Vzkazy 2009/5 (dětský koutek)

15.02.2009 | Žádné komentáře

Dnes tu mám jeden dopis, o kterém jsem si v první chvíli po jeho přečtení myslel, že jde o žert některého z mých kolegů. Po několika mailech se ale vše vysvětlilo. V prvním dopisu se totiž jistá Tereza ptala, zda bych jí poradil, jestli si může obstarat neonky. Ptala se na to, jak jsou náročné na chov a zda potřebují „vodní motorek“, aby se mohly okysličovat. Ten dopis mě dostal v tu chvíli, kdy se pisatelka rozepsala, že chce dvě neonky umístit do třílitrové lahve. Tedy celé špatně.

Vše se vysvětlilo v tu chvíli, kdy jsem odepsal a tázal se, který z kamarádů si ze mne utahuje. Z Terezy se ale vyklubala kamarádka Terezka, které je teprve 11 let, a která touží po akváriu, ale nemá ještě žádné zkušenosti. Vše odpuštěno a dohodli jsme se, že jí odpovím na těchto stránkách a ona o článku řekne třeba také svým kamarádům, kteří by si chtěli též akvárium zařídit.

Tak tedy milá Terezko a ostatní mladí chovatelé,

každý začátek je tak trochu těžký a proto i ten s akváriem. V první řadě bych rád, kdyby ses se svým úmyslem svěřila rodičům, protože je tak jako tak ke svému záměru budeš potřebovat. Tvoje první akvárium nemusí být zrovna velké, ale rozhodně to nesmí být sklenice od okurek či skleněná koule. Za chvíli ti vysvětlím proč. Nejprve se ale zmíním o rybách, na které ses mě ptala.

Neonky nejsou rozhodně náročné ryby na chov, ale musí mít, tak jako všechny ostatní druhy ryb chované v akváriích, vyhovující podmínky. Ty podmínky jim musí vytvořit chovatel, v tomto případě ty. Je dobré aby sis též uvědomila, že ryby po celou dobu jejich života budou odkázány pouze na tebe a tvé zacházení. Budeš mít tedy velkou odpovědnost. Bereš ji na sebe ale dobrovolně a měla by tě těšit. Akvárium je pro většinu chovatelů právě taková milá povinnost, kterou si sami většinou vymýšlejí. Zkrátka, baví je se o ryby starat, rádi na ně v akváriu koukají, krmí je a třeba se i s hezkým akváriem pochlubí kamarádům, když přijdou na návštěvu. Ale vezmeme to pěkně od začátku. A hned na okraj jednu radu: nikdy rovnou s akváriem nekupuj hned živé tvory! Nejprve musíš vytvořit vhodné podmínky pro jejich chov a až poté je do akvária umístit.

Pro představu zvolíme tedy akvárium velikosti 45 litrů. Doporučuji ti zakoupit, nebo si přát, kompletní sadu, již k takovému účelu vyráběnou. Doporučuji to z toho důvodu, že takový komplet je cenově dostupnější a obsahuje vše, co budeš k zahájení provozu akvária potřebovat. Tedy osvětlení, filtr, vytápění. Takto velké akvárium se ti vejde i na menší stolek. Není příliš těžké, ale není zase tak lehké, abys ho mohla položit na kdejaký kus nábytku. Uvědom si, že voda je dosti těžká a každý její jeden litr váží jeden kilogram. Znamená to, že takové akvárium se štěrkem a kompletním zařízením bude vážit kolem padesáti kilogramů. No a to je úkol právě pro rodiče. Když hezky poprosíš, jistě ti s umístěním pomohou.

Do akvária, zatím bez vody, vysyp asi tak pěticentimetrovou vrstvu hrubého štěrku, který lze zakoupit již přepraný v odborné prodejně. Rozhodně si nekupuj barevný štěrk. Tedy myslím ne červený, nebo modrý. Takové štěrky se též prodávají, ale jsou určené spíše na výstavy a tak podobně. Jsou totiž nepřirozené. A proč píši abys štěrk koupila? Ne každý štěrk se totiž pro akvárium hodí a můžeš hned na začátku udělat chybu, která se velmi brzy připomene. Je tedy lépe do takto malého akvária štěrk zakoupit v odborné prodejně.

Na štěrk nalij vodu, asi tak do tří čtvrtin akvária. Akvárium přikryj krycím sklem a zapni osvětlení. Zapni také vytápění a filtr, ale to bys měla asi napoprvé poprosit rodiče. Některé filtry vyžadují zpočátku, při jejich sestavování, trochu té trpělivosti. V žádném případě se nepokoušej cokoliv, co se zasunuje do zásuvky s elektrickým proudem, nahradit něčím jiným či náhradním. Myslím tím například noční lampičku provizorně umístěnou nad akváriem. Vše musí rozhodně překontrolovat taťka, nebo mamka.

Zpočátku bude voda kalná a pohled na osvětlené akvárium tě asi moc nepotěší. Na skle se budou též usazovat vzduchové bublinky, to je normální. Poradím ti, světlo vypni a akvária si prostě nevšímej, nebo jdi klidně na kutě. Ráno uvidíš ten zázrak! Až rozsvítíš světlo nad akváriem, zjistíš, že se voda nádherně vyčistila a většina bublinek již ze skel zmizela. To způsobil filtr. Světlo nech již celý den rozsvícené. V akváriu by měla být voda vyhřátá asi tak na 23 – 24°C. To je teplota, která vyhovuje většině běžným druhům akvarijních ryb. Ale například pro neonky obecné postačí 22°C. V tuto chvíli můžeš jít nakupovat rostlinky. Je dosti obtížné radit, jaké druhy rostlin zakoupit, je ale dobré se poradit v odborné prodejně, tedy tam, kam budeš chodit nakupovat později například ryby či potřeby a krmení pro ně. Musím ale upozornit na jednu důležitou věc, ne vždy všechny rostliny v akváriu rostou. Pozná se to většinou až po vyzkoušení. Je tedy lépe na začátku zakoupit několik druhů a po nějakém čase jistě zjistíš, jaké rostliny v tvém akváriu rostou nejlépe. Panu prodavači řekni, že jsi začátečnice, za to se nestyď, za nějaký čas můžeš zrovna tak něco poradit i ty jemu, a že potřebuješ do nového akvária nějaké nenáročné rostlinky.
Ty po návratu domů propláchni ve vlažné vodě a můžeš je vysázet do akvária. V tu chvíli se akvárium může vybavit též dekorací v podobě kamenů, kořenů, či jiné dekorace. Pozor ale, dbej vždy na to, aby byla dekorace zbavená všech nečistot.

A nakonec přijde ta velká sláva. Když je vše takto připraveno, je možné do akvária vpustit ryby, nebo jiné živočichy. Pozor ale, rybek pro začátek není rozhodně dobré pořizovat mnoho. Do akvária o objemu 45 litrů bych doporučil maximálně deset neonek, dva, tři čistící přísavné sumce Ancistrusy a možná bych tuto obsádku doplnil ještě jedním druhem mírných a nenáročných rybek. Jsou to například malé červené platy, tedy živorodky, v počtu pěti kusů.
¨
No a to je asi tak vše pro začátek. Je to ale opravdu jen to nejdůležitější. Tedy žádné lahve ani jiné nevhodné nádoby! Jsou většinou malého obsahu a to je špatně. Malý obsah vody totiž velmi brzy mění své hodnoty, je nestabilní. V takových nádobách se ryby necítí dobře a nevydrží to snášet dlouhou dobu, vlastně se tedy trápí. Je jejich velká nevýhoda, že se neumí takovému prostředí bránit, neumí dát svému chovateli najevo, že se trápí. Proto si každý začínající chovatel musí osvojit základy chovu zvířat a nejvíce toho svého. A je to právě z toho důvodu, že je na jeho péči chované zvíře závislé celý svůj život.

Přeji tedy nejenom tobě Terezko, ale všem začínajícím chovatelům hodně úspěchů v poznávání přírodních vztahů a zvířat samotných. Jen ještě nakonec bych rád upozornil na tu skutečnost, že se vždy můžete při jakýchkoliv nesnázích obrátit na naše stránky a požádat prostě o radu.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2009
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...