Vzkazy 1/2014

4.01.2014 | Žádné komentáře

Tak a jsme v dalším roce, kdy se mnozí z nás budou opět pokoušet o nemožné a znovu a znovu ponoukat štěstí s výtěry všech možných druhů ryb. Mnohým z nás se bude dařit, mnohým ne, ale jedno je jisté, zběsilý a ten opravdový akvarista nikdy nepřestane, až přijde ten kýžený okamžik, že již nepůjde pouze o štěstí, ale o skutečnou akvaristickou dovednost!!!

První odpověď v tomto roce věnuji panu Ladislavovi. Poslal fota rostlin, konkrétně Echinodorů horemanii, které mají poměrně těžké problémy s tvorbou listových výplní. Podle mne je to klasický příklad toho, kdy se nově vybudované akvárium zdárně vyvíjí až do doby, kdy… No a to je právě ten problém, o kterém bych dnes rád něco napsal.

Jde zřejmě, protože fotografie a popis skutečnosti bývá od ní samé mnohdy dosti vzdálen, o zanedbání péče o akvárium v tom pravém slova smyslu. Vzhledem k údržbě nejde vždy pouze o klasickou pravidelnou, byť odpovědnou údržbu, ale je nutné přidat též dostatek zkušeností. Sledovat dění v akváriu a podle toho také napravovat nedostatky či reagovat na nestandardní vývoj.

Pokud si budeme brát příklad z dokonalých akvárií popisovaných a ukazovaných na internetových stránkách, na výstavách či jiných momentálních prezentacích, jistě nás uchvátí a budeme-li podle nich budovat vlastní nádrž podle stručných a zaručených receptů, jistě se zpočátku necháme unést a ukolébat úspěchem. „Ono“ to skutečně bude nějaký čas fungovat. Co je to „nějaký čas“, to je závislé na použitých materiálech včetně vody z nejbližšího zdroje, tedy ve většině případů z vodovodu.

Všimněte si nejen povrchně, ale do detailů, jak ony prezentované skvělé nádrže vypadají perfektně. Jde o dno, použité rostliny, osvětlení i ostatní techniku. Více totiž na oněch prezentacích nevidíme. Lze spatřit právě zařízená akvária s bezvadným a mohlo by se klidně napsat, že s uměleckým designem. Jenže, rostliny jsou na první pohled vytažené z květináče a odrostlé v emersi, štěrky použité na dně jsou striktně ohraničené a bez jediné vady na kráse. Myslím tím řasy a přirozené zabarvení, které dostane dno vždy po nějakém čase od začátku provozu akvária.

Už jsem na toto mnohokrát upozorňoval, jde o kreaci, umělecké ztvárnění prostoru v akváriu za pomoci mnoha velmi začasto nákladných a jasně perfektních surovin a dekorací z celého světa. Už jste někdy viděli podobná akvária po několika letech provozu? Ano, je skutečně možné udržet podobná ztvárnění akvárií, ale pouze za podpory opravdového vědění a znalosti oboru. Budeme-li se držet základních rad, vytvoříme asi podobná a nákladná díla, ale naše nadšení ochabne po nedlouhém čase a budeme muset tak jako tak vyhledat odbornou pomoc. Tedy pokud do té doby nedospějeme s našimi poznatky sami.

Nejdůležitější a vůbec nejlepší v této situaci je ono procitnutí do problematiky. Je to právě ten pocit, o kterém jsem již mnohokrát psal. Je to ten záblesk něčeho v našem hardware, který nám dá přesně najevo, že už „to“ víme. Ten pocit známe asi každý z učení ve škole, to když jsme prvně pochopili něco, co nám do té doby bylo utajené, nebo jinak nesrozumitelné. Znáte tu kouzelnou větičku: „No vždyť je to tak jednoduché!“ No jo, ale ta trnitá cesta k té jednoduchosti, že? I v akvaristice je to ale nesnadné a většinou k tomuto záblesku vede dlouhá cesta. A to prosím bez jakýchkoliv nadnesených představ, ono pochopení souvislostí je pouhým začátkem poznání.

Nebudu již dále mentorovat, chtěl bych pouze naznačit tu skutečnost, že jednoduchá cesta existuje až teprve tehdy, kdy už základy problematiky máme zvládnuté. A zvládnout základy, to rozhodně nebývá snadná cesta a to nejen v akvaristice.

S nadsázkou se dá napsat, že v případě zakládání dna akvária a jeho provozu vůbec, se dopouštíme jakéhosi zrození nového světa, který formujeme podle svých představ a jsme velmi neradi, když se nám do toho plete příroda. Tato věta se zdá být na první pohled nesmyslná, ale čím více budeme poznávat, tím více ji budeme chápat. Vždyť příroda je vše kolem nás i my samotní, řekne nám hlas. A my můžeme v tomto případě pouze konstatovat, že příroda dělá hlouposti a naše činnost je toho sama důkazem. To, co my vytvoříme v akváriu, nenajdete nikde na této Zemi a zřejmě ani nikde jinde…, a to chceme, aby „to“ podle našich představ fungovalo.

Existují ale postupy, které nám dovolí provozovat TRVALE akvárium a dokonce i podle našich představ. Budeme-li ale pospíchat a postupovat podle zaručených návodů a vzorových videí, jak snadno a rychle založit akvárium snů, tím dříve dojde k našemu zklamání. Všimněte si, kolik technických podpůrných prostředků se dnes pro akvária nabízí. Jde jistě o boom v obchodu a výrobě akvaristické techniky vůbec, ale všechny tyto prostředky jsou k něčemu, ale mnoho z nich je nabízeno doslova špatně a, odborníci prominou, začasto bez tolik potřebného vysvětlení.

Je ale jasné, že kdyby tyto technické zázraky prodávali pouze odborníci, mnoho z nich by zůstalo v prodejních regálech, protože jsou k ničemu.
A tak se v dnešním pojetí stává akvárium souhrnem moderní techniky a něčím, čemu se v mnoha knížkách, ve kterých od sebe autoři opisují stále dokola, říká velmi nesprávně „výsek živé přírody v bytě“! Kombinace všech těchto dílů, promiňte mi tento popis akvária, se tedy jaksi usídlila v našich myšlenkách, jen stále nějak mnozí neví, jak je sestavit a jak trvale používat. Však si některé z nich pojmenujme. Jde o vytápění akvária, osvětlení, filtraci, generátor CO2, automatická krmítka, všelijaké měřicí zařízení a v neposlední řadě trvalé monitorování důležitých veličin provozu akvária. Všechny tyto technické prostředky mají mnoho alternativ a mnoho nejrůznějších kombinací pro nejrůznější potřeby a velikosti akvárií. Nebudou nám ale nic platné, pokud nebudeme chápat, jak a kde je použít!

Pamatujte na to, že krásná akvária trvale v provozu fungovala i v době, kdy se vzduchovalo pneumatikou umístěnou pod postelí. Tím bych jen rád upozornil na to, že krásná akvaristika je HLAVNĚ o poznání. Založení akvária a jeho dlouhodobé úspěšné provozování tedy nemusí být nutně o technice a její mnohočetnosti, o několika vrstvách dna, o zázračných návodech na perfektní a neopakovatelné akvárium. Jde v první řadě o trpělivost a o naši chuť poznávat a učit se.

Prolistujte si články s tímto tématem, psal jsem o konkrétních návodech jak začít i jak pokračovat, ale veškeré návody nám nebudou k ničemu, budeme-li věřit v zázrak a v zaručené návody: „jak na to snadno a rychle?“.

Jsme tady pro Vás, a kdyby bylo třeba konkrétních poznatků, napište přímo na adresu.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2014
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...