Než zazvoní vánoční zvoneček

9.12.2007 | Žádné komentáře

Hezký den přeji všem čtenářům našich stránek. Dovolte mi v tomto předvánočním čase několik úvah na téma „akvárium jako dárek“. To se stává každoročním martýriem v mnoha rodinách a tak je možné, že tento článek poslouží některým z Vás jako vodítko či rada, jak na to. Píši to hlavně proto, že jako dárek v tomto případě slouží živý tvor a hlavně k němu bychom se měli chovat tak, aby netrpěl, nebo dokonce neuhynul.

Uvedu klasickou situaci.
Je poslední možný nakupovací den před dnem Štědrým a rodič či rodiče přijdou do prodejny akvaristiky. Žádají akvárium, veškerou techniku, rostliny, ryby, krmení pro ně a vůbec vše, co se k takovému akváriu jako příslušenství hodí. Čerpám z vlastní zkušenosti, protože jsem to jako majitel odborného obchodu zažíval pravidelně před každými svátky po mnoho let.
Je to jasné, rodiče se dohodli, že dají jako dárek pod stromeček akvárium a nejlépe hned vše, co k němu patří. Tedy i rostliny a ryby. V případě, že jim je v obchodě vyhověno, mají zaděláno na docela krušnou zkušenost. Tito lidé mají v dobré víře sice onu krásnou představu o radosti svých potomků u vánočního stromu, ale už nedomyslí co dál. A tady právě začíná problém jako hrom. Je pravda, že ryby správně zabalené v plastovém sáčku s kyslíkem vydrží až dva dny. Do Štědrého dne tedy bez problémů, ale do čerstvé vody je vpustit nelze! Co tedy s tím? Rodina se ocitne ve slepé uličce a v mnoha případech to veliké překvapení končí ještě ten večer velkým zklamáním a skvostný dárek se stane špatným svědomím. Teprve až další všední den se jdou, teď již všichni, poradit, co se vlastně stalo s těmi chudinkami a co se vlastně mělo udělat aby…

První takovou záchranou a zároveň vlastně i první pomocí by měli být právě ti odborní prodavači v akvaristikách. Je zkrátka jasné o co jde a tedy hned při podobném nákupu je dobré na to vše nakupující upozornit. Je ale na druhé straně pravda, že kupující si mnohdy poradit nedají a jsou velmi vynalézaví ve svých příbězích o tom, že mají vlastně vše připravené. Konec konců, prodavač není rozhodně věštec a tak nakonec v mnoha případech stejně k prodeji dojde. Pomoc je přitom velmi jednoduchá a nikdo nepřijde zkrátka. Akvárium k Vánocům jako dárek? Proč ne! Vše má ale zase svá pravidla.
Možnost č.1 – Je možné takový nákup udělat včetně ryb, ale v tom případě je nutné mít v zásobě vodu, nejméně jeden den odstátou.. A to je vlastně podstata problému. Kam vodu uskladnit? V podstatě kamkoliv do jakýchkoliv vhodných nádob. Jen je nutné umístit nádoby s vodou do tepla, nebo do nich vložit vyhřívací tělísko a vzduchovací kamínek. Máte-li tuto možnost, můžete v klidu nakupovat, protože samotné zařízení, nebo kompletace akvária chcete-li, je už pouze otázka trpělivosti.
Možnost č.2 – Ta je nejlepší a myslím, že i vzhledem k rybám nejpřijatelnější. Jde o zakoupení kompletního akvária s dekorací i technikou, to během svátků instalovat, napustit vodu a hned v první pracovní den jít společně s obdarovaným ryby nakoupit. Myslím, že i vzhledem k výchově je tento postup nejvhodnější. Konec konců je jasné, že když si mladý akvarista sám ryby vybere, budou ho jistě více těšit. Mimochodem, znovu uvádím jednu z nejpotřebnějších vlastností akvaristy a tou je právě ta trpělivost. A ještě něco, na dně darovaného akvária by rozhodně neměla chybět také, krom různých potřeb i vhodná kniha o akvaristice.

Další a to velmi rozšířený dárek je z podobného soudku. Zlatá rybka pro štěstí. Toto je praktikováno snad ještě častěji a dokonce i během roku. Sám jsem byl svědkem takového podarování přímo na svatbě. Malé, sotva dvacetilitrové akvárium, ve kterém je na dně v plastovém sáčku s vodou vyděšená rybka. Toto ale není ten pravý důvod, proč se o tomto způsobu podarování zmiňuji. Problém nastává hned další dny po umístění akvária na místo v bytě. Podarovaní totiž velmi často dostávají informaci, že závojnatka, ta totiž převážně tento úděl sdílí, je absolutně nenáročná rybka a nepotřebuje ani vzduchování. O filtraci ani nemluvě. Bohužel se toto občas dozvídají i v některých odborných prodejnách.
Podarovaný člověk je potom svědkem, jak hned druhý či další den se voda v akváriu začne kalit a závojnatka v ní počne „podivně plavat“. Jsou právě svědky začínajícího konce jejího života. Tedy, v tomto stadiu ještě není pozdě, ale oni to většinou nevědí a tak se zlatá rybka pro štěstí stává nešťastnou obětí v podstatě dobrého úmyslu.

Když dovolíte, ještě bych rád zůstal chvíli v této souvislosti u závojnatek. Již mnoho článků jsem o nich napsal a přesto stále dostávám dotazy na toto téma. Tak tedy: závojnatka rozhodně není nenáročná ryba! Potřebuje vzhledem ke své velikosti a robustnosti mnoho prostoru, čisté vody, výkonnou techniku a opravdu dobrou potravu. Je náročnější než drtivá většina ostatních chovaných akvarijních ryb. Když napíši, že nenáročná je ve své podstatě neonka, tak se mnozí z Vás budou možná divit, ale je tomu tak. To ale pouze v tom případě, připustíme-li vůbec dělení ryb na náročné a nenáročné.
Závojnatka má tu smůlu, že vydrží více strádání, než ostatní akvarijní ryby, je zkrátka odolnější. To je ale veliký rozdíl. Je možné se též dočíst, že se závojnatky můžou umístit trvale do skleněného akvária ve tvaru koule. To je hrubá chovatelská chyba! Do kulatého akvária je nevhodné trvale umísťovat jakoukoliv rybu.
Bohužel, právě před Vánoci se toto pravidlo často porušuje. I kdybych pominul nevhodnost kulatého prostoru z hlediska chovu samotného zvířete, což je sice nepřijatelné, ale dejme tomu, je kulatý prostor zcela nevhodný i z hlediska technického. Kulatá akvária nejsou zkrátka pro trvalý chov akvarijních ryb vhodná. A přesto se stala závojnatka v kouli takřka symbolem. Můžete je spatřit v reklamách, filmech, na výstavách a já nevím, kde ještě. Přitom je to pozůstatek historie akvaristiky, kdy poznatky o chovu ryb v akváriích nebyly zdaleka ještě na takové úrovni jako dnes.

Mám jeden takový, zcela typický, příklad z mé praxe v obchodě. Kdysi byla v jednom, tenkrát ještě zakázaném západním městě, velká akvaristická výstava. Jeden náš zákazník se tam přece jen shodou okolností dostal. Výstava ho ohromila, protože, marná sláva, i přes vysokou odbornost a znalosti našich akvaristů, možnosti a technika byly v tom „jiném světě“ tenkrát prostě větší. Co ho ale upoutalo nejvíce, byla expozice jisté firmy, která umístila pod vodu do velikého akvária obří kaktus. Ten zákazník se ptal, zda bych takový mohl obstarat. Na té výstavě to pochopitelně bylo myšleno jako fór, ale je to právě ten moment, kdy si neznalý člověk může udělat zcela mylný názor na určité věci. Právě na výstavách by se takové extrémy ukazovat neměly a když, tak s jasným upozorněním, že se jedná pouze o výstavní expozici. A zrovna tak je tomu i u závojnatky v kulatém akváriu.

Je tedy dobré se sem tam zmínit a připomenout, že ryby chované v akváriích jsou živí tvorové a zrovna tak, jako u jiných chovaných tvorů v domácnosti, musíme jejich nároky respektovat. Stejně by tomu mělo být i před Vánocemi, kdy se v mnohých rodinách stává akvárium velmi vhodným a vysněným dárkem. Jen je dobré zvolit tu správnou formu darování.

Foto: černá závojnatka

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2007
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...