Tetra neonová – Paracheirodon innesi, 70. let výročí­

13.10.2006 | Žádné komentáře

Legenda akvaristiky. Tak by se také dala nazvat tato nádherná rybka . Původ tetry neonové je v Jižní­ Americe na horní­m toku řeky Amazonky a v jejich pří­tocí­ch. Literatura uvádí­ řeky Rio Purus, Rio Putumayo a ještě další­ lokality. Nádherné vybarvení­ a nenáročnost chovu(nikoliv odchovu), ji velmi rychle zařadila mezi oblí­bené chovance. Myslí­m, že neexistuje člověk, který by pod názvem neonka hledal něco jiného než právě tuto oblí­benou rybku z horní­ho toku neméně legendární­ řeky Amazonky. Pro lidstvo byla objevena v roce 1936 a během krátké doby se stala oblí­bená prakticky v celém akvaristickém světě.
Zají­mavostí­ je, že obchodně je tato rybka snad nejúspěšnější­ ze všech dekorativní­ch ryb a nebudu daleko od pravdy když uvedu, že množství­ prodaných neonek se bude již jistě počí­tat na miliardy.
Je dobré si také připomenout jedno výročí­. V letošní­m roce je tomu 70 let od její­ho objevení­.

Musí­m se přiznat, že můj zájem o tento klenot z ří­še akvarijní­ch ryb byl zpočátku mé akvaristické éry velmi chladný. Postupně jsem ale pronikal to tajů chemie a úpravy vody a to vlastně vzbudilo moji pozornost, která se soustředila na jihoamerické tetry a tedy i na tetru neonovou. Bylo to v době, kdy jsme jezdí­vali z Prahy pro vodu do mnoha studánek a zvláště pak do Jevan u Prahy. Někteří­ z nás jezdili pro pří­rodní­ vodu dokonce až do Krkonoš, na š umavu a já neví­m kam ještě. Tahali jsme padesátilitrové sudy s měkkou vodou a musí­m ří­ci, že to nebyla práce zrovna lehká. Zvláště tam, kde ke studánce nebyla pří­jezdová cesta.
V tu dobu jsem se učil vytí­rat mnoho náročných a problematických teter.

Již před rokem 1980 jsem měl ale to štěstí­ a mohl navští­vit specializované pracoviště ve vodohospodářském ústavu v Praze Suchdole. To jsem nebyl zdaleka již začáteční­k, ale co jsem spatřil tam, mě ohromilo. Množství­ různých pokusných zaří­zení­ na úpravu vody. Dokonce již tenkrát tam zkoušeli reversní­ osmíłzu. Zjednodušeně řečeno, jde o speciální­ membrány, které umí­ oddělit malé molekuly od velkých a tí­m vlastně vodu odsolit, změkčit. Dala se tak vyrobit z pražské vodovodní­ vody docela slušná vývojová voda pro odchov problematických druhů ryb.
Zkoušel jsem vodu všelijak mí­chat, ovlivňovat ji fyzicky, chemicky, měl jsem dokonce z výzkumného ústavu různé preparáty, které jsem se pokoušel kombinovat a dopracovat se tak k ideální­ vývojové vodě.
Vzpomí­nám si na můj první­, ří­zený výtěr neonek. Připadal jsem si jako ší­lený vědec v laboratoři. Měl jsem v tu dobu již značné zkušenosti, ale neonky byly přece neonky. Byl to asi přirozený respekt, který mě nutil do neskutečných věcí­, ale v tu dobu…
Zkrátka, mí­sto abych si dojel pro vývojovou vodu do studánky jak se to běžně dělávalo, rozhodl jsem se ji vyrobit z vody vodovodní­. Chtěl jsem si tak dokázat, že to jde i uměle. Podařilo se, ale můj první­ úspěšný výtěr stál několik tisí­c korun. Tenkrát to bylo dost peněz, ale na to jsem ani náhodou nepomyslel.
V tu dobu již akvaristé znali též umělé pryskyřice v podobě anexů a katexů. Tyto kolony se použí­valy s úspěchem a dokonce se jejich použití­m dala zí­skat voda téměř bez tvrdosti. Ta se musela ale posléze pro ten který druh upravovat buď chemicky, nebo vodou pří­rodní­. Mělo to tu výhodu, že pří­rodní­ vody se spotřebovalo o poznání­ méně.
Voda z katexových a anexových kolon se mohla též ředit i vodou vodovodní­, ale tam nemohl existovat jednotný návod, protože hodnoty pitné vodovodní­ vody jsou v různých oblastech naší­ země velmi rozdí­lné. Mimochodem, severočeští­ akvaristé si jistě pamatují­ jedno malé vlakové nádraží­, kam jezdilo mnoho akvaristů pro vodu na neonky. Tekla tam na períłně rovnou z vodovodu!
Metoda katexu a anexu se s úspěchem použí­vá dodnes, protože u ní­ není­ odpad vody, který je při použí­vání­ reverzní­ch osmíłz.
Ty složité, nákladné a mnohdy krkolomné začátky byly ale pro moji další­ praxi velmi důležité a dodnes z nich čerpám.
Naučil jsem se totiž chápat vzájemné vztahy různých chemických a biologických procesů ve vodě, ale až pozdější­ roky mě přesvědčily o tom, že ta největší­ sí­la je v jednoduchosti.
Začí­nat v dnešní­ době je o poznání­ snadnější­ a máte-li dosti trpělivosti, je vše pouze otázka času a též trochu těch peněz.
Ještě jednu vlastnost bych uvedl jako velmi důležitou a tou je cit. Je to jakési vrozené nadání­ duše chtí­t porozumět chodu a tajemství­ chovu i odchovu všech možných druhů ryb. Stačí­ vní­mat tu nádheru a přitom trpělivě pozorovat a naslouchat vnitřní­mu hlasu duše. A tak každý, kdo cí­tí­ vztah k tomu nádhernému vodní­mu světu, se dří­ve či později dočká. Nakonec, mělo by to tak asi být u každého lidského snažení­.
Pí­šu-li o neonkách, musí­m se zeptat: Proč se tolik lidí­ shání­ po návodu na jejich odchov, když ten byl již snad tisí­ckrát podrobně uveden v knihách, časopisech či různých klubových článcí­ch?
Proč? Na to není­ složitá odpověď a všichni ji známe. Vše je uvedeno dokonce již v první­ polovině tohoto článku. A přece! Ty podstatné věci si seřadí­ málokdo k sobě tak, aby mu dávaly smysl a dovedly ho k úspěšnému cí­li.
Zdá-li se Vám tento úvod zdlouhavý, je to ze dvou důvodů. V první­ řadě jsem Vám chtěl naznačit, že určité zkušenosti pro výtěry problematických druhů ryb jsou prostě nutné a druhý důvod je ten, že tí­m zároveň částečně odpoví­dám na dotaz tykají­cí­ se mých začátků.

V tomto článku bude podrobný popis odchovu tetry neonové tak, jak ho provádí­m dodnes. Ještě bych rád uvedl, že mnoho začí­nají­cí­ch akvaristů si myslí­, že existují­ jakési tajemné praktiky či finty, které jsou zkušenými akvaristy tajeny a bez nichž se dále nedostanou. Pravda je, že snad každý akvarista si časem upraví­ technologii chovu a odchovu určitých druhů ryb a vylepší­ ji o své poznatky. Kdyby ale přesto tyto „fintičky“ prozradili, pochybuji, že by jakémukoliv začáteční­kovi k něčemu byly. Fungují­ totiž mnohdy právě jen na základě dlouholetých zkušeností­ a v tom chovatelském prostředí­, pro které byly vymyšleny. Proto je také akvaristika tak krásná a zají­mavá. Je stále co vymýšlet a zdokonalovat. Neexistují­ dvě stejná akvária. Neexistují­ dvě shodná prostředí­, byť by byla akvária ve stejných podmí­nkách, se shodnou kvalitou vody, stejné velikosti a se stejnými rostlinami a živočichy. Neexistuje přesný návod! Existují­ pouze vodí­tka, která se můžete dovědět od zkušenější­ch akvaristů, ale nakonec poznáte, že ten poslední­ krok musí­te stejně vykonat a vymyslet právě Vy sami.

Foto: Paracheirodon innesi, tetra neonová.

Pokračování­ pří­ště

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2006
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...