Ještě něco o lepení akvárií

20.07.2008 | Žádné komentáře

I když se v dnešní době nemusí pracně shánět akvária a v obchodech je jich k dostání v různých provedeních a v různých velikostech doslova habaděj, přesto se na článek o lepení akvárií ozvalo několik čtenářů. Nešlo však přímo o lepení nových akvárií, jako spíše o opravy buď starších, která roní, nebo o znovu přelepení již odložených, prasklých akvárií.

Tak jako lepení, i opravy akvárií mají svá pravidla. V první řadě je nutné zvážit, zda se taková nádrž ještě vůbec vyplatí rekonstruovat. Proč hned píši o rekonstrukci, řeknete si, když se jedná pouze o opravu ronícího akvária, tedy o opravu propustnosti pouze v určitém místě? Stačí pouze vyplnit netěsné místo lepidlem a je to. A to je právě velký omyl. Takové řešení je možné pouze v případě opravy nově slepeného akvária, které po napuštění v určitém místě roní. Prostě se stane, že lepidlo nevyplní stoprocentně celý slep a voda se dostane skulinou ven z akvária. Toto místo si při zkoušce těsnosti důkladně lihovým fixem označíme, vodu z akvária vypustíme a po zaschnutí zevnitř vhodným lepidlem opravíme.
Starší akvária je ale nutné celá rozebrat, dokonale očistit, styčná místa odmastit a postupovat znovu od začátku, jako byste lepili novou nádrž.

Rozebrat akvárium není vždy lehká práce a provádí se buď ocelovou planžetou, žiletkou, nebo velmi slabou strunou. K tomuto úkonu je dobré vzít si pomocníka. Jeden z účastníků starý slep nařízne a druhý od sebe skla odtahuje. Stačí, aby vznikla miniaturní škvíra, kam se nástroj dostane a slep se docela dobře prořízne. Čím větší akvárium a tedy čím silnější sklo, tím je práce obtížnější. Z vlastní zkušenosti ale vím, že lze rozebrat i objemná akvária. Sám jsem kdysi z neopatrnosti rozbil přední sklo u velké nádrže a tak jsem ho musel nahradit. Podcenění sice jednoduchých, ale zato nekompromisních pravidel lepení akvária vede často k dani nejvyšší, což je v tomto případě tzv. otevření akvária. Ono se může stát, že po krátkém čase po napuštění a zařízení nového akvária se v určitém místě začne objevovat kapička vody a jasně se ukáže, kde se při jeho výrobě udělala chyba. Je to problém zvláště pak, máme-li akvárium již zařízené. Čeká nás nemilá práce s likvidací vybavení a oprava. To je ale stále ten lepší případ. Mnohem horší je potom, když se napuštěné akvárium otevře a celý jeho obsah se najednou vylije na podlahu místnosti. Je to hrozivá představa snad každého, kdo napouští své první akvárium. Stalo se to mnohokrát a mnozí akvaristé, pochopitelně včetně mne, tu zkušenost mají. Dokonce se při přijímání nových členů do klubů s nadsázkou tradovalo, že kdo tuto zkušenost ještě nemá za sebou, není řádný akvarista. Bude-li Vás zajímat jak na to, zalistujte v minulých článcích, najdete podrobný návod.

K tomuto bych ještě rád dodal, že zbytky lepidla na sklech rozebraného akvária se mi nejlépe odstraňovaly žiletkou a konečnou práci, tedy úplné dočištění před lepením jsem vždy prováděl perchloretylenem. Tím taky skla před lepením odmašťuji.

Při této příležitosti musím napsat několik zkušeností z vlastní praxe. Tato černá můra všech akvaristů, tedy prasklé akvárium a mnoho vody na podlaze, se odehraje téměř vždy v ten nejnevhodnější okamžik. To mi jistě mnozí z mých kolegů potvrdí. Jako důkaz dovolte příběh mého kamaráda, který se doufám po přečtení tohoto článku nebude zlobit, že jsem ho uvedl jako odstrašující případ.
Jistě mnozí z Vás víte, že vkusně zařízené akvárium v panelákovém bytě je velmi vhodným doplňkem a nejen estetickým. Můžete si totiž docela jednoduchým způsobem zvlhčit suchý vzduch, který, jak je známo, dělá mnohým lidem v bytech s ústředním topením problémy a zvláště potom malým dětem. A zrovna tato skutečnost doprovází následující příběh.

Vytoužené akvárium

Mladá rodina se chystala na příchod toho nejcennějšího, tedy prvního mimina, a přípravy na jeho narození byly v plném proudu. Budoucí tatínek byl v jednom kole a při dokončení dětského pokoje pojal geniální plán. Jeho touha vlastnit akvárium byla již dlouho ze strany ženušky zpochybňována, ale on se nevzdával. Jeho poslední pokus skončil fiaskem. To když zhruba před půl rokem vytopil jejich byt horní soused. No, čím myslíte? Nebylo to sice nic vážného, šlo o malou mapu na stropě, ale znáte to …
Teď byla ale situace zcela jiná, teď nebo nikdy! Sucho v bytě a zvláště v panelákovém by přece mohlo jejich ratolesti znepříjemňovat první dny života a třeba i, nedej Bože, zavinit kdejakou nepříjemnou chorobu. To byl argument, to byla reakce! Jó, jó, jó, je vyhráno! Ženuška po vypočítání a podtržení všech argumentů souhlasila a ještě docela ráda. Budoucí tatínek slavil ten večer vítězství a k radostnému očekávání prvního potomka se přidala radost z očekávání prvního akvária.

Přišel den „D“a maminka opustila domov. Čekal ji porod a několik málo dnů v porodnici. Vše bylo nachystáno. Tedy, myslím tím úplně vše. Tatínek měl poslední dobou hlavu jako v ohni. Jak to zařídit, aby se to vše povedlo, jak vše zkombinovat, aby to klaplo. Za účasti kamarádů z klubu se dala mašinérie do chodu. Bez vědomí mladé maminky nenápadně přeměřil zatím prázdný roh v obýváku, nechal svařit v dílně podstavec, u truhlářů dřevěné obložení a ještě se do stojanu pod akvárium vešla úložná skříňka. Nádrž mu na míru lepil kamarád z klubu, kterému ale budoucí tatínek asistoval. Byl to příjemný večer, vypili láhev červeného a ještě ochutnali slivovici od strýce z Moravy. Technika a vybavení akvária včetně dekorace a rostlin byla připravená u různých členů klubu. Zkrátka, překvapení bylo dokonale nachystáno, jen tu skládačku složit dohromady.

Ještě ten den, ještě než se vrátil z porodnice, navštívil zámečnickou dílnu a přivezl domů stojan včetně dřevěného obložení a té praktické skříňky a již druhý den ráno od kamaráda připravené akvárium. Večer potom se v akváriu modelovalo dno, usazovaly kameny a napouštěla voda. Další den se před polednem slavnostně rozsvítilo osvětlení. Bylo hotovo! Filtr ukryt pod akváriem spokojeně pobroukával, voda příjemně vyhřátá a křišťálově čistá. Již mnoho měsíců toužil po nádherných cichlidách z afrického jezera, které choval jeho přítel. Ano, zrovna ten, s kterým slepil tolik vytoužené akvárium. Však se taky měl odpoledne přijít podívat a zkontrolovat, zda je vše v pořádku. Večer potom se stalo to, po čem dnes již mladý tatínek tolik let toužil. První ryby spokojeně proplouvaly novým akváriem a radost obou účastníků spiknutí byla na vrcholu.
Ještě jeden den a potom se uvidí. Dokáže své mladé ženě, že měl celou tu dobu pravdu, že je to prostě nádhera! A co potom ten užitek. A právě v tu chvíli přišla na řadu druhá láhev červeného.

Marná sláva, ve chvíli, kdy si poprvé jedete pro nový život a ženu do porodnice se asi nemyslí na nic jiného. Vše proběhlo tak, jak mělo a neuplynula ani hodina a byli tři. Seděli spolu v autě a mysl tatínka byla ochromena. Nebyl připraven na takovou reakci svého organismu. Zapomněl na akvárium, práci, zkrátka prožíval to, co prožívá téměř každý nový tatínek v této chvíli. Čím více ale přijížděli k domovu, tím více se jeho mysl vracela do reálu. Viděl ustaranou mladou dívku ve zpětném zrcátku a připadala mu jiná. Co se to stalo s její tváří? Kde je ten výraz, který dobře znal? Vždy sledovala jeho, jeho gesta, jeho reakce. Teď sleduje ten cumel v bílém poviánu a on si musel přiznat, že je najednou tak trochu cizí. Mlčel ale a po chvíli zastavil před domem.

Možná pohyb a známé prostředí vrátilo taťku do připravovaného scénáře dnešního dne. Pomohl mamince z auta, připravil klíče od bytu a již ve výtahu se mu vrátila šibalská. Byl zvědav, co na to ženuška řekne. Jistě se jí bude akvárium líbit. Zrakem na ní spočinul a spatřil, jak se upřeně dívá na malé, zabalené do bílého poviánu. Co se to s ní stalo? Napadlo ho dnes již po několikáté.
Při otevírání dveří od bytu však jeho zvědavost přebila neznámé pocity. Tak pojďte domu holky, už se na vás všichni těšíme. Řekl tajemně tatínek a sledoval při tom s úsměvem reakci ženy. Ta se sice zadívala nechápavě do jeho očí, ale ten pohled…ten pohled byl cizí. V tu chvíli se v jeho duši odehrála srážka. Najednou měl obavy. Co na to řekne? Veliká radost z překvapení se mísila s obavami. Nepřehnal to? Bude mít vůbec jeho žena na takové věci pomyšlení? Bez kloudné myšlenky udělal krok do otevřených dveří, aby je podržel. Zvuk, který se ozval z pod jeho boty však nevěstil nic dobrého. V tu chvíli zcela procitl z chmurných úvah a zajímala ho jediná věc. Akvárium!? Co se stalo? Ještě než jeho mladá žena odtušila co se vlastně děje, byl v obýváku a stál na promočeném koberci před téměř prázdným akváriem. Filtr hladově bručel a v deseti centimetrech zbylé vody se v akváriu proháněly ty nádherné rybičky z afrického jezera. Takový pocit snad v životě nezažil. V té vteřině se ale pootevřely dveře do obýváku a v nich stála jeho žena, svírala dítě v náručí a její pohled nebyl rozhodně z těch, které se dají označit za milé. Nechtělo se mu, ale chlapsky zvedl oči. Jejich pohledy se střetly. S velkým údivem ale mladý tatínek zjistil, že to není zase tak strašné, že se to asi vše dá zase do pořádku, že jde život dál. Konečně totiž spatřil zase svou ženu, teď ji konečně znovu poznal takovou, jakou ji znal před porodem!

Vzkaz:
Milá Danielo, podívejte se na článek z 28.7.2007. Je tam právě to, co Vás o Echinodorech zajímá.

Ohodnoťe, prosím, článek

4.71/5 (14)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2008
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...