Vzkazy (29) – tetra konžská

11.11.2007 | Žádné komentáře

A už je to tu zase! Poslední­ dotaz jsem přečetl a ujistil se, že akvaristické téma je v podstatě nevyčerpatelné. I když jsem na podobný dotaz odpoví­dal již několikrát, odpoví­m znovu. Je ale pravda, že ač se na první­ pohled zdá, že se dotazy opakují­ stále dokola, vždy se alespoň nějakou tou maličkostí­ liší­.

Jindra by rád, abych vyzradil nějakou tu akvaristickou fintu, která by mu napověděla, jak rozmnožit překrásnou rybu z povodí­ řeky Konga v Africe a to Phenacogrammus interruptus, u nás známou jako tetra konžská, chcete-li kongotetra.
K tomuto bych rád řekl, že ony pověstné akvaristické finty jsou v podstatě dlouholeté zkušenosti a hlavně znalost etologie toho určitého druhu. Ale chcete-li, poradí­m Vám fintu, konec konců, po přečtení­ tohoto článku posuďte sami, zda jde opravdu o fintu.

Tato opěvovaná hejnová ryba je opravdu oří­škem i pro již pokročilého akvaristu. Je to také z toho důvodu, že ač budete znát veškeré podrobnosti, nemusí­ Vám to být nic platné. Přesto jsou zkušení­ akvaristé, kteří­ s těmito výtěry nemají­ potí­že! Vzpomí­nám na dobu, kdy jsem se poprvé připravoval na reprodukci této ryby. Bylo to jako pří­prava na důležitou zkoušku. Stejně jsem se tenkrát „netrefil“ a úspěšný byl až některý z výtěrů následují­cí­ch. Přitom se domní­vám, že jsem dělal vždy přesně to, co jsem se od tenkrát zkušeného kolegy v klubu dověděl. Zkrátka, je to prostě ten fortel a akvarista se musí­ k úspěchu postupně dopracovat. Ač jsem na začátku psal, že výtěry těchto ryb jsou problematické, vydrží­te-li, jistě se Vám zdaří­. Ví­tězství­ je potom o to krásnější­. Budete-li čí­st poctivě tento článek, budete mí­t přesný návod jak na ně, potom už záleží­ pouze na Vás, na Vaší­ zkušenosti, vytrvalosti a pečlivosti.

Nejprve, tak jako vždy, se zmí­ní­m o etologii těchto ryb v akváriu. Její­ projev koresponduje s chování­m ve volné pří­rodě. Je to poměrně velká ryba, může dorůst až 12cm, je živá, potřebuje hodně prostoru a ví­cečlenné hejno. Pochopitelně, že se tyto základní­ údaje nemusí­ dodržet striktně, ale potom zanikne jejich nádherný projev. Teplotu pro chov doporučuji do 25 °C. To je dosti důležitý údaj, protože v knihách jsem četl o teplotách nad 25 °C. Tento údaj se mi zdá přehnaný a později vysvětlí­m proč.
Akvárium by mělo být hodně zarostlé, ale pozor! Musí­ v něm být dostatek prostoru pro živý projev hejna. Znamená to tedy, že by rostliny měly být osázeny po okrají­ch dna a v jeho pozadí­. Podaří­-li se Vám vypěstovat zelený koberec na dně, nemůžete mí­t lépe zaří­zenou nádrž.

Technika pro takovou nádrž by měla být spolehlivá a dosti výkonná. Zrovna u těchto ryb bych použil motorový filtr s jemnou filtrační­ náplní­ a pravidelnou týdenní­ údržbou. Voda by totiž měla být křišťálově čistá a proudí­cí­. Nemyslí­m tí­m ale prudký proud mělké řeky. Prostě živou vodu s jiskrou.
Osvětlení­ pro nádrž s kongotetrami je samostatnou kapitolou. Ač se u ostatní­ch druhů ryb většinou neřeší­, u těchto teter je to významná věc. Kongotetry milují­ hodně světla a můžete-li si to dovolit, dopřejte jim slunce. To je ale velký problém a zkušenější­ akvaristé vědí­, co udělá sluneční­ svit se zaří­zeným akváriem. Později se ale využití­ slunce tak jako tak nevyhneme, protože je důležité pro výtěr. Když jsem u sluneční­ho svitu, kdyby se Vám povedlo umí­stit kongotetry do pří­rodní­ho prostředí­, vychováte velmi kvalitní­ jedince k pozdější­m odchovům.

Vodu použijte křišťálově čistou s běžnými hodnotami. Nemyslí­m, že by mladé ryby tohoto druhu potřebovaly nějak zvlášť upravenou vodu, tedy až na extrémní­ hodnoty. Podmí­nkou je pouze její­ doporučená teplota a čistota. Jinak tomu bude ale při výtěru. Potřebnou funkci mají­ též rostliny, protože dokáží­ biologicky zbavit vodu nežádoucí­ch látek, které nemají­ kongotetry zrovna v lásce. Jde pochopitelně o dusičnany.

Splní­me-li tyto základní­ podmí­nky pro chov, můžeme do akvária vpustit mladé kongotetry. Z vlastní­ zkušenosti doporučuji hejno alespoň patnácti mladých ryb. Důležité je, aby tyto ryby byly z dobrého chovu a geneticky nezávadné. Dobře uvažte, kde si hejno mladých teter konžských obstaráte. Jde zkrátka zase o ten cit a zkušenost. Uděláte-li při poří­zení­ mladých ryb chybu, ztratí­te nejméně jeden rok chovatelského života. Když dorostou do dospělosti, je pozdě na jakoukoliv nápravu. Dovolte mi jednu radu: do tření­ nikdy nedávejte nekvalitní­, nebo jinak postižené ryby. Nejde pouze o kongotetry, mám na mysli jakýkoliv druh. Problém je v tom, že se mnoho odchylek a genetických vad pozná až když ryby dorostou, nebo v další­ generaci, ale to je již pozdě a mezi akvaristy se tak dostane mnoho nepoužitelných ryb. Proto se takové ryby do tření­ zásadně nedávají­. Také z toho důvodu jsem apeloval na výběr ryb z dobrého chovu.
Dbejte též na důkladnou karanténu(článek ze 14 ří­jna-Nové ryby v našich akvárií­ch).

Nezapomeňte, že už od této chví­le připravujete ryby na pozdější­ reprodukci a tak záleží­ pouze na Vás, jaké ryby si vychováte. O prostředí­ v němž mají­ ryby vyrůstat jsme již hovořili, další­m důležitým hlediskem je potrava. A to je právě u kongoteter snad ten nevětší­ zádrhel. Oni sice ochotně přijí­mají­ veškerou vhodnou potravu, kterou jim předloží­te, ale to by mohlo právě mnohé ze začí­nají­cí­ch chovatelů poplést. Aby se tyto tetry svolně v dospělosti třely, vyžadují­ jako podstatnou složku své potravy hmyz. Je to nakonec i jejich přirozená potrava a právě v tom spočí­vá tajemství­ odchovu těchto klenotů z Konga. Později, při pří­pravě tření­, přidám ještě jeden aspekt, který je sice důležitý, ale ne už tak zásadně.

V této fázi bych rád napsal něco o krmení­ hmyzem. Je to totiž přirozená potrava většiny tropických ryb a tento fakt je všeobecně podceňován. Možná i z toho důvodu, že obstarat dosti hmyzu na krmení­ ryb není­ až tak jednoduché. V dnešní­ době se ale dá mnoho druhů této potravy sehnat v sušené podobě, nebo v zamraženém stavu. Navští­ví­te-li na našich stránkách rubriku „produkty“, můžete se sami přesvědčit o bohaté nabí­dce tohoto sortimentu. Rád bych ale upozornil na zkrmování­ hmyzu živého. To je přece jenom ta nejlepší­ a nejhodnotnější­ potrava. Zmí­ní­m tři základní­ krmiva, která jsou na našem trhu v živém stavu dostupná, a která mám vyzkoušená. Jsou to banánové mušky, mladí­ mouční­ červi a mladí­ cvrčci. Když obstaráte kongotetrám tyto druhy hmyzu, zaručuji úspěch. Mimochodem, banánové mušky se dají­ bez velkých problémů chovat doma ve známých tří­litrových lahví­ch od okurek. Mám odzkoušeno, že tento hmyz podávaný i ostatní­m druhům ryb zlepší­ jejich kondici a bez jakýchkoliv pochybností­ vylepší­ i chuť ke tření­. Dokonce zvýší­ množství­ i vitalitu potěru. Nemusí­te se rozhodně obávat, že se Vám živý hmyz rozuteče po bytě, existuje jednoduchý fí­gl, jak tomu lehce zabránit. Těsně před zkrmení­m uložte živý hmyz, např. v plastové schránce, na několik minut do mrazáku. Ten ztuhne a než se stačí­ na hladině vody vzpamatovat, ryby ho bezpečně pozřou. Mimochodem, hmyz můžete do zásoby i zamrazit, ale potom rozhodně nezkrmujte rovnou, nechte ho několik minut odrazit v teple.

Pří­ště začneme larvami hmyzu a podí­váme se již na pří­pravu ryb ke tření­.

Foto: Phenacogrammus interruptus – samice

Ohodnoťe, prosím, článek

4.64/5 (11)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2007
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...