Vzkazy (5)

29.10.2006 | Žádné komentáře

Pro Michaelu H. a všechny ostatní­. Omlouvám se, o týden jsem se opozdil.

Hoplosternum thoracatum, pancéřní­ček kropenatý, žije v severní­ části Jižní­ Ameriky a také na přilehlých ostrovech Martiniku a Trinidadu a ještě určitě všude tam, kde se mu lí­bí­. Je to sumec, který patří­ mezi větší­ chovance našich akvárií­, ale přesto je velmi oblí­bený. Jako sumec patří­ mezi dlouhověké ryby a je znám pří­pad, kdy žil v zajetí­ 26 let.
Jeho velikost je rozdí­lná podle toho, kde a kdo ho chová. Jsou jedinci velikosti 10cm, ale již jsem viděl obří­ka, který se blí­žil centimetrům dvaceti. A myslí­m si, že to rozhodně nebyl ještě ten největší­.
Tento sumec je velmi nenáročný. Před mnoha lety můj kolega vyklí­zel kdesi podnikový klub, kde se dlouhou dobu nekonala žádná akce. Bylo tam i akvárium, které někdy někdo naposledy zhasnul a s koncem klubu skončila i péče o akvárium. Trvalo to několik měsí­ců než se k němu dostali lidé a všimli si, že v téměř vyschlém akváriu je ještě živá ryba. Byl to právě pancéřní­ček kropenatý. Celou tu dobu byl v téměř ztemnělém klubu bez potravy. Kolega si ho vzal domů a z útrpně vypadají­cí­ ryby se po několika měsí­cí­ch vyklubal docela pohledný sumec. Z toho si ale rozhodně pří­klad neberte!
Obstaráte-li si mladé ryby, zjistí­te, že velmi rychle rostou a ač se pí­še, že jsou to ryby dna a obyvatelé temných koutů, po krátké době se v akváriu „rozkoukají“ a zvláště při krmení­ jsou velmi aktivní­. Musí­m se zmí­nit, že pohled na jejich ladný pohyb je krásný.
Pro akvárium je tento sumec dobrým čističem. Probere zbytky potravy mezi kamí­nky a prošmejdí­ celé akvárium, aby mu neunikla žádná zbylá dobrota. Tuto funkci ocení­te teprve tehdy, budete-li dodržovat pravidelný jednodenní­ půst. V době kdy není­ krmen, dovede divy. Často celé hodiny aktivně probí­rá dno a sbí­rá každý zbylý kousek nespotřebované potravy. Je ale zají­mavé, že ač je tento sumec jakkoliv robustní­, dělá svoji práci v akváriu s citem. Při běžném provozu akvária tak nebudete mí­t starosti s vyrýpnutými rostlinami, jako se s tí­m setkáte napří­klad u závojnatek.
Měl jsem pouze problém, když se hladoví­ sumci snažili dostat k zavrtaným nitěnkám. Na to pozor, protože potom se může stát, že opravdu nějakou tu rostlinku vyrýpnou.

Pohlavní­ rozdí­ly jsou velmi zřetelné a pominu-li robustnost samičky v oblasti bří­ška, nemůžete přehlédnout velikost prsní­ch ploutví­. Zatí­mco samička je má malé, u samce se dají­ popsat jako krásná ozdoba či kří­dla. Tyto ploutve jsou ještě naví­c vyztužené silnou náběžnou kostí­. Jsou několikrát větší­ než u samičky. Zají­mavé je, že i u samců se najdou rozdí­ly a jsou samci, kterým narostou doslova kří­dla. Ze své vlastní­ zkušenosti ale ví­m, že toto nemá vliv na plodnost.

Dobu dospělosti poznáte snadno, sameček se snaží­ neustále pronásledovat samičku a současně buduje pod větší­m plovoucí­m listem, např. pod listem lekní­nu, pěnové hní­zdo(třecí­ aktivita). Nemáte-li v akváriu plovoucí­ listy rostlin, použijte destičku polystyrenu, či obrácený plastový talí­ř. To záleží­ již na Vaší­ vynalézavosti.
Budete-li opravdu chtí­t úspěšně vytří­t tyto nádherné sumečky, zařiďte speciální­ vytí­rací­ nádrž. Takové akvárium by mělo mí­t délku alespoň 50cm a ší­řku 25-30cm. Výška vodní­ho sloupce postačí­ 20cm. Z vlastní­ zkušenosti ví­m, že se tito sumci vytřou i v společném akváriu při normální­m sloupci vody. Samec je totiž tak bojovný, že si v době tření­ udělá v akváriu pořádek, ale výsledek nebude jistě valný. Rozplavávají­cí­ se mimina již neuchrání­ a co potom. Jistě se dá list či plastová destička s jikrami odejmout a vložit do samostatné elementky. Hrozí­ ale nebezpečí­ zaplí­snění­ jiker. Tyto jikry se dosti špatně čistí­ a se zaplí­sněnou jikrou poškodí­te i mnoho zdravých. Rozhodně ošetřete vodu v elementce protiplí­sňovým pří­pravkem. Běžně se dá zakoupit např. acriflavin. Na tomto mí­stě bych Vás chtěl upozornit na jeden dosti zají­mavý projev.

Budete-li odebí­rat z akvária destičku s jikrami, jistě se dočkáte útoku samce. Jakmile se totiž byť nepatrně dotknete destičky s jikrami, samec do ní­ zespoda udeří­ ocasní­ ploutví­. Pozor ale, je to rána jako z děla. Když se mi to stalo před lety poprvé, měl jsem z toho málem infarkt. Není­ to pochopitelně nebezpečné, ale když to nečekáte, jistě Vás to vyleká!
Je tedy dobré samce před odebrání­m jiker odlovit do sí­ťky a v ten moment vyndat destičku. Můžete samce též oddělit skleněnou přepážkou nebo sí­ťkou. Tak se to též dělá ve vytí­rací­m akváriu.

Sameček se dokáže postarat o své potomky jistě lépe, ale někteří­ si zase na jikrách rádi pochutnávají­. A tak je dobré vybí­rat ty správné chovné ryby, což nebývá při jejich velikosti zas tak jednoduché. Myslí­m tí­m, že počet odrostlých chovných ryb je běžně menší­ než např. u malých druhů ryb.
Zaří­dí­me-li tedy samostatnou nádrž pro výtěr Hoplosternum thoracatum, počkáme až pár ve společném akváriu projeví­ třecí­ aktivitu. Ryby potom přendáme do vytí­račky a o 3 °C zvýší­me teplotu. Maximálně do několika hodin začne tření­. Průběh je popsán téměř v každé knize a nemusí­te mu pomáhat. Sumci si poradí­ sami.

Po tření­ odlovte samičku, urputný hlí­dač ji může i utlouci. Samec potom své jikry, budete-li mí­t štěstí­, ohlí­dá a po čtyřech až pěti dnech, podle teploty, se začne lí­hnout plůdek. V tu dobu můžete odstranit i samečka.
S potěrem nejsou problémy a postupujte jako u většiny pancéřní­čků. Pozor ale! Potěru podávejte dosti dlouho malou a měkkou potravu. Artemie pouze vylí­hlé, dejte pozor na skořápky. Ve stáří­ tří­ až čtyř týdnů jsou mladé ryby velmi citlivé na zadušení­ větší­m, nebo ostrým kouskem potravy.
Hemžení­ malých thoracatů je milé a ve stáří­ 5-6 týdnů jsou již mimo nebezpečí­.
Dodržujte ale dál kvalitu a drobnost podávané potravy, jistě se Vám to vyplatí­.

Přeji mnoho úspěchů, Jiří­ Růžička.
Foto: Hoplosternum troracatum

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2006
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...