Tak tu máme konec roku

30.12.2012 | Žádné komentáře

Konec roku 2012 mě tak trochu uvedl do rozpaků. Vaše přání a reakce na články jsou nám pochopitelně povzbuzením k další práci. Musím tedy poděkovat všem, kteří nám poslali poděkování a pozdravy. V příštím roce budeme s rubrikou Články pokračovat a hlavně, kdykoliv můžete Vaše dotazy na naše stránky poslat, jak do rubriky Poradna, tak do rubriky Články. Je ale vždy lépe zavolat na uvedené telefonní číslo. Ono to nakonec téměř pokaždé i tak dopadne, protože ve spletitých případech je pro odpovědnou a účinnou radu téměř vždy zapotřebí více informací, než se na první pohled pisateli zdá. A aby mi nezůstaly na stole z letošního roku resty, ještě tedy několik odpovědí na dopisy, které přišly během několika posledních dnů.

Nejprve odpověď panu „B“, který se ptá na množství ryb v téměř stolitrovém akváriu.

Hned zpočátku by nerad udělal chybu a tak žádá jakýsi předpis na to, jak vlastně začít. Panu „B“ jsem napsal dopis, ale protože si myslím, že by několik zkušeností mohlo zajímat i někoho z Vás, tak se o této problematice zmíním i zde v Článcích. Zvláště pak, je-li po Vánocích a v mnohých rodinách se zrovna tento problém řeší.
Akvárium o objemu 98 l a rozměrech 35x35x80 cm je poměrně příjemný rozměr. S takovou nádrží je možné docela dobře pracovat jak ve smyslu dekorace, tak i z pohledu chovatelského. Pan „B“ má tuto nádrž umístěnou na polici nad krbem v odlehlém rohu místnosti naproti oknům a rád by z ní udělal dekorační akvárium příjemné na pohled. Roh je tmavý a tak se tam akvárium dobře hodí. Pro všeobecné rady jsem pana „B“ odkázal na několik konkrétních článků v naší rubrice, ale je jisté, že prostě nelze doporučovat univerzálně a jednoznačně! Pro tento účel bereme v úvahu několik hlavních ukazatelů. Jsou to: velikost nádrže, chemické a fyzikální vlastnosti dostupné vody (všeobecně vody, která teče v místě z vodovodu), osvětlení, použitá technika a velikost dospělých ryb.

Velikost nádrže je tedy 98 l. Z vodovodu, z kterého budeme odebírat pro akvárium vodu, nám teče voda s těmito základními hodnotami. Celková tvrdost 13 dGH, což je voda tvrdá, ale ještě velmi dobře pro mnohé akvarijní tvory použitelná a hlavně bude stabilní na rozdíl od vod měkkých. Dále pH, tedy kyselost vody je 7,1, což je voda slabě zásaditá a též vhodná. Teplotu bez problémů za pomoci vyhřívacího tělíska budeme udržovat na 23 – 24°C. Nad akváriem budeme používat dvě zářivkové trubice, ale použijeme-li trubice s vyšším výkonem, zapneme zřejmě pouze jednu, protože by se zakrátko začala objevovat v nádrži zelená řasa v nejrůznějších podobách. Filtr umístíme standardní (zvoleno podle velikosti nádrže a jejího použití), buďto s motorovým, nebo se vzduchovým pohonem.

V úvahu je dobré též vzít způsob provedení dekorace a použití konkrétního vybavení. V tomto akváriu s klasickým oblázkovým dnem můžeme použít například dominantní Echinodorus bleherae, který můžeme kombinovat s některými druhy menších Echinodorů a například též se stonkovými rostlinami. Dále vložíme do akvária klasický kořen a několik větších křemenů. To je asi tak nejběžněji vybavené akvárium již poučeného začátečníka. Po několika dnech mučení a těšení je akvárium zařízené a připravené a přijdou na řadu ryby. Jaké a kolik?

Vždy má výhodu ten, kdo staví akvárium tzv. „na míru“ konkrétním rybám i konkrétnímu počtu ryb. Tak například budu toužit po afrických cichlidách z jezera Tanganika, například ryby druhu Cyprichromis leptosoma. Tyto ryby nejsou nijak zvláště veliké, tak kolem deseti centimetrů, a dobře se jim daří v hejnu alespoň 10-15 kusů při teplotě alespoň 28°C. Potřebuji tedy akvárium větších rozměrů, alespoň 300 l, s vodou s vyšší dGH, zásaditou tak 8.5 pH, mechanicky čistou a dobře prosvětlenou v určitých partiích. K tomuto účelu použiji výkonný filtr, lépe se dvěma filtračními náplněmi. To je asi tak základ uvažování. Na tomto základě pak budu stavět celý projekt. Snadné, že?

Vraťme se ale k našemu vzorovému akváriu. Nic na tom přece není, řeknete si, takové vybavení se přece běžně doporučuje. Můžete ho vidět u známých a zrovna v dobré kondici. Akvárium bude skvěle vedené a přítel vám sdělí, že se o něj stará jednou týdně a stráví u něj asi tak půl hodiny. Zajásáte a zrovna takové si doma zařídíte a zrovinka tak, jak to má kamarád. V celé akci ale podceníte jedinou věc z výše uvedených – a běda. Proč se nedaří? Budete se ptát sami sebe, a po půl roce trápení začnete podezírat známého, že požívá buďto nějaké finty, které Vám tají, nebo zázračné „vodičky“, o kterých nemáte povědomí. Mimochodem, to je také situace, která způsobila mnohé spekulace o nejrůznějších fintách v chovu ryb.

Jenže je to jinak a k úspěchu mnohokrát stačí málo. Pokud byste si překontrolovali alespoň základní hodnoty vody, což se v drtivé většině případů podceňuje, zjistíte třeba, že z Vašeho vodovodu teče voda odlišných hodnot, než kamarádovi. Může být o poznání měkčí a najednou bude jasno. Měkká voda je totiž značně nestálá a hlavně, výkyvy hodnot kyselosti se v tom případě jasně a poměrně brzy projeví nejen na celkovém prostředí v akváriu, ale i na chovaných rybách i rostlinách. A pomoc je přitom snadná. Postačí výměnu části vody v akváriu realizovat častěji, nebo použít trvalé upravování vody pomocí známých technik či odpovídajících chemikálií, tzv. pufrů. To bych ale rozhodně začínajícím akvaristům nedoporučoval.

Podobně je tomu s osvětlením, filtry, nebo třeba s teplotou vody, s počtem ryb a jejich velikostí. Vždy jde o maličkosti, které lze snadno napravit. Nebojte se tedy zeptat a věřte, že podobných „malérů“ jsme během několika posledních let řešili habaděj! Zkrátka, chce to cit pro věc a než se k němu začínající akvarista dopracuje, jsme tu pro Vás!

Dále se musím zmínit o tom, že návštěvy u jednotlivých čtenářů našich stránek jsou skutečně nemožné. Tedy pokud nejde o blízké okolí. Přesto jsem se osobně již byl podívat u několika našich čtenářů, ale to jsou spíše příležitostné návštěvy v rámci mých pracovních cest po akvaristikách.

Podobně je to se slepováním akvárií. Lze poradit, předat zkušenosti…, ale rozhodně ne lepit akvária na zakázku. To je skutečně z časových důvodů neuskutečnitelné. V článcích je ale mnohé o této problematice napsáno a tak není problém přiložit ruku k dílu sám. A když náhodou? Můžete se obrátit s jakýmkoliv dotazem.

A co napsat na konec posledního článku letošního roku? Všem přeji hodně zdravého potěru, a spokojenost veškerých pišišvorů s výrobky DAJANA PET. Jo, a když jsem u toho zdravíčka, tedy do roku 2013 i Vám!!!
P.S. Nashledanou v příštím roce.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2012
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...