Vzkazy (11)

22.01.2007 | Žádné komentáře

Právě se vzpamatovávám ze ztráty všech dat v mém počí­tači, který vlastně přestal existovat. Téměř týden jsem řešil jeho obnovu a až dnes se to zdařilo. Pochopitelně šlo o záhadnou závadu(celý shořel), kterou prý nepamatuje ani onen mechanik, jenž vyměňoval shořelé součástky i pří­slušenství­. Takže se omlouvám za zpožděné odpovědi na dotazy. Až dnes jsem je přečetl. Ještě cí­tí­m velmi nepří­jemný zápach ze zničených součástek.

Tak: dotazy zde mám dva. 1. rekonstrukce 11 let zaří­zeného akvária
2. skaláry, které nepapají­ neonky

1. Pane Jane, doufám, že nepí­ši pozdě. Nebojte se, akvárium můžete vypustit, rostliny odložit do misky s vodou, ryby umí­stit v náhradní­m akváriu či nádobě s vodou a hlavně dodržet teplotu vody a vzduchovat. Nemáte-li potěr, po dobu rekonstrukce v náhradní­m umí­stění­ ryby nekrmte!
Starou vodu si neschovávejte, vyčištěné akvárium opatřete propraným původní­m štěrkem, umí­stěte dekoraci a napusťte čistou, vodovodní­ vodu. Zapojte filtraci a topení­ s termostatem.
Do druhého dne se voda vytemperuje a tak můžete již sázet rostliny.
Pozor ale! Při této operaci neperte původní­ filtr zcela dočista. Zkrátka, pod tekoucí­ vlažnou vodou vymačkejte z filtrační­ hmoty kal a použijte do nového akvária.. Budete-li do nově zaří­zeného akvária dávat nový filtr či pouze filtrační­ hmotu, zajistěte, aby nejméně měsí­c předem byl umí­stěn v akváriu původní­m. Jde o ty „dobré“ bakterie, která nám všem tak moc pomáhají­.
Rostliny omlaďte. Je to nutný proces při přesazování­ rostlin. U vodní­ch rostlin se při přesazení­ zkracují­ kořeny na nejnutnější­ mí­ru. Jde o to, aby se při zasazení­ do nového dna udržely zasazené. Všeobecně se dá ří­ci, že se nůžkami zkrátí­ zhruba na polovinu.
Veškeré již narostlé listy odstraňte. Kromě několika nejmladší­ch včetně jednoho již dorostlého.
Bude Vám možná lí­to krásnou, narostlou rostlinu takto degradovat, ale věřte, že vodní­ rostliny veškeré listy i kořeny po přesazení­ ztrácí­ a ty postupně odumí­rají­. Tyto listy potom ve vodě zahní­vají­ a pochopitelně negativně ovlivňují­ kvalitu vody v akváriu.
Nebojte se ale, v brzké době nové koří­nky i listy narostou a rostlina bude krásná a dekorativní­ jako dří­ve. Toto omlazení­ se použí­vá též u starých a již nedobře rostoucí­ch rostlin.
Ryby vpusťte do akvária další­ den.
Uvidí­te, že se nové akvárium brzy „usadí“ a bude zase krásné.
Toto je opravdu to nejdůležitější­, budete-li mí­t jakékoliv problémy, napište. Lépe je ale zavolat, bude vše rychlejší­.

2. Toto je snad nejkrásnější­ dotaz, který jsem v poslední­ době řešil. Jde o údajnou informaci, že existují­ skaláry(Pterophyllum scalare), které nepoží­rají­ neonky.
Tak na rovinu, opravdu jsem takové skaláry viděl. Není­ to ale pochopitelně žádný speciální­ druh skalár, jde o náhodně a téměř nepochopitelně složené společenství­, které z nějakých důvodů funguje.
Druh Pterophyllum scalare je dravý. Neonky jsou malé a mí­rumilovné rybky, tedy vlastně dokonalá potrava pro tohoto predátora. Přesto jsem taková akvária již viděl a tato společenství­ fungovala. Proč?
Nejprve musí­m napsat, že toto společenství­ je většinou pouze dočasné a tyto ryby k sobě do jednoho akvária nepatří­!
Bude-li ale přesto někdo tyto ryby dávat do jednoho akvária, pokuste se dodržet tyto pokyny:
1. Z neonek zvolte druh Cheirodon axelrodii, čili neonku červenou. V dospělosti je větší­ a robustnější­ než malá tetra neonová. Bude tak mí­t větší­ šanci.
2. Tuto neonku nechte vyrůst až do dospělosti a dobře ji krmte. Vydržte, bude to trvat téměř jeden rok.
3. Skaláry vpusťte potom do akvária pouze mladé a za tmy!

Jedině tak mohou tyto dva druhy spolu nějaký čas ží­t. Může to dokonce trvat delší­ dobu, ale stejně si typuji, že přijde den….Neonka je totiž pro skaláru pří­liš chutným soustem.

Znovu ale opakuji, tyto dva druhy k sobě do jednoho akvária nepatří­ a rozhodně tuto kombinaci nedoporučuji.
A ještě něco: žádný specielní­ druh skalár, který nepoží­rá neonky NEEXISTUJE!

Jiří­ Růžička.

P.S. Prosí­m všechny, kdo minulý týden psali na moji adresu, ozvěte se. Možná, že Vaše dopisy byly požárem zničeny. Děkuji.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2007
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...