Vzkazy 2009/4

8.02.2009 | Žádné komentáře

Hned na začátku bych rád upozornil na věc, o které jsem se již několikrát zmiňoval, a která mi dělá tak trochu starost. Prohlížel jsem zpětně články a opět našel reakce na ně přímo v rubrice pod článkem. Již z časových důvodů je opravdu těžké každý den sledovat mnoho desítek či stovek článků zpětně a snažit se reagovat na dotaz například půl roku starý. Pokud budete reagovat na jakýkoliv starší článek, je lépe psát rovnou na adresu ruzicka.jirka@worldonline.cz. Děkuji.

Důležité! Pro Moniku i všechny ostatní.

Tento dotaz bych rád uvedl poněkud obšírněji. Akvaristika jako taková, tedy skleněné akvárium a v něm živé přírodniny, se u nás datuje do druhé poloviny devatenáctého století. Tehdy vznikla první demonstrativní akvária na akademické půdě pro potřebu vědecké obce. Od té doby se stala veliká změna nejen v poznání přírodních procesů, čemuž akvaristika dodnes velmi zdatně napomáhá, ale i v oblasti technického vybavení akvárií. Pamatuji ještě dobu, kdy jsme si vyráběli pro potřeby našich akvárií a života v něm mnoho různých druhů vybavení. Jednalo se o samotná akvária, vytápění, filtry, posléze i motorová čerpadla, osvětlení a další, třeba dnes již překonaná technická zařízení, nebo též krmiva či dekorace.

A to je právě podstata dotazu, který mě zaujal, ale zároveň tak trochu i vyděsil. Jedná se o zručného chlapce Vašíka, jehož maminka si libuje, že jejich syn je natolik šikovný, že si mnoho vybavení do akvária vyrobil sám, například osvětlení a vytápění. Nebudu a nechci být v pozici jakéhosi zakazovatele, ale je mojí povinností upozornit na veliké nebezpečí! Dnes již není doba taková, jakou jsem výše popisoval. Veškeré vybavení, včetně technického, se může obstarat v odborných prodejnách a vsadím se, že za velmi rozumnou cenu. Nejsem obchodní agent ani dealer žádné firmy vyrábějící podobná zařízení, ale apeluji zde pouze na nebezpečí amatérské výroby jakéhokoliv technického zařízení, které pracuje za účasti elektrického proudu. Již několikrát jsem odpovídal na podobné dotazy a znovu musím co možná nejdůrazněji opakovat, že elektrický proud a voda je kombinace přímo smrtící a v rukách neodborníka velmi nebezpečná, zvláště pak v rukách dítěte. Nejde-li to jinak a Vaše nadané dítě se zkrátka potřebuje angažovat v takových technických hrách, pořiďte mu sestavu bezpečného napětí(24V), potom můžete doufat, že Vaší rodinu nepostihne tragédie. Existují též mnohé technické stavebnice, které umožňují nadaným dětem rozvíjet své schopnosti. A abych zde nebyl pouze v pozici poučovatele věřte, že k Vám promlouvám díky své vlastní zkušenosti, a že takové ponaučení, i když nakonec vše dobře dopadne, je zkušenost velmi nepříjemná a bolestivá. Ještě jednou tedy opakuji, v dnešní době je zcela zbytečné se pokoušet vyrobit jakýkoliv elektrický spotřebič pro akvaristiku, vše je velmi lehce dostupné. A ještě něco, nepodceňujte právní aspekty, odpovědnost za zdraví Vašich dětí nesete Vy!

Kolik mláďat má správně mít čichavec Trichogaster trichopterus?

Tuto otázku od pana Karla bych rád poopravil. Nelze se ptát kolik má mít, ale spíše kolik kusů potěru lze od jednoho páru očekávat. Žádný předpis, nebo snad tabulky pro tento údaj neexistují a to u žádné ryby.
Je totiž velmi důležité, jak jsou konkrétní ryby geneticky vybavené a jak jsou chované. Hned na začátku mohu napsat, že jsem odchovával tyto krásné ryby v několika obdobích mé akvaristické praxe. Zkrátka, vždy po čase jsem se k nim vrátil a bylo velmi důležité, z jakého chovu jsem si mladé ryby přinesl.
Dalším důležitým faktorem je chovatel. Možná se Vám bude zdát podivné zařadit chovatele mezi faktory, ale je tomu skutečně tak. Chovatel je totiž posledním článkem v řetězu, jenž může počet potěru ovlivnit.
Samice tohoto druhu jsou totiž schopny naklást veliké množství jiker. Těžko je spočítat, i když jsem se u mnoha druhů ryb touto činností zabýval, u Trichogasterů jsem se neodvážil z důvodu velmi titěrné a zdlouhavé práce. Je zajímavé, že „kvalitní“ a zdravý samec je schopen celou snůšku poměrně zdárně oplodnit. Jikry se až do fáze vykulení(eleuterembryo) nacházejí v pěnovém hnízdě na hladině a samec je přebírá a čistí od plesnivějících neoplodněných jiker. Je tedy těžké odhadnout, kolik jiker je oplodněných a kolik ne. Je ale možné odhadnout, že jiker u dobře chovaných jedinců může být až pět tisíc. Moje osobní zkušenost je odchování přes dva tisíce jedinců z jednoho výtěru.

Rád bych se zastavil ještě u péče o jikry a potěr. To je totiž jedna z velmi citlivých a dosti odborných akvaristických disciplin. Chcete-li dosáhnout dobrých výsledků v odchovech ryb, je nutné se seznámit s teorií a blíže poznat etologii chovaných druhů. Jen tak se dopracujete k bohatým výtěrům a zdravému potomstvu. Nejde zdaleka jen o to odchovat potěr z důvodů ekonomických. Zájem a touha poznat blíže rybí život je v každém chovateli různý a pouze ten, který to myslí opravdově, se ke zdárnému cíli dopracuje.

Je tedy docela dobře možné, že zdravé a početné výtěry neznalý chovatel likviduje již v počátku a ani si toho není vědom. Dává to potom za vinu všemožným příčinám, ale pravý důvod je právě v něm, tedy v neúplných znalostech, nebo zkušenostech. Jestli můžu doporučit, přečtěte si články o výtěru tetry neonové z období roku 2006, 10. a 11. měsíc. Tam je náznak toho, co vše je nutné pojmout o výtěrech, i když jde v těchto článcích o jiné druhy ryb, ještě než se do nich pustíte. Je pochopitelně možné začít praxi formou pokus – omyl, ale to bude zbytečně zdlouhavá zkušenost. Mnohé je již o akvaristice známé, stačí pouze číst a vstřebávat poznatky našich zkušených akvaristů. Tím ale rozhodně nechci říci, že vlastní zkušenosti nejsou důležité. Právě naopak, ale teoretické základy rozhodně nepodceňujte. Ušetří Vám to mnoho práce a času.

Jsme-li u potěru Trichogaster trichopterus, zkušenost a znalosti jsou dvakrát důležité. Nejde mi teď zrovna o výtěr a starost o jikry. Myslím starost o potěr již rozplavaný. Tedy v době, kdy je od potěru odlovený samec a začneme krmit. Tak velké množství plůdku vyžaduje velkou opatrnost. Jde o vztah několika důležitých faktorů: cit chovatele samotného, množství ryb, velikost nádrže, systém podávání potravy a vztah k chemismu a k biologickým procesům ve vodě. Jde například o tvorbu dravých nálevníků, kteří v krátké době zlikvidují celý výtěr.

Tak velké množství plůdku potřebuje také velké množství potravy a hlavně přísun stále čerstvé vody stejných chemických i fyzikálních hodnot. V prvních dnech života musíme krmit opravdu mikropotravou. Musí být živá a hned v zárodku opusťte rady, které lze vyčíst v mnoha článcích a knihách o odkrmení plůdku čichavců náhradní, tedy suchou potravou. Uvádějí se různé druhy krmení, jako například vaječný žloutek. Podobně lze odkrmit pouze mizivou část potěru a ještě k tomu odchováte nekvalitní jedince, kteří se v dalším životě nemusí prosadit. Takto odchované ryby jsou méně ceněné a v dalším chovu více problematické a to platí i o jejich zdraví.
Plůdek těchto ryb musí být krmen živou potravou a s logickou postoupností. Tedy: 1. vířník či nálevník, 2. nauplie buchanek a Artemie a posléze klasické krmivo třeba i s přídavkem suché umělé stravy vyrobené profesionálně. Jedině tak odchováte zdravé jedince schopné další kvalitní reprodukce.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2009
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...