Vzkazy (39)

18.05.2008 | Žádné komentáře

Je možné, aby ryby v akváriu onemocněly tuberkulózou? Tento zajímavý dotaz zaslala paní Ludmila a dále se ptá, zda se toto onemocnění může přenést na člověka.
Ano, zní odpověď, právě ryby akvarijní a přenos je vzácně možný. Je zajímavé, že tuberkulóza je dokonce téměř výhradním onemocněním tropických akvarijních ryb. Totiž, vůbec první případ onemocnění tuberkulózou u ryb byl zaznamenán koncem osmnáctého století. Bylo to u kapra a dnes je tuberkulóza u ryb identifikovaná snad jen v akváriích. Jak jsem již výše uvedl, je toto onemocnění přenosné na člověka, ale vzácně a jeho průběh je velmi mírný. Původci rybí tuberkulózy totiž nejsou shodní s původci tuberkulózy lidské. U lidí se toto onemocnění projeví pouze lokálně na kůži.

Rybí tuberkulóza je však reálné onemocnění ryb v akváriu, a proto je dobré se alespoň seznámit s jejími příznaky.
Tuberkulóza je bakteriální onemocnění a první příznaky můžeme pozorovat na rybách, které se straní ostatních živočichů, případně se oddělí od svého vlastního hejna. Tyto ryby přestávají postupně přijímat potravu, hubnou, ztrácejí svou přirozenou barvu a v pozdější fázi se začnou projevovat i viditelné změny na jejich kůži(nevelká kožní poškození).

Dovolte, abych se v tomto článku vyjádřil k tomuto problému z mého vlastního pohledu. Je totiž jasné, že opravdová identifikace této nemoci je možná až po bakteriologickém vyšetření. Jedná se o kultivaci bakterií, které mají specifický projev. Mimochodem, možná Vás uklidní, že tyto bakterie vyžadují nižší kultivační teplotu než bakterie lidské tuberkulózy. A až na základě takového vyšetření můžeme teprve stoprocentně určit původce nemoci. A to je právě jadérko problému. Příznaky, které jsem totiž výše popsal mohou být původem mnoha jiných onemocnění a stačí si uvědomit toto: kdo nechá po úhynu akvarijní ryby odborně vyšetřit původ jejího onemocnění ve specializovaných laboratořích…? Musím se přiznat, že jsem to sám provedl za svou praxi pouze několikrát. Je to totiž poměrně náročná operace. Uhynulá ryba by měla být co možná nejrychleji dopravena do laboratoře a navíc, celé vyšetření není zrovna nejlevnější. Jedná se o pitvu uhynulé ryby(pokud je ještě možná) a kultivaci odebraných bakterií. A až na základě identifikace acidoalkoholostabilních, grampozitivních, nepohyblivých tyčinek můžeme prohlásit toto onemocnění za prokázané.

A kde je tedy problém? Zkušení akvarističtí harcovníci vědí, že zdaleka ne všechna bakteriální napadení se dají úspěšně vyléčit byť těmi nejlepšími léčivy, a že třeba i včas identifikovaná nemoc podobného původu umoří rybu ať se chovatel snaží sebevíc. Proč? Můj názor je ten, že mnoho těchto případů má původ právě v rybí tuberkulóze. Z tohoto důvodu se domnívám, že právě rybí tuberkulóza je v akvarijních chovech rozšířena více než si myslíme a bylo by rozhodně dobré se tomuto problému věnovat všeobecně podrobněji.
Rybí tuberkulóza je totiž téměř neléčitelná a její potírání musí začít dodržováním správné akvaristické hygieny. Konec konců, dodržování správné akvaristické hygieny je, jak všichni akvaristé dobře vědí, ta nejlepší prevence jak předejít většině nakažlivých nemocí akvarijních živočichů a v první řadě akvarijních ryb.

Přesto bych rád uvedl recept na vyzkoušený zásah při podezření na tuto nemoc. Tedy: léčba již propuknuté infekce není, jak bylo již napsáno, možná. Můžeme pouze při podezření oddělit nemocné ryby, ty usmrtit a ostatní, viditelně zdravé ryby, které přišly s nemocnými do styku oddělit, izolovat do karanténní nádrže a aplikovat léčebné streptomycinové koupele v koncentraci 100 – 150 mg na 1l vody po dobu tří dnů. V počátečních stádiích rybí tuberkulózy lze propuknutí infekce dokonce zastavit, ale zde je nutné aplikovat až 300mg streptomycinu na 1l vody. Je ale nutné identifikovat tuto nemoc opravdu v počátcích a to je jistě i pro zkušeného odborníka obtížné.

Co tedy napsat na konec? I při takto závažném problému musím s úsměvem napsat, že to samé co na samém začátku provozu akvária. Tedy – dodržování správné akvaristické hygieny, nepřerybňovat akvária, nepřekrmovat a dodržovat správnou teplotu vody. Velmi důležité je též střídat kvalitní krmiva a karanténovat nové ryby(návod na karanténování ryb v minulých článcích). Je to opravdu velmi důležité a vyvarujete se tak mnoha nepříjemností. Ale i při podezření na nemoc ryb v akváriu tyto oddělte a pozorujte v karanténě.

Uvedení na pravou míru

Ještě vzkaz pro některé z Vás, kteří možná ne zcela pozorně přečetli minulý článek. Šlo o vypočítání měsíční ceny provozu akvária, který se může odlišovat i poměrně podstatně při chovu rozdílných druhů ryb, hlavně potom při nákladném vytápění akvária. V článku šlo o průměrnou cenu provozu běžného pokojového akvária a hlavně ne se započítáním jeho pořizovací hodnoty. Tak se tedy omlouvám, jestli jsem ne zcela přesně popsal důvod, na jehož základě byl článek napsán.

A nakonec se musím přimluvit za Martinu

Martina mi napsala článek a v něm prosbu, abych se přimluvil a poprosil za ni rodiče o alespoň malé akvárium. Celé to zmařil můj článek o nesmyslnosti zařizovat pro stálý provoz malá akvária. Už už se zdálo, že se Martina dočká svého prvního akvária, ale když si její maminka přečetla můj článek řekla, že „velké akvárium ani náhodou“ a bylo po naději. Maminko, jestli čtete i tento článek, nebojte se, padesátilitrové akvárium je opravdu zcela bezpečné a už vůbec ne velké! Již píši osobní dopis pro Vás i pro tátu Mariny. Konec konců, rád Vám povedu ruku při zařizování akvária pro Martinu a uvidíte, že se bude líbit i Vám.
Celé to způsobil článek Vzkazy (35). Je to zajímavé, ale po jeho zveřejnění jsem dostal více dopisů od dětí na podobné téma. Máte-li jakékoliv dotazy, nebo trápení s akváriem, jsme tu pro Vás a nebojte se tedy napsat či zavolat. Nemusíte mít obavy, odpovím každému a dokonce i váhajícím rodičům.

Ohodnoťe, prosím, článek

4.67/5 (3)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2008
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...