Tak to vidím

3.05.2008 | Žádné komentáře

Občas to tak dělám. Zkrátka, pročítal jsem si na různých stránkách internetu články s akvaristickou tématikou a porovnával odpovědi mnohých již zkušených či méně zkušených akvaristů na všemožné dotazy. Konec konců, všichni, kdo se o tuto problematiku zajímáte, sami víte o čem píši. Co jsem ale v poslední době zaznamenal jako poměrně častý dotaz se týká velikosti akvária pro chov ryb. Tedy, abych byl přesnější, velikost akvária, které si pořizují začínající akvaristé jako své první.
Rád bych dnes napsal o tomto tématu. Na první pohled se může zdát, že až tak o moc nejde, ale myslím, že výběr prvního akvária může mnohdy znamenat právě onen pověstný začátek konce.

O co tedy vlastně jde? Hned v několika článcích jsem se dověděl sice správnou, ale velmi povšechnou informaci o tom, že malé akvárium je pro trvalé zařízení nevhodné. Vzápětí se ale v některých reakcích objeví informace, že malé ne, ale alespoň šestnácti či dvaceti litrové, to že postačí. Nerad bych komukoliv bral iluze, ale to je opravdu málo. Takto velké akvárium se hodí jako karanténní nádrž, vytírací akvárium, nebo třeba pro úpravu vody. Rozhodně se ale takto malá akvária nehodí pro trvalý chov ryb. Pochopitelně, zkušenější namítnou: a co třeba akvárium pro jeden pár Betta splendens, nebo jiných malých druhů ryb? Ano, to by určitě šlo, ale zase jen u pokročilých akvaristů. Nejde totiž pouze o známý vztah počtu litrů vody k počtu chovaných ryb. To se s rezervou a velmi přibližně může použít při zařizování větší nádrže, ale pro zdárný vývoj alespoň částečně fungující rovnováhy je nutné i pro několik málo ryb použít akvárium velikosti alespoň padesát litrů. A to je ještě, řekl bych, tak tak na únosné hranici.
V poslední době se na trhu objevily akvarijní komplety. Jsou to různě veliká akvária ze skla či z plastu včetně osvětlení a filtrace. Proti tomuto trendu pochopitelně nemám nic, ale v nabídce jsou též akvária o obsahu třeba pouze pět litrů! Jasně, že výrobce nenapíše průvodní dopis, že taková akvária se prostě pro ryby nehodí. Že jsou to pouze dekorační kousky nábytku dobré tak leda pro zasazení rostliny.
Přesně vidím ten případ, kdy dítě, okouzlené pohledem na takové množství barevných ryb v akvaristice zažadoní. Přesně si dovedu i představit utrápené rodiče, kteří po několikadenní intervenci nakonec svolí a řeknou si, že těch několik stovek není přece tolik. Ono „HO“ to stejně za chvíli přestane bavit…a zakoupí dítěti „hračku“.
No a právě to je ono, ono ho to v mnoha případech přestane bavit právě proto. Tak malé množství vody je velmi nestabilní a podíváte-li se do historie „článků“, nebo do „poradny“ na našich stránkách, jistě o tomto tématu najdete ještě více podrobností.

V podstatě jde také o solidnost prodavačů v odborných prodejnách. V takových případech si mnozí připomenou větu, že jde přece o kšeft a neprodám-li, nevydělám. Z obchodního hlediska je tato věta ale velmi zavádějící. Takový obchod je sice v tu chvíli výdělek, ale to je asi tak všechno. Jak dlouho si myslíte, že malému dítěti takové akvárium vydrží v provozu? Jak dlouho, než dojde k prvnímu úhynu? A potom je to už jen otázka času a věřte, jde to rychle! No a jsme u toho, rodiče si povzdychnou, že měli pravdu, dítě snad první setkání s koncem života přežije, ale na pokračování takové činnosti již raději brzy zapomene. A co tedy ten kšeft dál? No nic!
Budeme-li se ale bavit o opravdovém kšeftu, musíme logicky přiznat, že opak je pravdou. Právě co možná nejlépe vedené akvárium je pro mnohé prodejce to správné, protože servis pro ryby také něco stojí. No a jsme u podstaty věci. Pouze správně zvolená velikost prvního akvária a dobré rady pro začátek vedou k úspěchu a potažmo i k tomu neustále připomínanému kšeftu.
Dovolte mi malou příhodu, která je jako šitá na míru pro tento článek. Před několika lety jsem navštívil nedaleko Prahy jeden motorest a hodlal tam poobědvat. Sotva jsem usedl ke stolu, všiml jsem si, že mají na baru umístěné malé akvárium. Podle mne mělo tak nejvýše deset, dvanáct litrů. Standardní osvětlení v plastovém krytu, jistě zakoupené s akváriem jako komplet. V temném koutu barového pultu na dálku nevypadalo špatně, ale co mě na první pohled upoutalo, byly dvě červené závojnatky, pohybující se po malém prostoru akvária. Nedalo mi to a šel jsem se podívat blíže. Místo štěrku bylo na dně rozsypáno množství barevných korálků a uprostřed akvária byla zasazena umělá rostlina. Filtr, jehož výkon byl jasně na tak malý prostor předimenzován chrlil s vodou množství bublinek. Voda v akváriu se poměrně rychle pohybovala a nebohé závojnatky byly nuceny neustále bojovat se silným proudem. Muselo to pro ně být dosti vyčerpávající. Sedl jsem si na barovou židli a s obličejem u skla(tedy pro úplnost, ono akvárium bylo z umělé hmoty) jsem pozoroval ty dvě nešťastnice. Hned jsem též poznal jak to je s jejich zdravím. Z těch dvou ta menší již nebyla schopna vzdorovat rychlému pohybu vody a co chvíli se nechala unášet proudem. Byla již silně rachitická a záhy jsem poznal, že by musela být asi dlouho v péči odborníka, aby se ještě vůbec navrátila do alespoň průměrného zdravotního stavu. U druhé závojnatky propuklo již silné bakteriální napadení a u kořene ocasní ploutve začala na již částečně obnaženém povrchu těla bujet plíseň. Asi tak minutu jsem čučel do akvária a pozoroval tu celu smrti. Říkal jsem si, tak den-dva ta malá a potom už jen několik dalších dnů a uhyne i ta druhá. Měla smůlu, protože byla silnější a její zásoby energie jí to trápení prodlouží. Zatímco jsem takto uvažoval a říkal si, že na to musím někoho z personálu upozornit, nevšiml jsem si, že mě sledují z druhé strany baru pozorné oči číšníka. „Hezké co?“, ozvalo se. Cukl jsem sebou a pozdravil.

Bavili jsme se tak pět minut a během té doby jsem zřejmě tomu člověku zcela převrátil náhled na akvaristiku. Byl to naštěstí člověk velmi chápavý a hlavně chtěl slyšet to, co jsem mu povídal. On vždy chtěl akvárium, ale s jeho povoláním, jak říkal, neměl moc času a tak si alespoň pořídil toto do práce. Dověděl jsem se, že nejednal zbrkle a o všem se poradil s prodavačem v odborné prodejně. Číšník ani netušil, že se život jeho chovanců odměřuje již pouze na hodiny a neměl ani zbla povědomí o tom, že dělá něco, tedy vlastně vše, špatně.
U filtru jsme po malé úpravě snížili výkon a poměrně zaraženému číšníkovi jsem poradil co má hned příští den udělat.
Musím napsat, že v onom člověku jsem objevil dřímající akvaristickou dušičku, a ne že bychom se spřátelili, ale již několikrát mi od té doby telefonoval, konečně má doma stodvacetilitrové akvárium. V akváriu na baru měl naposledy, je tomu již ale více než dva roky, dva páry malých čichavců Colisa lalia a krásného zlatého plže Ampullária australis. Radil jsem mu sice, že má celý tento experiment ukončit, ale říci si stejně nedal.

A tak nakonec musím opět apelovat na všechny začínající akvaristy jako už mnohokrát a poprosit je, aby se nepokoušeli o nemožné. Konec konců, sami si ušetří mnohá trápení, ale hlavně, utrpení chovaných tvorů.
Jo a ještě něco, závojnatky opravdu do malých a kulatých akvárií nepatří!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2008
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...