Vzkazy (52) – výzva

19.10.2008 | Žádné komentáře

Krom osobní a velmi brzké odpovědi paní Heleně se o jejím problému zmíním i zde na našich stránkách. Jde o klasický problém, který se může stát, a také často stává, nejen začínajícím akvaristům. Jde v něm o, na první pohled bezproblémový chod akvária, v němž se děje ale něco podivného a „bez jakýchkoliv důvodů“ hynou ryby.

Situace: paní Helena má již delší dobu zařízené akvárium včetně techniky(motorový filtr, osvětlení i vytápění) a dbá na to, aby byla voda v jejím akváriu čistá. I tak se neubránila infekci a před časem musela provést zásah v podobě aplikace antibiotik z důvodu bakteriální nákazy ryb. Ruku jí při této léčbě vedl zkušený akvarista a tak vše mělo dobrý konec a po nějaké době se ryby uzdravily. Co se ale potom stalo? I když se voda v akváriu „jenom třpytila“(cituji z dopisu), ryby stále lapaly po vzduchu u hladiny(troubily), hubly a postupně hynuly. Svého známého akvaristy se ale nemohla z důvodu jeho dovolené zeptat na příčinu. Hledala tedy na internetu pomoc a navštívila i naše stránky. Ještě musím dodat, že v jejím akváriu bylo více ryb, než by mělo být, ale vzhledem k tomu, že měla dosti výkonný filtr, bylo vše v normě. Jediné co paní Helena udělala pro záchranu svých ryb bylo, že neustále čistila filtrační náplň a snažila se rybám nabídnout, jak popisuje, samé lahůdky. To jí doporučili v akvaristice. Jenomže, tam uvedla pouze to, že ryby nežerou a hubnou. Zakoupila tedy různé druhy přírodní mražené potravy a zkoušela jimi krmit. Situace se ale i při veškeré péči stále zhoršovala a ryby začaly hynout.

Vysvětlení: hned po přečtení dopisu mi bylo jasné, co se stalo. Již v některých článcích jsem na to upozorňoval a myslím, že příčina je i mnohým z Vás již jasná. Ale pro Vás, kteří jste z uvedených informací mnoho nevyčetli, posílám rozluštění záhady s křišťálově čistou vodou a úhynem ryb.

Důležitá informace byla, že v akváriu proběhla léčba antibiotiky a nějaký čas poté k problému došlo. Jde zřejmě o otravu dusitany a to je opravdu zlé. Antibiotika zřejmě zlikvidovala užitečné nitrifikační bakterie v akváriu i ve filtrační hmotě. Právě ty bakterie, které umí dusitany přeměňovat na netoxické dusičnany. Dusitany jsou v omezené a neškodné míře obsaženy v každé akvarijní vodě a vznikají hlavně rozkladem organické hmoty, nespotřebované potravy a výkalů ryb. Ve zdravém a fungujícím akváriu se ale za působení nitrifikačních bakterií stačí přeměňovat na dusičnany a ty nejsou životu v něm nebezpečné. V akváriu paní Heleny nastala situace, kdy se po léčbě antibiotiky začaly hromadit dusitany a ještě se nezregenerovaly dostatečně kolonie nitrifikačních bakterií, které by právě svým působením dusitany přeměnily na dusičnany, což způsobilo v akváriu pohromu.

Proč hynou ryby?

Toxické dusitany jsou transportovány pomocí chloridových buněk umístěných na žábrách ryb do krevního oběhu a tím znemožní důležitou schopnost krve, totiž přenášet kyslík(snižuje se transportní kapacita kyslíku). Ryby se tedy v podstatě dusí a může dojít i k úhynu. Na toto téma bylo provedeno a sepsáno mnoho studií, kde hraje roli více faktorů(kvalita vody, věk ryb…). Pro nás je ale důležité, aby k tomuto v našich akváriích nedocházelo a jedinou správnou cestou je prevence. Z výše uvedených řádků je jasné, jaké chyby paní Helena byť v dobré víře udělala.
Když už se ale stane a zjistíte, že se ryby takto chovají, je nutná okamžitá výměna vody, ale obávám se, že v tomto stádiu bude již příliš pozdě.

Co je tedy důležité po léčbě antibiotiky v akváriu?

V první řadě je dobré si uvědomit, že celé prostředí v akváriu je po podání antibiotik v jiném biologickém režimu než doposud. Po úspěšné léčbě je tedy nutné rozhodně omezit podávání potravy. Nekrmíme-li mnoho, jsou v akváriu minimální zbytky a ryby zároveň daleko méně vylučují s výkaly amoniak, který je původcem tvorby dusitanů. Vzpomeňte, že paní Helena se chovala právě naopak a snažila se co možná nejvíce rybám podstrojovat a to bylo špatně. Regenerace celého systému po léčbě trvá přinejmenším jeden měsíc a na takovou dobu taky doporučuji mimořádný režim zavést.

Filtr je samostatnou kapitolou a je nejlépe, když filtrační náplň před léčbou z postiženého akvária odstraníte, pouze lehce propláchnete pod tekoucí vlažnou vodou a uložíte do elementky s vodou. Tak uchováte alespoň část kolonie bakterií, které po léčbě a postupné výměně vody v akváriu vrátíte i s filtrací zpět.
Opravdu unikátní šťoural(to myslím pochopitelně v dobrém) může ale namítnout, že záleží na typu bakterií a v některých případech není vhodné filtrační hmotu přechovávat, ale bakterie z ní naopak odstranit například převařením. Jo jo, bude mít svým způsobem pravdu, ale kdo z drtivé většiny akvaristů si nechává při léčbě dělat laboratorní rozbor bakterií?

Musím též upozornit na skutečnost, že činnost bakterií využívají ke svému zdárnému růstu v akváriu také rostliny a je dobré jim věnovat pozornost. Mineralizační schopnost bakterií je velmi důležitá pro růst rostlin a je-li život bakterií omezen, rostlinám se přestane dařit a vzniká vhodné prostředí pro růst různých druhů řas. Zajímavé je, že kořenové výměšky zdravých rostlin podporují zdárný růst bakterií, které naopak kladně ovlivňují zpětně samotné rostliny. Může se tedy stát, že nějaký čas po léčbě se v akváriu nepovede nejlépe ani rostlinám.
Na tomto místě bych rád upozornil na tzv. „Biofiltr“. Je to běžně prodávaný přípravek ze sortimentu Dajanapet, jehož charakteristiku si můžete vyhledat na stránkách www.dajanapet.cz.

Výzva

Mám tu dnes ještě výzvu pro všechny akvaristky a akvaristy, kteří fotí svá akvária a život v nich. Máte-li poutavé foto ve své sbírce, a nebo aktuální zajímavý záběr ze života ve Vašem akváriu, pošlete jej na adresu – ruzicka.jirka@ worldonline.cz. Při nejbližší příležitosti ho zveřejníme v rubrice články.
Přispějete tím rozmanitosti článků a zároveň se tak můžete pochlubit svými miláčky či vkusně zařízeným akváriem. Uvítáme i fotky se zařízenými akvarijními stěnami. Můžete tak pomoci začínajícím akvaristům při zřizování akvárií či zajímavým námětem všem, kdo se chystají na podobný počinek.

Foto: tohoto krasavce nám poslal pan Radek Kupča z Frýdku Místku

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2008
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...