřili jsme velmi krajní hodnoty pH. Byly velmi rozdílné od hodnot, v kterých byly ryby doposavad umístěny. O karanténě a o pozvolném přizpůsobení novým podmínkám si mohly ryby nechat pouze zdát. Pozor, ryby citlivé na takové rozdíly nemusí šok z přelovení přežít.

Kde je počátek tohoto stavu? Je vůbec někde? Jistě že je. Je v samých počátcích rozvoje akvaristiky v dobách, kdy se začaly z naší země akvarijní ryby vyvážet a za část utržených valut některé nové druhy ryb ze světa akvaristiky importovat. Stalo se tak právě před čtyřiceti lety a od té doby se postupně do našich akvárií dostávají nové a nové druhy infekcí. Pochopitelně, že i před touto dobou se v akváriích nemoci vyskytovaly. Byly ale takové, abych tak řekl, takové známější. Infekce pocházely z našich vod a akvária byla infikována ponejvíce přírodní stravou, kterou akvaristé lovili v našich rybnících. S tou bylo možno do akvária zanést mnoho různých chorob. Byly ale jaksi naše, byly známé a rybáři je měli dobře „přečtené“. Nebylo až tak těžké se od nich léčbu těchto chorob přiučit.

S importovanými rybami se ale počet infekcí zvětšil. Některé z nich jsou velmi snadno rozpoznatelné a již je umíme léčit, některé druhy nákaz jsou stále na „černé listině“ a boj s nimi jakoby nebral konce. O mnohých nemáme ani ponětí. To vše je ještě úročeno nedbalostí a laxním přístupem k věci všemi, kdo s tímto stavem mají mnoho společného. Pochopitelně, že do této skupiny patří všichni, kdo nedbají správného zacházení s rybami. Zvláště pak s novými druhy, které jsou čerstvě importované. Je to problém o to složitější, že některé druhy onemocnění se nedají rozpoznat ani při dlouhodobé karanténě a projeví se až při oslabení organismu ryb, nebo v prostředí, které právě rozvoj onemocnění umožní(viz. výše). V mnoha případech postačí změna prostředí, která je pro neinfikované ryby docela dobře snesitelná a nedělá jim žádné potíže. Stačí tedy, když si zdánlivě bezproblémové ryby přinesete domů a v dobré víře je vpustíte hned do zavedeného akvária.
Ryby, na první pohled v dobrém zdravotním stavu, se mohou při přelovení do jiného prostředí projevit jako nemocné. Marně se budete později odvolávat na to, že kdosi Vám záměrně prodal nemocné ryby, což jste doma poznali třeba až po několika dnech. A stačí přitom tak málo a mnoho problémů je vyřešeno.

Jak je to možné, když jste dodrželi správnou teplotu a voda byla „čistá“? Tyto dvě veličiny zdůrazňuji proto, že jsou to povětšinou jediné dvě hodnoty, které se všeobecně sledují. Ještě bych k nim rád přidal pH, tedy kyselost či zásaditost vody, ale to je pouze mé zbožné přání. Tato, tak důležitá veličina při chovu akvarijních ryb, je stále podceňovaná. Možná se teď nazlobíte a prohlásíte, že zrovna Vy poctivě pH měříte, ale věřte, že vím o čem píši. A přitom je zjištění pH v akváriu dnes velmi jednoduchý úkon. O měření všemožných hodnot vody v akvaristice se vedou stálé spory. Jde také o teoretickou přípravu a znalosti, ale ty základní hodnoty bychom měli pravidelně měřit a hlavně umět změřit všichni, kdo se akvaristikou zabýváme, byť máte doma pouze jedno akvárium jako dekoraci. A nejenom umět změřit, ale také z vyčtených hodnot odečíst, v jakém stavu se prostředí v našem akváriu nachází.

Je ale opravdu těžké uvést jaké hodnoty měřit. Možná by otázka měla znít: Jaké nejnutnější hodnoty měřit? Je to pochopitelné, protože pro úplného laika se bude zpočátku i pH zdát složité odvodit. Na druhé straně chemik bude měřit kdeco a nepřijde mu to vůbec problematické. Řekněme si ale, že teplota, pH a alespoň celková tvrdost vody by měla být pro většinu, byť začínajících akvaristů běžnou praxí. Nejen proto, že se k tomuto měření dají běžně zakoupit dostupné prostředky, ale hlavně z toho důvodu, že je to pro chov ryb velmi potřebné. Po nějakém čase totiž zjistíte, že tyto hodnoty spolu nějakým způsobem souvisí a vztahy mezi nimi jsou právě to důležité, co by se mělo sledovat. Jinak se v akvaristice ještě zjišťuje vodivost vody, obsah kyslíku(není běžné), obsah CO2, nitrity-dusitany, nitráty-dusičnany, uhličitanová tvrdost, chlor, železo, měď, amoniak, zinek.

Dbejme tedy všichni na karanténu a na postupné převádění ryb zakoupených jinde na hodnoty vody, v kterých budou nadále umístěny. Právě v karanténní nádrži můžete zjistit případné onemocnění, ale i kdyby byly ryby zdravé jako ryby, dopřejme jim postupné přivykání na nové podmínky. Upozorňuji, že karanténa ryb je velmi zajímavá i z jiných důvodů a téměř nás nic nestojí. Jen bych rád upozornil na tu skutečnost, že vytvoření základních podmínek a postupné převádění do nových, provádějte bez jakékoliv chemické léčby. Doporučuji pouze přizpůsobit teplotu, pH a tvrdost vody známými prostředky. V prvních dnech co možná nejvíce sledovat zdravotní stav a teprve v případě zjištění nemoci použijte léčivo.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2009
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...