Akvárium, živá dekorace

22.02.2009 | Žádné komentáře

Je pravda, že toto téma je obsaženo v každé knize či propagačním letáku. Kde je kupní síla, která ovlivňuje trh a láká zákazníky do obchodů s chovatelskými potřebami? Jistěže mezi začínajícími, nebo také mezi pokročilými akvaristy, kteří mají ale akvárium v bytě též jako dekoraci. Kam si půjde pro radu začínající akvarista, nebo ten, kdo zatouží po akváriu z důvodu bytového doplňku? Kde se dá obstarat co možná nejvíce informací z tohoto oboru? Kde nakoupím veškeré potřeby? Kdo mi poradí s umístěním akvária v bytě? Jakou funkci kromě estetického bytového doplňku může mít akvárium?

Vždy existovalo několik možností, kde sehnat potřebné informace, a tak je tomu dodnes. Akvaristické kluby, známý akvarista, odborné prodejny, knihy, časopisy, internet…Za poslední desetiletí se ale tento prostor rozšířil právě o poslední jmenovaný, o internet, který v minulosti neexistoval. Je sice pravda, že internet přibyl, ale jedna z nejlepších a podle mne jedna z nejhodnotnějších možností ubyla a tou jsou akvaristické kluby. Nevymizely sice všechny z našeho života, ale drtivá většina se prostě doslova rozpustila ve složitém, stále více ekonomickém světě a ty, které zbyly, jsou většinou prostorem pro akvaristy dříve narozené. Zkrátka chybí osobní kontakt, chybí stále více mladí akvaristé. Jsem ale přesvědčen, že mezi námi jsou. Jen mají jiné možnosti, které jsou pro ně stále více snadněji dostupné.

Budeme-li do budoucna odkázáni povětšinou na internet, budeme odkázáni mnohdy současně na anonymitu, která je zrovna v tomto oboru velmi zavádějící. Pokuste se vyhledat podobné dotazy od různých lidí v internetovém bludišti a porovnejte odpovědi na ně. Někdy mě doslova děsí, když se ponořím do stránek s akvaristickou tématikou na internetu. Rozhodně neříkám, že jsou všechny stránky a potažmo odpovědi na dotazy špatné, ale i kdyby polovina. Tento článek vznikl právě na základě jednoho chatu náhodou mnou navštíveného, kde jsem si uvědomil, jak zavádějící může být též internet a jaké škody může v oboru jakým je chovatelství nadělat. Přilepíte-li špatně známku, natřete neodborně židli, uvaříte nechutný oběd…, vše se dá napravit, ale utrpení a mnohdy i smrt zvířete již vrátit nelze!

Promiňte mi, že jsem začal tak zeširoka, ale zkrátka vše je provázáno se vším a zvláště pak v akvaristice. Tady u nás na akvaristických stránkách zrovinka platí nejvíce, že zásadní chyba na začátku může u mnohých znamenat nejen konec s chovatelstvím, ale též zmařený život nevinného zvířete. A ještě něco, i když vyhovíte všem požadavkům z hlediska technického a někdy i všem svým nádherným představám estetickým, výsledek nemusí být takový, jaký byste si zrovna přáli, nebo jaký jste si představovali. A nakonec jedna velmi dobrá zkušenost: ne vždy se vynaložené, byť štědré finanční prostředky rovnají dokonalému výsledku.

Vrátím se ale k akvaristice, jako k dekorativnímu prvku v interiéru. Na tomto místě pominu rady pro začínající akvaristy, protože těm se věnuji poměrně často a je možné si články na toto téma nalistovat na těchto stránkách. Nelze ale pominout velikost, tvar a umístění akvária. Dobře totiž víme, že tyto veličiny mají na jeho další rozvoj a hlavně život v něm zásadní vliv. Provedení vnějších úprav ale nechám na tvůrci, protože má-li být akvárium například dominantou místnosti, musí být i jeho vnější provedení celkově sladěno s interiérem. Myslím tím tvar a barva osvětlení(závěsné či položené lampy), doplněná „kapotáž“(tvar a barva rámu), barva a tvar podstavce a v neposlední řadě doplňky jeho okolí(rostliny, keramika, socha, obraz…). Další důležitý prvek při úvaze na dekorativní nádrž je ten, jakou funkci bude akvárium v interiéru plnit. Jde tedy například o výstavu, trvalé umístění v hale podniku, byt, kancelář, jiný prostor. Myslím z hlediska estetického doplňku, ale akvárium může být též doplňkem zdravotním či uklidňujícím. Jedná se dejme tomu o zvlhčení vzduchu v bytě s ústředním topením, či uklidňovací prvek v čekárně u zubaře(za tuto možnost se omlouvám).

Při úvaze, kde bude stát akvárium, je důležité zvážit možnosti a nevhodné vyloučit. Zde se musím pozastavit nad poměrně častou úvahou a to, zařídit akvárium jako průhledové. Myslím tím například okno z místnosti do místnosti, nebo akvárium uprostřed místnosti bez zadní stěny. Takto vybudovaná akvária jsou bez značných zkušeností odsouzena předem k zániku a jejich estetická hodnota je mizivá. Proč tomu tak je? I když dosáhnete technickými prostředky vzorné čistoty vody, dekorace a ryby jsou bez efektu zadní stěny velmi vágní, nevýrazné. S takovýmto záměrem je nutné se poprat a věnovat mu opravdu odpovědnou přípravu. Akvárium v centrální části místnosti by mělo být umístěné na originálním podstavci. Je nutné též dobře ukrýt přívod elektrického proudu k technickým zařízením. Není rozhodně dobré řešit toto až v poslední fázi zařizování, nebo dokonce přivést provizorně k akváriu prodlužovací kabel po podlaze. Věřte, že pečlivá příprava se vyplatí.

U akvárií, která jsou umístěna ve středu místnosti dbejte na tvar. Je možné zvolit akvárium kruhové, vícestěn či čtvercový půdorys. Trojúhelníkový půdorys nedoporučuji. Nebude-li akvárium pouze součástí celku(bytové stěny, knihovna, sekretář), mělo by mít větší rozměr. Je to důležité už z toho důvodu, že při modelování krajiny v něm budete mít více prostoru k uplatnění fantazie. Velkého a opravdu překrásného efektu je možné dosáhnout při zařizování například osmistěnného akvária, které má průměr alespoň 150 cm. Jeho výška může dosáhnout až 60 cm a kruhové osvětlení je zavěšené na stropě nad akváriem. Osvětlení by mělo být směrové a kuželem světla by mělo obsáhnout maximálně obvod akvária. Potom je efekt bez chyby.

V takovýchto akváriích se modeluje uprostřed skalka, která vyčnívá nad vodu, kde jsou ještě umístěné suchozemské rostliny. Je pouze na úvaze jaké, protože rostliny z tropických pralesů potřebují stálou vlhkost a tu je možné získat zasklením prostoru nad akváriem kolem dokola. Vytvoříme tak vlastně akvaterárium. Záleží ale vše na úvaze, protože, budeme-li potřebovat od takového akvária zvlhčení místnosti, rozhodně nebudeme jeho vrch přikrývat sklem, ale vlhkost v místnosti budeme právě krycími skly nad akváriem regulovat.

Je mnoho možností, jak si vytvořit v místnosti kousek přírodní scenérie. Záleží pouze na nás samotných, do jak rozsáhlého a složitého systému se pustíme. Je nutné dbát všech předpisů, protože, jak stále zdůrazňuji, pracujeme s elektrickým proudem a s vodou a to se může stát při nedodržení určitých pravidel velmi nebezpečné. Při větších projektech dbejte na dokonalou izolaci.

Vždy, když budete vymýšlet takovou nádheru do svého bytu, nebo kamkoliv jinam, vždy myslete na tvory, kteří budou takový kousek umělé přírody obývat.

Držím tedy palce a jednu osobní zkušenost nakonec: Ať budete realizovat jakýkoliv záměr, nikdy neslevujte! I kdyby to mělo z jakýchkoliv důvodů nějaký ten čas počkat, vždy dokončete plán tak, jak jste si ho promysleli a jak má být ze všech správných hledisek dokončen. Šlendrián se velmi brzy připomene a věřte, že to není nic příjemného.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2009
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...