Vzkazy (49)

7.09.2008 | Žádné komentáře

Na první pohled nesložitý dotaz od pana Šimona se mi stal námětem pro dnešní článek. Jde o barevné kapry KOI a jejich případný chov v akváriích.

Historie těchto perel okrasných bazénů sahá opravdu velmi, velmi daleko do historie a budete-li se pídit po údajích v literatuře zjistíte, že již půl tisíciletí před Kristem byly sepsány v Číně rukopisy, které se o kaprech KOI zmiňovaly. Je jasné, že jejich chovy byly známy již dávno před tímto datem. Udělejte si tedy sami obrázek o historii těchto nádherných chovanců. Během času se KOI dostali obchodními cestami do Japonska, kde se stali nejen předmětem chovu, ale také symbolem. Těch symbolů je více a v mluvě japonských chovatelů je KOI kapr symbolem štěstí, síly, vytrvalosti a krom jiného i lásky.

V Evropě se začal KOI cílevědomě chovat až v druhé polovině dvacátého století a to v Anglii. Díky mírnému podnebí se KOI kaprům dařilo i v jiných evropských státech jako např. v Belgii, nebo v Holandsku. Dále na východě Evropy a to v Maďarsku, Rakousku a posléze i u nás se KOI začali chovat až koncem minulého století a to přibližně od let osmdesátých. U nás existují v současné době již profesionální chovy, které jsou na stále vzrůstající úrovni.

Je dobré si uvědomit, že i u nás se v historii objevovali v chovech barevní kapři, ale ti neměli s barevnými KOI z Japonska mnoho společného. Typy japonských kaprů jsou přesně zařazeny do skupin, jsou pojmenovány podle typů a barev a rozlišují je mnohé nuance. Je to věda a v jednotlivých typech KOI kaprů se vyznají pouze opravdoví odborníci. Zvláštností je, že posuzování a výběr se provádí pohledem shora, tedy nikoliv jako u akvarijních ryb. Zajímavostí by se našlo mnoho, ale rád bych se zastavil u chovu těchto kaprů v akváriích a zodpověděl alespoň částečně dotaz pana Šimona.

Rozhodnete-li se chovat KOI v akváriu, zapomeňte na obvyklé rady či návody, podle kterých si zařizujete akvárium s běžnými akvarijními rybami. KOI zkrátka nepatří mezi běžné akvarijní ryby a tak k jeho chovu musíme přistupovat.
Tedy, první rada zní: je-li to možné a vydržíte-li to psychicky, od chovu KOI v akváriu upusťte! Cítíte-li ale v tuto chvíli vzrůstají bolest na prsou, začínáte-li se potit se a váš dech se podezřele zrychlil, zklidněte se a čtěte dál, řešení existuje.

Nejprve je třeba vzít v úvahu velikost kapra. Půjdeme-li do důsledku najdeme záznamy, z kterých můžeme vyčíst, že kapr může dosáhnout velikosti až přes jeden metr a váhy mnoha desítek kilogramů. To je údaj jakoby z rybářských snů, je ale pravdivý a hlavně něco napovídá. Pravdou je, že v akváriu kapr KOI nedoroste do své běžné velikosti, ale malý tedy rozhodně také nezůstane. Dále – jeho robustní tělo je doslova nabito energií a nutriční potřeba je také veliká. Projev takto stavěného těla se v akváriu projeví jednou vlastností, kterou akvaristé neradi vidí a tou je vyhledávání potravy ve dně za pomocí poměrně účinného bagrování. Další, velmi nepraktická vlastnost kapra pro akvárium je nedokonalá látková výměna. Co to znamená. Hodně sní, hodně vyloučí.

Co nám tyto údaje naznačují? Vezmeme-li to pěkně od začátku, napadne nás velikost nádrže či akvária. Co k tomu dodat. Každé akvárium bude pochopitelně malé, ale mám-li uvést nějaký údaj, pod 500 l bych rozhodně nešel. Důležitý je samozřejmě i počet ryb na takto velikou nádrž. Neberu teď v úvahu mladé kusy, těch se bude zdát v takové nádrži pět málo, ale neuplyne ani rok a kapříci se v teplé vodě pochlapí. Počítejte tedy s tím, že rychle porostou. Do takového akvária můžete dát třeba i dvacet mladých, deseticentimetrových kaprů. Za krátký čas budete ale muset buď nějaké kapry z akvária odstranit, nebo obstarat větší akvárium a tak to půjde stále, až Vám nakonec v akváriu zbudou pouze čtyři velcí kapři. Tedy, do takto velké nádrže umístěte maximálně pět kaprů. A ještě něco, kapři, ač se to na první pohled nezdá, jsou dobří skokani a tak je nutné na akváriu krycí sklo.

Jak akvárium zařídit aby bylo esteticky snesitelné a zároveň funkční pro chovance. Jak jsem již výše uvedl, bagrovací návyky kaprů jsou jejich přirozeným projevem a zvláště pak, budou-li mít třeba ve Vaší dlouhodobější nepřítomnosti hlad. Znamená to jediné: dno utvořit z velkých oblázků či doslova kamenů. Z těch můžete vymodelovat i jakousi skálu, aby byl interiér akvária zajímavý na pohled. Budete-li chtít použít rostliny, doporučuji pouze umělé. Jako dekoraci můžete upotřebit i „zralé“ kořeny.

Technika, osvětlení

Pro tak velkou(nebo spíše malou) nádrž s KOI kapry je nutné vybrat velmi výkonný motorový filtr. Je to z důvodu udržení vody v průhledném stavu a též je nutné vytvořit nezbytným bakteriím prostředí, ve kterém se jejich kolonie budou věnovat odbourávání nežádoucích chemických látek. Pozor, k většímu výkonu čerpadla budete potřebovat i větší prostor pro filtrační hmotu. Výše jsem napsal, že kapr je velký znečišťovač vody a tak je nutné dbát, aby se v akváriu netvořil nadbytek dusíkatých látek. Nutná je též pravidelná kontrola pH a výměna vody za čerstvou. Doporučuji dvakrát týdně alespoň čtvrtinu akvária.
Ve větší míře se též budou tvořit kolonie nálevníků a zapříčiní tak šedé zákaly vody. V tom případě omezíme krmení a vyčistíme akvárium. V tuto dobu ale rozhodně nevyměňujte vodu za čerstvou, zákal by pouze zesílil.

Osvětlení je dobré použít ač někteří autoři uvádějí, že pro KOI není potřeba. Pravidelný světelný cyklus rozhodně přispívá k dobrému zdravotnímu stavu. Osvětlení je pochopitelně důležité i z estetických důvodů. Volte raději studené zdroje, protože žárovky ovlivňují teplotu vody. Budete-li i přes to používat např. halogenové osvětlení, je nutné ho umístit výše nad akvárium, například zavěsit ho jako lustr.

Možná se Vám bude následující sdělení zdát podivné, ale věřte, že i KOI kapr by měl mít v akváriu topné tělísko. Je vyzkoušeno, že tito kapři chovaní v akváriích podléhají při nízkých teplotách různým infekcím a hlavně pak plísňovým onemocněním. Doporučená teplota pro takové akvárium je 20°C.
Další spornou otázkou v chovu KOI v akváriu je biorytmus s přihlédnutím na zimní období. Na toto téma se v názoru rozcházejí přímo samotní chovatelé. Je ale vyzkoušené, že kapři chovaní v teplém akváriu bez biopauzy v zimním období nijak netrpí a jejich projev je přirozený. Mylím, že by na toto téma měli promluvit samotní kapři.

V krmném režimu je dobré vzít v úvahu přirozenou potřebu kaprů. Dnes není problém obstarat pro KOI speciální granulovanou stravu. Rád bych upozornil, že je dobré obstarat potravu kvalitní a nutričně vyváženou. Rozhodně do akvária neházejte kousky housky či chléb. Založili byste si na kvalitní zákal vody. Krmte raději vícekrát denně, ale po malých dávkách! Je dobré mít kontrolu nad tím, zda všechnu potravu KOI spotřebovali. Opět upozorňuji na překrmování a na jeho zhoubné důsledky!

Na konec přeji všem, aby se před rozhodnutím pro KOI nejprve porozhlédli, zda jim nebudou vyhovovat spíše barevní karasi či jiné vhodnější ryby do akvária.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2008
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...