Tak tu máme Mikuláše a s ním i konečně čas předvánoční

7.12.2014 | Žádné komentáře

Proč ten aktuální titulek? No, mohl bych napsat, že právě proto, že je aktuální, ale asi již sami tušíte, že má jistý záměr. Plánujete zakoupit pod stromeček akvárium?

Čas předvánoční se bohužel asi nejvíce soustřeďuje do polohy nákupů a stresu z příprav. Někdo se těší na oslavy návratu slunovratu, někdo na duchovní rozměr Vánoc, další na dny volna, nebo na setkání s přáteli, na dárky, na krásnou a neopakovatelnou atmosféru okamžiku, a nebudu jistě od věci, když napíšu, že ne všichni se na tyto, pro mnoho lidí tolik krásné, dny těší. Nejsme zkrátka všichni stejní a tak je tomu i s oslavou Vánoc. Ale pojďme k dnešnímu předvánočnímu tématu.

Článek byl inspirován dotazem, který je na první pohled banální, ale když se více ponořím…, no posuďte sami. Jde o nákup akvária v obchodu. Pan Mikuláš, nevím, zda je to z jeho strany pouze aktuální fór, nebo se tak skutečně jmenuje, sháněl akvárium a nakonec se rozhodl pro samostatnou nádrž, tedy nikoliv sadu s osvětlením a kompletním vybavením. V obchodu mu doporučili akvárium, které je velmi kvalitní a považte, bylo vyrobeno kdesi mimo Českou republiku, kdesi daleko od nás. Tedy, bude jistě velmi kvalitní, že?! No a Pan Mikuláš se mě ptá, jaká je možnost, že akvárium poteče a též, jak dlouho vydrží. Má takové akvárium nějakou dobu trvanlivosti? Je možné, že se v budoucnu rozlepí? Může prasknout sklo a jak tomu předejít?

Nakonec jsem panu Mikulášovi raději zavolal a všechny dotazy odpověděl, protože jsme řešili ještě umístění a více drobností. Ale je docela dobře možné, že se někdo z našich čtenářů bude také chystat koupit akvárium jako vánoční dárek a tak jsem se rozhodl něco k tomuto tématu napsat.

Rád bych se tedy zastavil u problematiky nákupu akvárií všeobecně. Tak, jako u mnoha jiných věcí, i u akvárií máme na výběr a to z velmi obsáhlé nabídky. Jsou akvária s kompletním vybavením, tedy sady, jejichž cena je velmi rozdílná, i když objem akvária stejný. Jak k tomuto přistupovat? U mnoha jiných výrobků platíme vyšší cenu za značku, u akvárií je tomu podobně. Předpokládá se z logiky věci, že známější značka, tedy značka s jistým renomé, má svoje výrobky kvalitnější a asi i spolehlivější. V dnešní době se ale dějí i na trhu velké podvody a hlavně s dopadem na zákazníka. Ne vždy je v ceně důležitá značka a ne vždy platí, že dražší je lepší. Abych byl konkrétní, šedesátilitrové akvárium s kompletním vybavením je možné koupit za cenu, za kterou bychom v jiném obchodu koupili dvě podobná a stejně objemná, jen od jiného výrobce.

Je možné sledovat určité detaily, materiál a zpracování, ale s nadsázkou je dobré připomenout, že důležité je, aby bylo akvárium vcelku a neteklo jako cedník. Jediná zásadní vada, která nás může potkat je ta, že akvárium skutečně poteče, či za nějaký čas bude tzv. ronit. Je pravda, že jsem už dlouho neslyšel o tom, že by v obchodě zakoupené nové akvárium teklo. Opatrnosti ale není nikdy dost a zkušení to jistě potvrdí. A tak nám nic nebrání v tom, abychom zkoušku akvária provedli a vyhnuli se tak možným nepříjemnostem. Z vlastní zkušenosti musím poznamenat, že není nic tak nemilého, než rušit již zařízené akvárium s rostlinami a rybami. Zkouška je jednoduchá, chce to pouze trošku trpělivosti a konec konců, trpělivost je přece základní vlastností akvaristy ne?

K tomuto bych měl dodat, že slepená akvária je možné rozdělit do určitých kategorií. Existují totiž lepidla, která neprorostou řasou ani po dlouhé době používání. Těžko Vám ale někdo v obchodu tuto otázku zodpoví. Je to i z toho důvodu, že firmy, které lepí akvária ve velkém počtu se snaží o co možná nejnižší náklady na výrobu a používají sice dobrá lepidla, ale ta o kterých se zmiňuji, se používají nejvíce v zakázkové výrobě.

Když máme vše zařízené a akvárium umístíme na konečné místo, je dobré ho napustit a týden, dva ho nechat tak a nezařizovat. Taková zkouška nás nic nestojí a jistě budeme dále při jeho zařizování klidnější. Tím vyzkoušíme i ostatní technická vybavení, tedy osvětlení, topení i filtraci. Ale není se čeho obávat, pokud se má něco stát, tak spíše praskne sklo, než by se akvárium rozlepilo. Lepidla mají skutečně obrovskou výdrž. Běžně výrobci uvádějí, že u těch nejzákladnějších druhů lepidel je v tahu i ve střihu pevnost slepu 60 – 80 kg na jeden cm². Spočítáte-li si plochu slepu, prakticky není možné, aby akvárium pod tlakem vody povolilo. Jiná věc je ta, aby bylo odpovědně a správně slepeno, ale předpokládám, že profesionální výrobky jsou skutečně odpovědně vyrobeny. A ještě připomínám, tak jako obvykle, nekupujte, byť levně, stará akvária, pokud nemáte skutečně zjištěn jejich původ, stáří a vyzkoušenou soudržnost.

Dále budeme jistě přemýšlet nad tím, zda koupit kompletní akvárium, tedy sadu s osvětlením a příslušenstvím, či zakoupíme samostatné akvárium a techniku přikoupíme. Největší problém je s osvětlením. Osvětlení nad akvária je již běžně v prodeji a je drahé. Rozhodně dražší, než když zakoupíme celou sadu najednou. Na druhou stranu je ale pravda, že jsou kompletní sady začasto opatřeny nevyhovujícími filtry i netypickými druhy osvětlení a proto se stěží shánějí náhradní světelné zdroje.

Je tedy nutné dát pozor na to, jaké vybavení kompletní sady mají a přemýšlet, budu-li schopen náhradní zdroj světla v budoucnu sehnat. A pozor, v poslední době přicházejí na trh tzv. LED zdroje. Jsou to perspektivní, bezpečné a úsporné druhy osvětlení, ale musíme být opatrní a zjistit, zda bude takový zdroj dostatečně intenzivní. Posuzoval jsem několik takových zdrojů a zjistil, že ty opravdu dobře funkční jsou skutečně ty nejdražší. Je nutné dát též pozor na to, kde jsou vyráběné a zda jsou jednotlivé diody skutečně od renomovaného výrobce, jinak je jejich životnost krátká. Při koupi kontrolujeme tedy i jejich dvouletou záruční dobu pro případ reklamace.

Pokud se rozhodneme pro ekonomicky náročnější, ale jistě lepší řešení a zakoupíme samostatné akvárium a k němu techniku zvlášť, můžeme si vybrat tu správnou a takovou, která nám a hlavně našim chovancům pro ten který účel bude vyhovovat. Je to sice cesta náročnější, jak po stránce finanční, tak po stránce časové, ale rozhodně účelnější. Toto řešení je ale lépe volit až po základních zkušenostech.

Je ale pravda, že sám mám tu zkušenost, že začínajícím je lepší doporučit akvárium o obsahu do sta litrů a s kompletním vybavením. Stává se totiž, že nadšení začátečníci po tom, co zjistí veškeré nároky na čas a trpělivost v chovu akvarijních ryb, se ubírají posléze zcela jinou cestou a akvárium se ocitne kdesi v internetovém obchodě jako bazarový kus.

A nakonec jedno, snad už velmi omleté doporučení, zato však v tuto dobu velmi naléhavé. Akvárium k Vánocům ano! Ryby ne!!! A to platí pro všechna zvířata. Zvíře jako dárek je velmi, velmi nešťastným řešením! Tedy pokud není podobné podarování již předem dohodnuté.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2014
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...