Nejen reklama a nabídky

8.08.2015 | Žádné komentáře

Prožíváme dobu až neskutečně mazaně vymyšlených reklam a obchodních sloganů, kdy firmy spolupracují s týmy specialistů, kteří se zabývají psychologií a doporučí, jak na ně. Je to pochopitelné a k tomu, abychom zabrali či ne na nějakou tu pobídku, nám nakonec nezbude než vlastní rozum. Z historie a z praxe je jasné, že reklama je pro mnohé přitažlivá a hlavně – velmi účinná. V obchodech s chovatelským zbožím by ale mělo k těmto reklamním akcím a doporučením patřit ještě něco. To „něco“ je velmi důležité a asi všichni tušíme, co by to mělo být.

Z posledního dopisu

Už by mělo být běžné, že si přinesete do obchodu používanou vodu z akvária, případně z vodovodu, to zvláště tam, kde čerpáte vodu ze studně, a ve specializovaném obchodě Vám ji na počkání prověří. Jde pouze o základní hodnoty, ale k těm by měla patřit i výchozí informace, jak s akváriem zacházet, jaké ryby by byly do akvária vhodné, případně jaké rostliny. S tím souvisí i doporučení frekvence údržby, podávání potravy a další.

Představte si snadno nastalou situaci. V jedné obci žijí vedle sebe dvě rodiny. Jedna čerpá vodu z vodovodního řadu a ta druhá ze studny. No a problém je na světě. To tehdy, když si ta první pořídí akvárium a bude se k němu chovat tak, jako jejich sousedi. Voda ze studny může mít velmi rozdílné hodnoty a tak akvárium „podle předlohy“ nebude fungovat! I na tyto základní ale zásadní znaky by měli odborní zaměstnanci poukazovat a varovat začínající akvaristy.

Z hodnot vody lze vyčíst základní informace a založení akvária je pak pro začínající méně problematické. Vždy, když se zakládá akvárium, jeho majitel by měl základní hodnoty vstupní vody znát a tato prvotní informace a služba mnohé řeší. Je dobré se dovědět pH, vodivost, případně tvrdost. Pokud se měří voda z akvária po nejasné katastrofě, běžné by mělo být měření NO2, neboNO3, tedy množství dusíkatých látek ve vodě. Tato služba by měla být zdarma a rozhodně by měla patřit k prodeji akvarijního kompletu, například rodině, která kupuje první akvárium svému potomkovi.

K těmto informacím by pak měl odborný zaměstnanec alespoň rámcově objasnit, k čemu jsou dobré. To slovo rámcově je důležité, protože dobře vím, jak se mnozí „staví na zadní“, když se začnou objasňovat chemická pravidla údržby vody v akváriu. Je to velmi citlivá záležitost pro každého, kdo tyto předměty již ve škole nemusel. Kdo ale u akvaristiky zůstane a posune se alespoň do druhého patra, bez násilí a logicky se k těmto informacím bude sám prokousávat. Sehnat základní pokyny pro provozování akvária je zkrátka velmi důležité a ještě důležitější je, od koho… No a jsme opět u zaměstnanců odborných obchodů.

Jako námět pro dnešní článek jsem použil dotaz z dopisu od tatínka, který by rád vysvětlil svému synovi, jak se vlastně starat o akvárium, když mu v několika obchodech poradili rozdílně. Kde je vlastně ta pravda? A jak dál píše pan Svatoslav, jde mu o to, nejen jak, ale i proč! To mě velmi potěšilo, protože jde do jadérka věci a je jasně patrné, že se snaží dostat dovnitř problematiky. Na těchto stránkách v Článcích jsem již několikrát tuto problematiku popisoval a jednotlivé okolnosti objasňoval, šlo jen o to připomenout, kde je v historii vyhledat.

Je jasné, že při prodeji akvária malému synkovi vysvětlovat co je to pH, nebo dokonce vodivost vody a co nám říká, je přinejmenším zbytečné. Takový synek již vidí akvárium plné ryb a je mu zcela fuk, jak a proč měřit kyselost vody… To by pochopitelně mělo zajímat rodiče i z důvodu brzké budoucnosti. Ta totiž rozhodne o tom, zda se vůbec ono akvárium bude v rodině schopné dále vyvíjet. A konec konců, rodiče by sami měli dobře vědět, jakým způsobem svým ratolestem tuto problematiku objasňovat a co jsou jejich potomci již schopni pojmout za platnou informaci. Nakonec se tak jako tak stane akvárium starostí rodičů, tedy alespoň ta odborná stránka, než se děti postupně naučí s ním zacházet. A ještě něco, živá zvířata se dětem do 15. let prodávat nesmějí (zákon na ochranu zvířat proti týrání).

Z praxe a z dlouholeté zkušenosti je patrné, že teoretické a praktické znalosti jsou v akvaristice od sebe neoddělitelné a teoretik se v praktických činnostech může velmi mýlit a to proto, že akvaristická praxe není vždy shodná. Zdá se to na první pohled zvláštní, ale ti, kteří se jednou do akvaristického světa vydají, záhy poznají pravdivost toho tvrzení. Bylo by sice možné vytvořit shodné podmínky pro chov určitého druhu ryb, ale trvalo by to dlouhou dobu a s vynaložením poměrně velkých prostředků.

Jsou proto známé případy, kdy třeba začínající akvarista rozmnožil rybu, o kterou se pokoušeli mnozí zkušenější a nic. No, je to tak, že se „trefil“ shodou mnoha okolností do jejího „gusta“. Kvalita vody, umístění akvária, osvětlení, teplota, potrava a to vše v určité shodě pak slaví úspěch. Bude-li ale třeba jeho soused toužit po podobném úspěchu, nikdy se ho prakticky nemusí dočkat. Je to zkrátka akvaristika.

Ale jako vždy u podobného tématu je dobré dodat, že určitá a základní pravidla přece jen existují a těch je nutné se bezpodmínečně držet. A právě o těch, alespoň zásadních pravidlech, by měli být všichni začínající v obchodech informováni. Právě od toho jsou tyto obchody a právě proto se jedná o činnost vázanou, tedy o takovou, kde by měli být zaměstnanci profesně zdatní a právě k tomuto připraveni.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2015
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...