Už to tak v tom našem „rybníku“ chodí, že se z ničeho nic objeví na trhu ryba, která zaujme velký okruh lidí, a mnozí po ní zatouží. Jde o zástupce nejrůznějších čeledí, rodů i druhů i jejich variet. A tak se v poslední době objevily v obchodech „zlaté black molly“, zlatí Ancistrusi, zlaté severy a já nevím co ještě z té škály zlatých variet všech možných druhů. Krom zlaté barvy dominují červené, modré, zelené i jiné kombinace barev. Dále se tyto variety rozlišují podle velkosti, délky a tvaru ploutví, podle tvaru těla a snad ještě podle nároků, ale to pouze u málo druhů ryb. A zrovna ten poslední aspekt je nejdůležitější!
Pravda je taková, že tvar těla a jeho barevnost upoutají zájemce ponejprv, ale vzápětí by se měl ptát na to, jak a kde se taková ryba chová. S jakými rybami je možné je chovat v jednom akváriu a také, máme-li vůbec pro chov předpoklady. Pravda je taková, že mnozí začínající akvaristé pominou rady prodávajících a tak zatouží po určité rybě, že si ji obstarají, ať to stojí co to stojí, ale hlavně, jsou ochotni opustit ty ryby, které prozatím v akváriu chovali a nahradí je právě onou novinkou.
Začasto se stane, že takový nový druh je možné vypustit i k těm původním a tak je všechno v pořádku, ale!? Skutečně je tomu tak? Pochopitelně, že ne a tak bych dnes rád upozornil na jednu důležitou a platnou okolnost, kterou pomíjejí i mnozí prodejci. Většina druhů odchovaných variet je náročnějších než druh původní, zvláště pak na teplotu, to platí snad pro všechny variety. Moje zkušenost je taková, že zlaté variety jsou na teplotu vody zrovna ty nejcitlivější. Nemusím se mnou mnozí souhlasit, ale potvrdilo se mi to již mnohokrát.
Pravda je ale taková, že u všech druhů ryb odchované variety chováme ve vyšší teplotě, než druh původní. Mám-li napsat konkrétní údaj, jde o dva až čtyři stupně Celsia, to podle druhu. Zajímavé je, že úspěšné chovy i odchovy gradují k vyšším teplotám i v dalších generacích. Je to tak, že například u známých Black mool je možné držet teplotu vody na 24°C, zatímco jejich původní formu lze úspěšně chovat ve 21°C. Ale pozor! Jejich další varieta, a to zlatá forma této oblíbené akvarijní ryby vyžaduje již 25-26°C! Tedy o téměř pět stupňů více od původního druhu.
Tyto informace berte prosím s částečnou rezervou, každý máme, jak jsem již mnohokrát napsal, odlišné podmínky a například tam, kde může do chovu slunce, ryby snášejí kupodivu teplotu o něco nižší, než v akváriích bez jeho přístupu. Proč tomu tak je, je na další článek, ale ve skutečnosti to není snadná problematika. V základě jde o kladnou reakci organismu na přirozenou skladbu slunečního spektra.
Dbejme tedy všeobecně na to, že nové variety, tedy ryby odlišné od přírodních druhů, které vznikají záměrně v akváriích chovatelů, se chovají v odlišných podmínkách než jejich přírodní druhy, které chováme v akváriích. A není podstatné, že ony přírodní, tedy původní druhy se chovají v akváriích již po mnoho generací. Vpustíme-li tedy tyto nové ryby mezi ostatní do akvária, je doslova nutné zvýšit teplotu o dva stupně Celsia, jinak hrozí jejich oslabení a postupná devastace. Je ale otázka, jak toto zvýšení teploty budou snášet ostatní druhy ryb. Víme totiž, že některé ryby jsou na vyšší teplotu citlivé v tom negativním slova smyslu.
V každém případě je nutná znalá úvaha, nebo se poradit se zkušeným akvaristou. I když budou ony nové variety sebekrásnější, nevytvoříme-li jim vhodné podmínky, zcela zbytečně je umoříme.
Jiří Růžička
0 komentářů