Má to smysl !

23.08.2006 | Žádné komentáře

Je tomu již ví­ce než dvacet let, kdy se mě jeden zákazní­k v akvaristice zeptal: „A jaký to má vlastně smysl, pěstovat ty rybičky?“ Mrzelo mě jen, že onen tázají­cí­ byl redaktorem od novin. Psal se rok 1985.

Již tenkrát jsem měl jakési nutkání­ lidem vysvětlovat a upozorňovat je na význam a krásu akvaristiky. Zvláště jsem se věnoval zákazní­kům kteří­ s akvaristikou začí­nali a měl jsem vysloveně potřebu je přivést na koleje, které někam vedou. Asi bych tento čas nazval prolí­nání­m staré a moderní­ akvaristické školy. Byla ta tam doba, kdy jsme vyndali z pod postelí­ nafukovací­ duše od traktorů. Tehdy již byly na trhu vzduchovací­ motorky a různé druhy filtrů. Pak se objevila v obchodech technika od firem ze západu a akvaristé si sem tam přivezli ze zahraničí­ první­ čerpadla, právě pro akvaristiku určená. S touto moderní­ technikou, i když tehdy ještě v omezené mí­ře, jsme dokázali nejen uchovávat, ale hlavně odchovávat druhy ryb, které se do té doby těžko, nebo vůbec rozmnožit nedaly. Dělo se tehdy ale souběžně ještě něco zají­mavého, co dalo akvaristice podnět k rozvoji. Již nějakou dobu se v omezené mí­ře dovážely do republiky nové druhy ryb a rostlin, které byly výzvou pro naše akvaristy. Byly to novinky v pravém slova smyslu. Naši výborní­ akvaristé, a nebylo jich málo, je znali prozatí­m jen ze stránek odborných knih a časopisů. Jasně si vzpomí­nám, jak jsem chvějí­cí­ma rukama kdysi z rukou jediného dovozce u nás přebí­ral sumečky z rodu Brochis. Je velká škoda, že mnoho dobrých akvaristů se věnuje dnes ví­ce administrativní­mu chodu již vlastní­ch podniků a nemají­ tak čas na akvaristiku samotnou. Nedá se jim to ale v žádném pří­padě vyčí­tat, ví­m o čem pí­šu, sám jsem si tí­m prošel, než jsem se po mnoha létech vrátil k aktivní­ akvaristice sám. Musí­m ale ří­ci, že vše co jsem v obchodě prožil, mi bylo ku prospěchu. Dnes již ví­m, že zkušenosti které jsem zí­skal, mohu zúročit pro další­ generace nejen začí­nají­cí­ch chovatelů. Bohužel je tomu tak i dnes, že se tradují­ mylné informace o založení­ a provozu akvária. Bude tedy zřejmě stále o čem psát a do nekonečna sbí­rat zkušenosti i podněty k práci s tak nádherným oborem, jakým je akvaristika.

Vraťme se ale k onomu redaktorovi. Tehdy zřejmě v mé duši vznikla myšlenka na to, že je třeba neustále vysvětlovat a přivádět lidi k zamyšlení­ nad tak zdánlivě obyčejnou věcí­, jako je akvárium. Pozval jsem tehdy onoho člověka do kanceláře, uvařil kávu a dal se s ní­m do řeči o chovu ryb a akvaristice vůbec. Začal jsem tí­m, že se ryby nepěstují­, ale chovají­…. Byla v tom též i trochu vypočí­tavá myšlenka v tom dobrém slova smyslu. Doufal jsem, že po vyčerpávají­cí­m výkladu z historie a současnosti akvaristiky se dohodneme na jakémsi popularizační­m článku, či seriálu, a tí­m se osvěta o akvaristice dostane i mezi širokou veřejnost. Nedostala, byl sportovní­! Úspěch jsem ale měl. Onen redaktor si poří­dil akvárium a do chví­le, kdy jsme akvaristiku opouštěli a stěhovali se na venkov, byl naší­m zákazní­kem a fandou akvaristiky.

Od té doby jsem začal psát o akvaristice sám a zveřejnil mnoho článků. Myslí­m si totiž opravdu, že akvaristika ještě zdaleka neřekla svoje poslední­ slovo a zkušenosti akvaristů budou v nedalekém budoucnu velmi potřebnou vědomostní­ devizou. Již dnes existují­ druhy ryb, které jsou ve své domovině téměř anebo zcela vyhubeny a žijí­ pouze v akvárií­ch. Mnoho z nich nemá to štěstí­, že se mohou do své domoviny vrátit. Ta již totiž mnohdy neexistuje. Vypalování­ a fyzická likvidace nejen amazonských pralesů, způsobuje úbytek počtu rybí­ch druhů. Nebudu daleko od pravdy, když napí­šu, že lov ryb v těchto lokalitách bude postupně omezen, nebo zcela zastaven. Děje se tak téměř na celém světě a tak si logicky myslí­m, že lov okrasných ryb, které se použí­vají­ pro akvária, bude zanedlouho nahrazen chovem ryb v akvárií­ch. Naštěstí­ je akvaristika celosvětovým fenoménem a tak doufám, že chov určitých skupin ryb bude dobrovolně registrován a vytvoří­ se tak jakási chovná banka generační­ch ryb. Zdá se Vám to přehnané? Již dnes existují­ propojené spolky chovatelů endemitní­ch druhů ryb(např.cichlid z afrických jezer), které spolupracují­ na tomto problému. Toto je ale akvaristika pro akvaristiku a možná i pro vědu. Chtěl bych se ale zmí­nit také o akvaristice jako o výchovném prostředku. Všichni, kdo měli s akvaristikou někdy něco společného vědí­, že chov ryb v akváriu podléhá určitým pravidlům. Já si to soukromě nazval: „Chápání­ pří­rodní­ch vztahů prostřednictví­m malých biologických forem.“ Jde totiž skutečně o jakousi mini ekologii. Ví­me totiž, že stačí­ maličkost, která naruší­ letitý chod akvária a vztahy mezi organismy v minisystému, které doposud fungovaly, jsou nenávratně narušeny. Pomocí­ akvárií­ by se daly ve školách velmi dobře dětem vysvětlovat pří­rodní­ vztahy. Mimochodem, znám jednotlivé učitele, kteří­ s úspěchem tuto metodu použí­vají­. Jako další­, a to velmi úspěšnou úlohu mají­ akvária ve zkrášlování­ interiérů domácností­ a veřejných prostor.

Nejde ale zdaleka jen o estetický efekt. V suchém prostředí­ panelákových bytů dokáže akvárium velmi zdravě zvlhčit vzduch a ozdravit tak mnohým lidem žití­. Regulace vlhkosti v mí­stnosti je v tomto pří­padě velmi jednoduchá. Stačí­ jen vyzkoušet velikost otvoru nad akváriem. To se stane pouhým posunutí­m krycí­ho skla akvária.
Nechci zapomenout na význam, který měla akvaristika v nedaleké minulosti. Byla jí­m smysluplná zájmová činnost mládeže. Bohužel pí­šu měla, protože v poslední­ době klubů, kde se schází­ mladí­ chovatelé, kteří­ sbí­rají­ zkušenosti od svých starší­ch kolegů kvapem ubývá. Je to pochopitelné, ale doufám, že se v budoucnu tento stav opět napraví­.(Kluby, ozvěte se!) Česká republika je světovou velmocí­ v chovu a vývozu akvarijní­ch ryb. Vždyť po Singapuru jsme stří­davě ve vývozu na druhém mí­stě ve světě! Akvaristika se tak stala i nemalým ekonomickým pří­nosem pro naši republiku. Pochopitelně nemůže soupeřit s automobilkami, ale nato, jak malý jsme stát oproti jiným velikánům ve světě, máme k problematice akvaristiky co ří­ci.

Vždyť z mladých akvaristů mnohdy vyrostli vědci, kteří­ si právě v akvaristice našli význam své budoucí­ práce. Akvaristika je totiž branou k mnoha oborům. Dnes se začí­nají­cí­ akvarista, stává nejen biologem, ale naučí­ se základy elektroniky, chemie, statiky, zeměpisu. Jistě využije a bude rozví­jet svoji zručnost. Rozhodně nebude zahálet ani jeho intelekt. Akvaristika se již vyučuje na střední­ch i vysokých školách.

Budu-li pokračovat ve významu akvaristiky, nemohu pominout fenomén vody samotné. Vždyť voda je základ veškerého života na Zemi a je velká škoda, že se na ni v poslední­ době zapomí­ná ve smyslu duševní­ch prožitků. Mám na mysli vodu jako součást uměleckých děl a lidských obydlí­.(Nejde pochopitelně o plesnivé, vlhké rohy obytných domů) Nebudu daleko od pravdy, že samotná voda bude v nedaleké budoucnosti problém č.1. Zkrátka, lidé se budou muset naučit s vodou lépe hospodařit. Mnozí­ teď mohou namí­tnout, že akvaristika tedy bude velký problém-bez vody! Existují­ ale již dnes různé recyklační­ systémy, které umí­ upravit a vrátit vodu do chovného systému v požadované kvalitě. V tom problém není­ a do budoucna zřejmě nebude.

Je tu ale jeden paradox, o kterém se musí­m zmí­nit. Jde totiž o to, že za několik poslední­ch desetiletí­ se akvaristika stala velmi odborným a specializovaným oborem a publikované články jsou tedy pro začáteční­ky velmi často nesrozumitelné. Zvláště jde-li o děti. Byl bych tedy rád, kdyby se články na těchto stránkách staly srozumitelné i pro začáteční­ky. Zakončí­m proto tento úvodní­ článek slovy, kterými jsem začal. Má to smysl!

Reakce na články uvádějte pří­mo do odkazů.
Očekávám ale též Vaše články či nápady a zážitky, které máte s akvaristikou spojené.

Jednotlivé pří­spěvky, včetně fotografií­, posí­lejte pří­mo na moji internetovou adresu ve Wordu. Upraví­m je do formátu a zveřejní­m.

Do budoucna uvedu též seriál, nejen pro děti, o jednotlivých druzí­ch ryb a rostlin.

Podobné téma můžete též sledovat v internetovém dení­ku Neviditelný pes Ondřeje Neffa v rubrice Zví­řetní­k a kolonce akvaristika. www.neviditelnypes.cz

Děkuji manželům Matonovým z firmy Dajana, že umožnili vznik těchto stránek.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2006
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...