Vzkazy 13/2014

31.08.2014 | Žádné komentáře

V dnešním článku bych rád odpověděl na ty dotazy, které souvisí s článkem minulým. Nemýlil jsem se, když jsem odhadoval, že se na článek se závojnatkovou tématikou ozve více čtenářů, než je běžné. Závojnatky jsou velmi unikátní akvaristická disciplína, i když si myslím, že zrovna tyto skvělé ryby, tedy variety ryb přírodní formy, nejsou až tak pro akvaristiku ponejvíce vhodné. V našich končinách je vůbec povědomí o chovu těchto ryb velmi pokřivené. Není tedy divu, že se na našich stránkách touto tématikou začasto zabývám. A ještě něco, nebudu dnes odpovídat jmenovitě, myslím, že si odpověď na svůj dotaz každý najde v souhrnu sám.

Barvy se u závojnatek mění během celého života a tak nezoufejte, když se černá závojnatka změní během krátké doby na červenou, nebo jinak flekatou. Ty barvy jsou dané geneticky a také tím, jakou podáváme potravu. Drtivá většina firem vyrábějících krmiva pro akvarijní ryby a tedy též pro závojnatky, přidává do nich barviva na bázi karotenu. To pro hezké vybarvení povrchu těla ryb a tím se snaží podporovat estetický dojem našich akvárií.

Barvu též ovlivňuje prostředí, například při chovu těchto ryb v zahradních rybníčcích. Každý chovatel potvrdí, že jejich barvy jsou za krátký čas po přelovení do venkovních nádrží nádherné a výrazné. Za to může slunce a jeho blahodárné účinky a to nejen na vybarvení, ale i na zdraví ryb. Barvy se mění přirozeně s výměnou buněk, které způsobují zabarvení povrchu těla, a které se během vývoje těla obměňují.

Genetické vybavení ryb je pochopitelně důležité a proto dáváme dobrý pozor při výběru chovných ryb. Toto vybavení nesouvisí pochopitelně pouze s vybarvením ryb, ale je důležité pro celý průběh života ryb a jejich potomků. Při výběru ryb je nutné striktně oddělit narušené jednotlivce od základu chovné skupiny. Neodpovědně vybraní jedinci mohou, tedy vlastně téměř zákonitě ovlivní další a další potomstva a tak i v několikáté generaci najdeme například morfologické odchylky od zdravých a nenarušených jedinců.

Když tento problém ale uchopím u kořenu věci, musím napsat, že i samotné závojnatky jsou svoji podstatou morfologické odchylky. Tedy jako mnoho dalších a velmi známých chovatelských variet odlišných od přírodních druhů.
Nemějte tedy obavu o zdraví Vašich závojnatek, pokud se budou najednou přebarvovat do jiného odstínu, nebo rovnou zcela jiné barvy, než měly doposavad. Nemusí to být nic vážného a dokonce takový projev někteří z Vás uvítají, to když se z fádní šedozelené barvy „vyklube“ během několika dní například oranžová či modrá… A ještě něco, k tomuto může dojít během dospívání, ale i v pokročilém věku závojnatek a tak se nedivte, když dvouletá ryba najednou změní radikálně své zabarvení.

Pro závojnatky volte vždy velmi výkonné filtry a z vlastní zkušenosti jedno doporučení, volte filtry s dvojitou filtrační náplní, nebo takové, u nichž je možné regenerovat filtrační náplně postupně a to třeba vždy po týdnu. Je též možné volit dva oddělené filtry a k nim se chovat podobně. A nezapomínejte, že závojnatky se ve své pravé kráse projeví až tehdy, budou-li mít pro sebe dostatek prostoru, tedy co možná největší objem akvária, a co je velmi důležité, budou-li chovány v hejnu. Je vždy dobré volit u těchto druhů ryb dobré množství jedinců do hejna. Abych byl konkrétnější, u mne v nádrži o obsahu čtyři sta litrů plave deset dvouletých favoritek a myslím, že je brzy přendám do dvojnásobné nádrže, protože jsou již velikosti tenisových míčků… Věřím, že při chovu v prostorných přírodních nádržích, budou ještě o třetinu větší.

A ještě jeden dotaz jsem obdržel a ten je zcela osobní. Jaké závojnatky že chovám? Chovám pochopitelně ty, které mám velmi v oblibě. Není tajemstvím, že jsem si oblíbil varietu „Ryukin“. Dále chovám svoji vlastní varietu, která snad spatří světlo akvaristického světa na některé z výstav, ale protože tyto podniky jsou i pro účastníky začasto velmi náročné časově, nevím, zda se k tomu někdy dostanu. Tato časová prodleva má ale jednu výhodu, vždy další a další generace přináší lepší a lepší jednotlivce. Z logiky věci tedy vyplývá, že čím později se k nějaké té prezentaci odhodlám, tím lepší závojnatky světu ukážu… To je chvástání, co!?

A jako třetí varietu mám v zahradním bazénu takové perly, které vydrží pod ledem celou zimu a nepotřebují tzv. zimovat v náhradních nádržích ve sklepích či porůznu umístěných na zimní období v domě. Jejich tvary nebyly původně ani dílem srovnatelné s klasickými varietami chovanými v akváriích či v teplejších oblastech naší Země pod širým nebem. A tak jsem po mnoho let kladl důraz na vzhled těla a při jejich reprodukci se věnoval odpovědnému a přísnému výběru generačních ryb.

Na konec bych rád pro skutečné zájemce uvedl, že chov závojnatek je disciplína na dlouhou trať a je tedy nutné počítat s mnoha lety práce, než se podaří nějakou tu kloudnou varietu ustálit a odchovat tak pro akvaristický svět novou. Přeji tedy všem trpělivost při vytrvalé práci a také mnoho štěstí, protože to je v naší branži velmi důležité!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2014
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...