Vzkazy (40) – želvy

14.06.2008 | Žádné komentáře

Na první pohled se může zdát poměrně snadné doporučit na základě dopisu to či ono zvíře do chovu či jako společníka pro dítě. Dotazy jsou většinou v podobě: „Mám koupit dceři k narozeninám želvu?“ Nebo: „Chtěli bychom překvapit našeho syna a darovat mu opičku….“ Často se stává, že se zájem soustředí dokonce na celou skupinu živočichů, to tehdy, rozhodne-li se nadšený pisatel na základě náhodně přečněného článku chovat například různé druhy obojživelníků. Dnes bych se rád zmínil o želvách, protože ty se, krom akvarijních ryb, objevují v dotazech snad nejčastěji. Odpovídám tím zároveň jedné z pisatelek, která se dotazuje, zda je vhodné zakoupit želvu své malé dceři(10 let).
Několik základních informací o vodních želvách vyhledejte též v článku z 13.ledna 2008.

Želvy, tak jako i ostatní živočichové žijící v alternativních podmínkách, bezpodmínečně vyžadují vytvoření odpovídajícího chovného zařízení. Tento úvod je možná velmi obecný, ale zrovna u želv je velmi trefný. Želvy totiž patří do skupiny živočichů, kteří jsou na první pohled velmi nenároční a mnohdy tráví svůj život v kdejaké krabici od bot a pouze občas jsou venčeny při náhodných vycházkách. To je špatně a hned uvedu proč.

Obecně

Zrovna tak, jako u akvarijních živočichů a zakládání akvária, je nutné nejprve zakoupit příslušnou literaturu. Možná namítnete, že by darované zvíře mělo být překvapení, ale toto není možné přijmout jako argument. Je nezbytné, aby si všichni lidé uvědomili, že zvíře není hračka, pozornost, nebo dárek na památku. Vždy, když se z jakýchkoliv důvodů rozhodneme chovat, nebo darovat milého společníka, je nutné si toto připomenout a již předem se na příchod jakéhokoliv tvora pečlivě připravit. Vždyť mnoho chovaných zvířat si pořizují lidé do konce svého života. Může jít o papoušky, některé druhy ryb, ale zrovna tak i želvy. S úsměvem připomínám, že nemám na mysli krátký věk chovatele, ale naopak dlouhý věk jeho chovance. Za mé dlouholeté praxe v obchodě jsem zažil nemálo situací, kdy nadšení rodiče po krátké době ještě rádi vraceli do obchodu byť z dobré vůle zakoupeného zvířecího miláčka i s „příslušenstvím“. A to si dovolím napsat, že zdaleka ne všem zákazníkům jsme živého tvora doporučili, natož pak prodali. Vždy musela tato zvířata jít do nových rukou řádně vybavena a s náležitou osvětou. Mimochodem, každá prodejna by měla splňovat i poradenský servis a zákazník, který si v ní zvíře obstará, by se měl spolehnout, že se v případě potřeby může kdykoliv poradit, nebo dostat kontakt na nejbližší vhodnou chovatelskou či veterinární pomoc. Stane se ale, že po nějaké době chovu chtiví majitelé zjistili, že není až tak jednoduché všechny nároky na chov svému „miláčkovi“ zajistit. A nejde pouze o materiální složku, k nárokům na chov jakéhokoliv živočicha musíte připočíst také svůj čas. I když právě časové nároky jsou u mnohých živočichů různé a leckterá zvířata jsou opravdu nejspokojenější, mají-li od svého chovatele co nejvíce klidu. Zkrátka, navrácení zvířete zpět do prodejny je mnohdy opravdu to nejvhodnější řešení. Je mnoho nešťastných případů, kdy nevhodně volený živočich putuje z ruky do ruky. Velmi často mají tito zvířecí „cestovatelé“ smutný osud…

Zvolíte-li přesto suchozemskou želvu za to pravé a jste-li přesvědčeni o správnosti svého počínání, přečtěte si těchto několik řádků jako vstupenku do světa těchto zajímavých plazů. Znovu ale upozorňuji na to, že ještě než si pro vysněnou želvu půjdete, je opravdu nutné se obeznámit s příslušnou literaturou. V odborných obchodech je dnes již takových knih slušný výběr.

O želvách

Želvy patří mezi plazy, jsou poikilotermní(nemají stálou tělesnou teplotu), ale zato mají dobře vyvinutý krevní oběh. Zajímavostí je, že rychlost srdečního svalu je částečně závislá na okolní teplotě. Žijí na území středního a tropického pásma. Můžeme je objevit na suchu(pouště, stepi, skalnatá území, tropické pralesy, lesy a mokřady mírného pásma), ale i ve vodě. Tam jsou též velmi rozšířené a žijí snad ve všech podobách vodních ploch a tedy i v moři.
Typickým znakem želv je již od druhohor jejich krunýř. Je převážně kostěný, pokrytý štíty. Jsou rohovité, ale u některých želv jsou tvořeny ztvrdlou kůží. U jiných druhů je krunýř potažen kůží.
Krunýř se dělí na dvě části. Spodní část, tedy břišní štít se nazývá plastron a je plochý. Vrchní část, tedy hřbetní štít, se nazývá karapax. Ten je více či méně klenutý. Celý krunýř je potom srostlý, nebo spojený vazivem po stranách. Přední otvor a zadní otvor je určen pro hlavu, nohy a ocas. Uspořádání krunýře u želv není zdaleka tak náhodné, jak by se zdálo. Je pro různé druhy želv typický a jeho části, štítky, jsou přesně pojmenovány, očíslovány a odborníkům tato stavba krunýře mnohdy slouží k přesnému rozpoznání toho kterého druhu.

Jak jsem již výše uvedl, chov a umístění želv by se rozhodně nemělo omezit pouze na volný pobyt v bytě na podlaze. Ne pouze proto, že takto chovaná želva se jistě necítí dobře, ale také z mnoha fyzických důvodů. Jde o to, že u podlahy v bytě je nejchladněji, vzduch nemá z pochopitelných důvodů dostatečnou, nebo odpovídající vlhkost. Často se stává, že při větrání se nad podlahou tvoří chladný průvan, zvláště v zimních měsících. Další chybou je, že želvám takto umístěným chybí tolik potřebné sluneční záření. Jistě bychom přišli na mnohá jiná negativa a tak raději tento způsob chovu již v počátku zavrhneme.

Na tomto místě bych rád uvedl jednu podstatnou a velmi důležitou skutečnost, která mnohdy vede k mylným úvahám o náročnosti na chov želv. V minulosti se bohužel mylně rozšířil názor, že želva je nenáročné zvíře, vhodné pro začátečníky či pro svoji nenáročnost vhodné pro volný chov právě v bytě, nebo jako zábavný objekt pro dítě. Opak je pravdou! Již mnohokrát jsem v článcích upozorňoval na to, že tento názor je odvozen pouze z projevu těchto, v podstatě bezbranných živočichů. Želvy se nedokáží bránit, nedokáží si jakkoliv postěžovat a v případě utrpení nemají možnost na toto jakkoliv svého chovatele upozornit. Jejich hlasové projevy jsou omezené a želvy je většinou používají pouze ke komunikaci při páření. Je proto nadmíru potřebné, aby se chovatel seznámil co možná nejvíce s etologií želv a na základě toho se snažil napodobit biotop jejich výskytu v alternativních podmínkách. Je totiž dost dobře možné, že začínající či ještě nezkušený chovatel ani nepozná, že želva v jeho péči trpí. Je jasné, že záleží pouze na jeho znalostech a starostlivosti.

Dovolte, abych uvedl jeden příklad z praxe.
Ozvala se mi maminka dítěte, které dostalo před nedávnem želvičku jako dárek k svátku. Maminka říkala, že se želvička asi chystá k zimnímu spánku a stále spí. Dítě si s ní již tedy nemohlo „hrát“. Protože nebyla schopna ani určit o jaký druh se jedná, dohodli jsme se a želvičku mi přinesly v krabici od bot ukázat. Měl jsem již předem zlé tušení, protože podle popisu jsem poznal, že jde zřejmě o mládě vodní želvy nádherné( Pseudemys scripta elegans), které se v hojném počtu v akvaristikách tehdy prodávaly.
Zlé tušení se potvrdilo. Želva nespala, byla mrtvá. Byla vlastně již suchá, protože její majitelé ani nevěděli, že je to želva, jež ke svému životu potřebuje nutně vodu, a která patří do akvaterária. Když jsem poté pátral po tom, jak je to možné, maminka nebyla schopna vysvětlení a bránila se tím, že ji na to nikdo neupozornil. Dokonce prý ani v obchodě, kde ji zakoupili.
To je úplně klasický příklad neodpovědnosti. Kdo za to mohl? Těžko posoudit, zda se tak opravdu stalo, ale ať tak či tak, odbornost a poradenská služba v odborných prodejnách by měla právě z těchto důvodů fungovat a majitelé specializovaných obchodů by měli klást velký nárok na poradenskou činnost a odbornost prodavačů.

V pokračování si řekneme něco o výběru, velikosti želv, chovných zařízeních a o potravě.

Foto: osázené terárium – výstava INTERZOO Norimberk.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2008
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...