Rostliny v akvaristice, dusičnany a to ostatní­

20.08.2006 | Žádné komentáře

V minulém článku jsem popisoval důvody, proč bychom pří­tomnost rostlin v akváriu neměli podceňovat. Zmí­nil jsem se též o dusičnanech a dusitanech. Dopis, který jsem obdržel, mimo jiné připomněl, že bych se měl o těchto důležitých veličinách zmí­nit podrobněji.
Činí­m tak ihned, i když se v budoucnu budu vší­m co a jak se v akvaristice měří­, zabývat podrobněji.
Dusí­katé látky

Nerad bych z tohoto článku dělal chemickou studii, pokusí­m se ale jednoduše a srozumitelně pojednat o nebezpečí­, které v akvárií­ch hrozí­ a které není­ vidět. Jeho záludnost je proto tak velká, že se zjistí­ většinou když už je pozdě a těžko se napravuje.
V první­m dí­le o akvarijní­ch rostlinách jsem uvedl, že dusičnany a dusitany jsou v akvárií­ch pohromou, vymknou-li se kontrole. Protože je akvárium uměle vytvořené prostředí­, měli bychom tyto veličiny hlí­dat a často kontrolovat zvláště, když máme ví­ce ryb v nádrži než je běžné.(Četné potěry, přerybněná nádrž generační­mi rybami, karanténa.) Nebezpečí­ hrozí­ zvláště v takovém akváriu, kde je málo rostlin a slabé osvětlení­. Zkázu můžeme navrch způsobit tí­m, že ryby překrmujeme. Byť v dobré ví­ře jim dopřát….
Rozdí­l je také v krmení­ pří­rodní­ nebo umělou stravou. Oba druhy potravy mají­ své a od nepaměti se mezi akvaristy vedou spory, zda je dobré to či to. Nechme nyní­ tento problém stranou a věnujme se krmení­ v závislosti na chování­ celého uzavřeného ekosystému akvária při překrmení­ a přerybnění­ nádrže.
Chtěl bych varovat chovatele, zvláště začáteční­ky. Tam nejví­ce hrozí­ katastrofa. Nově zaří­zené akvárium je velmi zranitelné! Jde o to, že v něm ještě nefungují­ biologické procesy. Rostliny nejsou zakořeněné, bakterie se teprve začí­nají­ projevovat a jejich kolonie jsou nepatrné. O takové nádrži ří­kám, že je syrová. Vše v brzké době začne fungovat, ale zkáza z výše uvedených pří­čin může být rychlejší­.
Výrobci umělých krmiv uvádějí­, že je správné zkrmit pouze takové množství­, které ryby spotřebují­ do několika minut. To je pravda, ale platí­ to v nezatí­žených podmí­nkách. Myslí­m tí­m akvárium, které není­ přerybněné a kde již fungují­ biologické procesy. Protože tí­m, že ryby potravu pozřou zdaleka nekončí­ cesta potravy v řetězci návazností­. Ryby prakticky ihned začnou potravu zpracovávat a vylučovat odpad. A tady je pokračování­. Exkrementy a moč se dostanou do vody a začnou se rozkládat. Problém je na světě. Důležité je také, jaké ryby chováme. Jinak se chová trus závojnatek a jinak trus teter. O tom bude ale pojednávat samostatný článek. Budeme brát též v úvahu technické zaří­zení­ akvária.Záleží­ tedy také na filtraci a vzduchování­. Ideální­ pro stále čisté prostředí­ je tzv. průtočné akvárium, ale to je spí­še v dnešní­ době sen, protože cena za vodu je dosti vysoká. Existují­ též speciální­ biologické filtry, které svým objemem daleko přesahují­ objem samotného akvária, ale jejich nárok na provoz, prostor a cenu je poměrně velký.

Při nesprávně voleném režimu krmení­ můžeme začí­nají­cí­ problémy sledovat již za několik hodin. Většinou to začí­ná masivní­m rozmnožení­m jednobuněčných živočichů, nálevní­ků. Projeví­ se bí­lým či šedavým zákalem. To ale ještě nemusí­ být ten hlavní­ problém. Tzv. nálevní­kové zákaly se projeví­ téměř v každém nově zaří­zeném akváriu a dají­ se odstranit omezení­m podávání­ potravy a výkonným filtrování­m. Postupně sami zmizí­ po několika dnech. Důležité je ale zase – nepřekrmovat a včas vymývat filtry! Zvláště u nově zaří­zených akvárií­.
To je důležité i z mnohem nebezpečnější­ho důvodu a tí­m jsou právě dusičnany. Dusičnany se hromadí­ všude tam, kde je nedostatečně fungují­cí­ biologický proces. Jako pří­klad vezmeme novou nádrž, ve které máme již zasazené rostliny a kde funguje běžný vzduchový filtr.
Takto zaří­zené akvárium s čistou vodou a rybami je prostředí­ velmi labilní­ a musí­me se k němu nějaký čas chovat vyloženě jako k miminu. Stále sledovat jeho projevy a hlavně nepřekrmovat. Proč to neustále zdůrazňuji? Již jsem uvedl cestu krmiva při jeho vložení­ do vody akvária. Nepozorný, nebo začí­nají­cí­ akvarista většinou překrmuje a tí­m zaviní­, že mnoho krmiva zapadne mezi dekoraci a do dna. Naví­c, i krmivo, které ryby spolknou se po chví­li změní­ v podobě detritu v organickou hmotu, která začne zatěžovat vodní­ prostředí­ v nádrži. V akváriu, které již delší­ dobu bezproblémově funguje, začnou postupně organickou hmotu zpracovávat nitrifikační­ bakterie. Tento proces se nazývá nitrifikace.
Jenže, v novém akváriu ještě potřebné bakterie nejsou namnožené a organická hmota se začne rozkládat. Ve vodě se hromadí­ dusičnany. Dusičnany umějí­ spotřebovávat jako svou potravu rostliny, ale ty jsou také ještě nezakořeněné a jejich funkce je velmi omezená. Co se stane dál? Jestliže tedy nefungují­ nitrifikační­ bakterie, mohou se z organických hmot dusičnany nahromadit tak, že se začnou redukovat na dusitany. Ty pak na ryby působí­ jako jed! Co že umí­ tak zlého? Dusitany se totiž začnou vázat na červené krevní­ barvivo ryb a postupně a zákeřně je vlastně udusí­. Je to ten pří­pad, kdy se dí­váme na zdánlivě křišťálovou vodu s fungují­cí­m filtrem a přesto se ryby u hladiny dusí­!
Je dobré také sledovat často pH. Stává se totiž, že ještě před katastrofou se pH prudce sní­ží­ do kyselých hodnot.
Pozor ale, katastrofa může nastat i v akváriu, které je již déle v provozu. To se stane tí­m, že delší­ dobu nevypereme filtr a neodkalí­me dno. Dusí­katé látky se nahromadí­ na filtrační­ hmotě a potom udeří­. V tomto pří­padě je otrava velmi rychlá.
Ideální­ je, když Vaše akvárium zatí­ží­te rybami jen tak, aby vytvořily jakousi rovnováhu a bakterie s rostlinami aby stačily dusí­katé látky „konzumovat“. Potom mluví­me o tzv. biologické rovnováze, která je ale v akváriu velmi, velmi křehká. Návod ale neexistuje. Je to také tí­m, že se každý rybí­ druh chová jinak, hlavně při zpracování­ potravy. Toto je závislé na vyspělosti a citu akvaristy. Je ale možné se držet určitých zákonitostí­, které vlastně právě čtete a mnoho další­ch podnětů na údržbu a provoz Vašeho akvária si můžete přečí­st v pří­ští­ch dí­lech.
Jaký je lék proti takovým katastrofám? Je to vlastně jednoduché. Prevence a čistota! Budete-li pravidelně Vaši nádrž odkalovat a vymývat filtrační­ hmotu, nestane se, aby Vaše ryby pošly udušení­m na chudokrevnost. Pochopitelně také záleží­ na množství­ ryb v akváriu a jejich krmení­, počtu rostlin, technice……., ale to jsme si již řekli.
Skutečnosti uváděné v tomto článku jsou další­m důvodem k tomu, abychom ocenili význam rostlin v akvaristice.
V poslední­ době firmy, zabývají­cí­ se výrobou potřeb pro akvaristiku, vyrábějí­ tzv. startéry do akvárií­. Jsou to většinou tekutiny obohacené o dobré bakterie. Firma Dajana vyrábí­ podobný pří­pravek pod názvem BIOFILTR.
Takový výrobek můžeme použí­t i při výměně větší­ho množství­ vody, či generální­m úklidu akvária a protrhání­ velkého množství­ rostlin.
Teď již ví­me proč.
Omlouvám se tedy, pří­ště již opravdu holandská akvária.

Foto: Botia macracantha

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2006
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...