Vzkazy 11/2016

23.07.2016 | Žádné komentáře

Stále, i když jsem to mnohokrát popisoval, se nám do pošty vracejí dotazy a prosby o pomoc při zakládání akvárií v tom smyslu, že kdosi kdesi uviděl nafilmované akvárium a tak se mu zalíbilo, že by si podle něj chtěl domů také takové pořídit.

Podobné dotazy jsme řešili tady u nás v DAJANĚ již několikrát a tak informativně. Akvária na internetových videích, na výstavách a na nejrůznějších firemních prezentacích jsou v drtivé většině naaranžovaná pouze za tím jedním účelem, tedy jde o prezentaci, nebo doporučení, a tak je pohled na ně většinou pěkný, ale mnohdy zavádějící. Kdo by netoužil po krásném akváriu s čistou vodou a mnoha barevnými rostlinami, kde se prohánějí zdravé a krásné ryby.

Ti již pokročilejší ale na první pohled taková akvária a jejich uspořádání poznají. Pokud se bude kdokoliv prezentovat s podobně naaranžovaným akváriem, neuspěje. Uspěje však u drtivé většiny nadšených ještě neznalých akvaristů, může zavinit mnohá zklamání i nešťastných úhynů ryb.

Ale ať tak či tak je to ta představa, která pohání naši touhu po akváriu včetně účelu dekorativního. Kolik ale zklamání jsme všichni prožili po krátkém čase, když jsme akvárium skutečně založili a čekali na tu krásu. První zklamání přichází záhy po napuštění vody a vpuštění prvních ryb. Máme-li to štěstí a zakoupíme ryby zdravé (alespoň relativně), čekají nás zakrátko první šedavé zákaly vody, říkám jim „rýma akvária“. To je povětšinou prvotní upozornění, že něco děláme špatně. Ale není to vážné „onemocnění“ akvária a jde poměrně snadno za týden zvládnout tím, že přestaneme podávat potravu a akvária si vůbec nebudeme všímat. Jde též o to, abychom měli dobře aktivovaný filtr.

Pozor ale, je to zcela přirozený přírodní projev a s těmi vlastně stále dokola v akváriích „bojujeme“. Další podobné projevy můžeme čekat a to s výskytem nejrůznějších druhů řas. Řas je v akváriích mnoho druhů, ale většinou je dělíme na zelené a hnědé, přičemž ty „hnědé“ řasy jsou rozsivky (článek na Facebooku).

Dalším pokračováním případných neúspěchů mohou být rostliny. Je docela dobře možné, že se nám nové rostliny již po několika málo dnech začnou rozpadat či hnědnout, nebudou tak krásné, jak jsme si představovali a k tomu všemu ještě připočtu možné poruchy techniky…

Pokud si předešlých několik odstavců přečte začínající akvarista, dále se do akvaristiky nepustí. Je to ale vše trochu jinak a zrovna pro podobné případy jsme tady my a snažíme se hned od počátku eliminovat tyto omyly začínajících chovatelů.

Nové akvárium v rukou začínajících chovatelů je velmi zranitelné a je nutné se držet alespoň základních doporučení. Již mnohokrát jsem toto popisoval na našich www stránkách a tak si prosím o podobných tématech vyhledejte podrobnější údaje. Jistě se Vám hodí, a pokud bude třeba, jsme tady pro Vás!

Z jiného soudku: TECHNIKA (perličky ze života majitelů akvaristik)

Vy zkušenější se teď prosím spíše obrňte a přečtěte si několik zkušeností z obchodu, jak je též možné techniku použít a jak by se někdo z hrubé neznalosti mohl nechtěně poranit.

„Jdu reklamovat ten motorek“, řekla paní před pultem a vyndala z tašky vzduchovací motorek v igelitovém sáčku. Byl ještě mokrý. „Proboha paní, co jste s ním dělala, že je tak mokrý, vždyť z něj doslova teče voda!?“ „NO, normálně jsem ho zapnula a on nám vyhodil proud v celém bytě!“ Nervózně a zvýšeným hlasem odpověděla. „Prodavač nevěděl jak dál: „Ale proč je tak mokrý, znovu se ptám?“ „Jak by nebyl, když byl pod vodou!“ „Pod vodou???“ Prodavač znervózněl: „A to jste ho zapnula pod vodou?“ „No jistě, jak by jinak filtroval tu vodu?“ Mnozí si řeknete, to není možné! Ale je, stalo se to před týdnem v jedné prodejně.

Těžké akvárium

Žena stála s lahví od okurek ve dveřích obchodu a prosila prodavače, zda by si nevzal ony ryby do obchodu. Přinesla je neohlášená a byla značně nervózní. Prodavač si prohlédl ryby v lahvi a s uspokojením přiznal, že jsou ryby hezké a asi i zdravé. Byla to prapodivná směs, která se ani do jednoho akvária nehodila, ale vzhledem k tomu, že nebyl důvod oné pani nevyhovět, začal ryby rozdělovat podle druhů do akvárií. „A proč se jich zbavujete?“, zeptal se tak mimochodem prodavač.

Žena se rozplakala a vzlykla jen, že se jim rozbilo akvárium. Když dostala od prodavače za ryby nějakou korunu, teprve pak se rozpovídala. Akvárium si vyráběl manžel a měli z něj velkou radost, ale asi ho nějak špatně uložil a v noci se celé rozbilo. Spadlo i se skříňkou, na které stálo. „Sousedy jsme vytopili a ještě tolik škody je po bytě“, opět vzlykla, mávla rukou a odešla. Také pravdivý příběh!

Pozor na kila, která váží plná akvária! Jsme si toho asi všichni vědomi, ale přece, nepodceňujte váhu akvárií, může se to stát velmi nebezpečné a zvláště pak pro děti. Bezpečné akvárium je vždy dobře zabezpečené akvárium!

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2016
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...