Řízený výtěr závojnatek v prosinci

14.12.2008 | 1 komentář

Máme-li vytírat závojnatky z venkovních nádrží v prosinci, musíme počítat již předem s tím, že je musíme hned začátkem měsíce odlovit. Je jasné, že lov ryb pod ledem je nemožný a je tedy nutná Vaše vynalézavost. Je ale nezbytné mít neustále na vědomí, že ryby nesmíte při výlovu jakkoli poranit a zároveň co nejméně stresovat. Důležité také je, jaké je právě počasí, mrazy či obleva.

Odlovené ryby přendejte do prostorných akvárií, nebo akvária(podle množství), které je z poloviny napuštěné vodou z bazénu, odkud jste ryby vylovili. Teplotu vody dodržte stejnou, nenapouštějte ji z venkovního bazénu např. den předem. Voda v akváriu by se v místnosti ohřála a to je špatně. Z velkého rozdílu teplot by ryby dostaly šok. Vodu i se závojnatkami prozatím neřeďte jinou vodou. Do akvária vložte vzduchovací kamínek a jemně vzduchujte. Zpočátku nekrmte. Důležitá je trpělivost. Počkejte do druhého dne, až se teplota v akváriu pozvolna zvýší. V této fázi není dobré vyhřívat vodu nad 15°C. Ryby ponechte v akváriu v klidu a bez potravy ještě dva dny. Během této doby připravte výtěr a dobře překontrolujte jejich zdravotní stav a přirozené chování. Zvláště dobře prohlédněte povrch těla a dejte dobrý pozor na změnu obvyklé barvy závojnatek. Tak zjistíte případné napadení plísní či bakterií. Odstáté šupiny nevěstí také nic dobrého a v této roční době je na místě kontrolovat i celistvost ploutví a hlavně ploutve ocasní. Pochopitelně je možné zjistit i parazitární nákazu. V každém případě ryby jakkoliv nemocné nechystejte dále k výtěru a nejprve je odděleně podrobte léčbě. Pozor! Ryby nemocné nevracejte zpět do venkovního bazénu! Jestliže jste ale správně ryby zazimovali, nákaza je málo pravděpodobná.

První, na co musíme klást důraz, je příprava kvalitní potravy. Nemůžete-li v prosinci sehnat živou přírodní potravu, přichystejte si rozmanitou potravu zamrazenou včetně uměle vytvořené, tedy v podobě vloček, granulí…Mohu-li doporučit, velmi vhodné jsou pro tento účel též živé nitěnky.
Ještě před tím ale jednu dobrou radu. Nemáte-li jasno s pohlavím Vašich závojnatek, musíte ho nejprve určit. K tomu ale potřebujete jisté zkušenosti. Neznáte-li anatomii závojnatek, je dobré sledovat celé hejno a podle projevu ryb před třením se dá pohlaví zjistit poměrně snadno. Je možné ho určit podle třecí aktivity a u samců například podle třecí vyrážky. Ta se projevuje jako malé pupínky rozeseté po povrchu hlavy a nejvíce je patrná na žaberních víčkách. Vybrané ryby si pak dobře zapamatujte, nebo je oddělte.

Po dvou dnech začněte ředit přírodní vodu vodou vodovodní(nebo jiného vyzkoušeného zdroje), která je čistá a kvalitní. Postupně akvárium doplňte a zapojte výkonný filtr. Tou dobou již můžete začít podávat potravu. Krmení by mělo být vydatné, ale je dobré začít tzv. „rozkrmovat“ pozvolna. Tedy během dvou tří dnů zvyšovat dávky. Pozor! Ještě nezvyšovat teplotu nad 15°C. Již po několika málo dnech je nutné závojnatky často kontrolovat. Ke tření může dojít samovolně a hlavně předčasně, to by nebylo dobré z důvodu kontroly potěru a hlavně genetických vlastností potomstva. Jsou-li ryby v pořádku, po zakrmení dojde během krátké doby ke třecí aktivitě. V této fázi je dobré oddělit samce od samic, ale stále dobře a vydatně krmit. To platí hlavně pro samice. Do tření budeme nasazovat geneticky vhodné(třeba i vyzkoušené) jedince. Je dobré sledovat linie, které jsou pokračováním našeho záměru. Nemyslím tím pouze barvu, nebo tvar těla a ploutví, ale i rysy povahové či vlastnosti z hlediska odolnosti vzhledem k dalšímu chovu.

Pro zjednodušení budu dále popisovat výtěr pouze jednoho páru.
Vytírací nádrž je dobré opatřit roštem s co možná největšími oky, ale tak, aby se pod něj závojnatky nedostaly. Velikost akvária pro výtěr jednoho páru je možná zvolit od padesáti litrů výše, ale z vlastní zkušenosti doporučuji nádrž co možná největších rozměrů. Jikry jsou totiž silně lepivé a bude-li se tření odbývat v těsném prostoru, mnoho jiker se slepí a posléze zaplísní. Zničí se tím i zdravé jikry. Časem si můžete osvojit techniku výtěru „v ruce“, ale to je zcela jiná kapitola, která podléhá odlišnému režimu, kde je nutné mít zkušenosti a hlavně též teoretické vědomosti.

Voda pro výtěr závojnatek nemusí být nijak speciálně upravená a postačí čistá a odstátá vodovodní. Připravte se ale na to, že vody budete potřebovat opravdu hodně. Je dobré ji mít připravenou v zásobníku a trvale ji provzdušňovat. Teplota vody ve vytíračce postačí kolem 20°C. Osobně to praktikuji tak, že ryby vkládám do vytíraček ke tření do vody stejně teplé jako je v přípravné nádrži a poté postupně zvýším teplotu.
Máte-li připravenou nádrž na výtěr i s vodou, zapněte vzduchování a nechte vodu řádně provzdušnit. Nejlépe přes noc. Do této nádrže nemusíte instalovat filtr.
Celý příští den nekrmte nachystané ryby a večer po setmění je nasaďte společně do vytírací nádrže. Druhý den ráno dojde k výtěru. Nechte pár v klidu dotřít a poté ho odlovte. Samici po výtěru dávám do karantény, protože právě týden po tření jsou samice nejvíce náchylné na mnohé infekce. V karanténě krmte kvalitním krmivem ale pozor! Volte krmivo s maximální hodnotou 35% proteinu(uvedeno na obalu výrobku). V karanténě nekrmte živou potravou.

Jestliže budete vytírat tyto ryby prvně, budete překvapeni počtem jiker. Po krátké době ale začne mnoho z nich bělat a to je známka, že tyto nebyly oplodněné. Až v této fázi teprve oceníte prostornou nádrž. Dobře si zapamatujte následující radu: v tuto chvíli odsajte všechnu vodu z vytírací nádrže a nahraďte ji připravenou vodou ze zásobníku(viz. výše). Při výměně vody ale nesmí jikry zaschnout! Poté ošetřete vodu kvalitním acriflavinem. To z toho důvodu, aby se plůdek v co možná nejkratší době vylíhl a vymanil se tak rozrůstající se plísni. Její růst je sice velmi zpomalen acriflavinem, ale přesto je nebezpečná. Pozor, při aplikaci acriflavinu nedávejte větší dávku, než radí výrobce! Zvláště při ošetřování jiker. Po 60 hodinách a výše, podle teploty, se začne plůdek líhnout a je velmi dobře viditelný na skle, kde se přichytí tzv. byssovými žlázami.
Po vylíhnutí plůdku odkalte hadicí zbylé nečistoty včetně zbytků zaplísněných jiker a opět vyměňte část vody za čerstvou ze zásobníku. Pozor ale, vodu při obou výměnách vytemperujte na stejnou teplotu jako je ve vytírací nádrži. V tuto dobu zapněte filtrační zařízení. Je dobré dát pozor, aby proud vody z filtru nebyl zpočátku příliš prudký. Kontrolujte též šedé zákaly, nežádoucí výskyt nálevníků, hlavně pak dravých druhů z rodu Tetrahymena. Máte-li mikroskop, je možné je identifikovat podle typického tvaru těla. Tvarem připomínají miniaturní vajíčko.

Počkejte, až se plůdek rozplave a začněte krmit právě vylíhlou Artemií. Máte-li k dispozici nauplie buchanek, nemůžete dát potěru nic lepšího, ale je nutné mít jistotu, že nauplie není kontaminovaná. Po krátké době začne potěr přijímat potravu sušenou či zamrazenou. V této fázi začíná chovateli značně náročný čas. Mnoho plůdku vyžaduje maximální a trvalou péči a hlavně velké množství vody.
A ještě jednu důležitou věc: dospělé ryby po výtěru nevracejte zpět do venkovních podmínek, do bazénu je umístěte zase až na jaře.

Tento popis zimního výtěru závojnatek je velmi rámcový a mnohé z Vás jistě napadne více doplňujících otázek. Budete-li potřebovat, napište jako vždy.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

1 komentář

  1. Martina

    Dobry den potrebovala bych prosim vas radu. Mam Zavojnatky a dnes se mi vylihly vajicka a jsou prilepene v rohu v akvarku.Nevim jestli je mam nechat bez vody v rohu a nebo dolejt vodu aby byly potopene.Muzete mi prosim vas poradit? Nemam s tim vubec skusenosti.Dekuji

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2008
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...