Ještě k osvětlení – jde to i jednoduše

12.01.2014 | Žádné komentáře

Pane Karle, je to jako se vším, buďto se vyznáte, nebo hledáte informace. A v tom je právě ten háček. Informací je dnes k mání velké množství a dalo by se napsat, že jsme jimi dokonce pravidelně a systematicky zasypáváni. Co je ale zásadní problém z tohoto hlediska, je třídění informací na ty opravdu pravdivé a na ty, které můžeme rovnou vyhodit do koše.

Úvodní odstavec platí pro každý obor a tak najdeme informace, které se nám hodí, které jsou skutečně odpovídající, a s nimi můžeme pak nakládat dále. Najdeme však i ty záludné, které se tak pouze tváří, a které nám jsou v konečné fázi k ničemu. Je též složité rozpoznat dobrá doporučení od neodpovídajících, například výrobců a obchodníků s vlastními produkty ohledně jejich využití, od pouhého nabízení a podbízení se z důvodu zisku. Je složité rozeznat nejrůznější doporučení všeobecně, natož ve specializovaných oborech. Teď by se mi zrovna chtělo napsat, že v dnešní době je to těžké obzvláště, protože čest a poctivost se z běžného života vytrácí jako pára z chladnoucího grogu, ale to je známka rezignace a tak raději buďme optimističtější. Čemu tedy uvěřit?

A tak se může velmi lehce přihodit, že budeme stát v jednu chvíli před problémem, který má dvě i více řešení a všechna jsou ta správná…, co teď? Jasně, že se bystrý čtenář již sám dopracoval k odpovědi a řekl si: „Vždyť mám ale taky vlastní rozum ne“? No a jsme opět na začátku…

Tak trochu zdlouhavým úvodem jsem chtěl upozornit nejen pana Karla na to, že nemusí být vše podle zaručeného předpisu a zvláště pak v akvaristice. Pan Karel buduje akvárium a buduje akvárium, které mu může kdekdo s menším bytovým zázemím závidět. Akvárium bude mít téměř 500 l a jako takové má ambice, stát se skutečně skvostem domácnosti. Během úvah se však jeho majitel dostal k otázce, kterou řeší každý, kdo se do stavby „pohledového“ akvária pustí. Jde o osvětlení.

Svítivost, neboli správně „hustotu světelného toku“ je možné změřit a není to až takový problém. A tak je přece velmi snadné si získat informace o potřebné hustotě světelného toku, který potřebujeme pro takové či takové akvárium. Anebo to tak snadné není? Jak posoudit, kolik lumenů či luxů? potřebujeme nad akvárium, které zrovna tvoříme? Jak zjistíme, jaký zdroj světla použít? Máme namontovat zářivky či jejich nové druhy? A jaké? Žárovky, a jaké? Led zdroje? Úsporné žárovky? Halogeny? Má být nad akváriem studený či teplý zdroj…, a jak teplý? Skutečný specialista by jistě ve výčtu a v kombinacích pokračoval, ale nám již ze základních informací bude běhat hlava kolem.

Pouze pro představu uvádím přirovnání, které v poslední době začasto čteme při úvahách, jaké LED světlo použít. U těchto nových a doufám, že do budoucna skutečně velmi platných druzích osvětlení se používá označení pro intenzitu světelného toku slůvko „Lumen“ (lm). Avšak pozor, intenzita světla se označuje v luxech (lx). To je dobré vědět, abychom se nedali splést. Tedy:

15W klasická žárovka 230V – 90lm
25W klasická žárovka 230V – 220lm
40W klasická žárovka 230V – 430lm
60W klasická žárovka 230V – 730lm
75W klasická žárovka 230V – 960lm
100W klasická žárovka 230V – 1380lm

Tyto strohé údaje si můžete převést a zjistíte přibližně, kolik asi tak světelného toku předáte, rozsvítíte-li LED zdroj v porovnání s obyčejnou žárovkou, přičemž spojení „asi tak“ je velmi důležité. Mělo by tedy platit, že když jsme používali doposud dvě žárovky o příkonu 60 W, tedy se světelným tokem 730 lm, nahradíme je LED zdroji se stejným tokem. No jo, ale zkusili jste to někdy? Je to trochu jinak, že?

V nedávno uveřejněném článku jsem popisoval podobný problém s nejmodernějším LED osvětlením, které je skutečně na úrovni, vyhovuje všem požadavkům, ale je neskutečně nákladné. To je asi problém největší. Zdroje úsporného světla, které se v poslední době doslova vyrojily, jsou skutečně nadějné, ale budete-li skutečně používat ty fungující, připravte se na velkou pořizovací hodnotu. Asi bych měl napsat, že s dobou používání se rozhodně vyplatí, ale na to slyší pouze ti, kdo na podobná zařízení mají. K tomu je ještě třeba dodat, že pořizovací hodnota nejmodernějších druhů osvětlení se rok co rok snižuje a tak přijde doba, kdy si je budeme moci pořídit téměř všichni.
Objevují se ale stále nová a nová technická řešení a dalo by se napsat, že stále lepší a lepší…

Jakou radu tedy dát kolegovi, který zrovna teď potřebuje vyřešit problém a nemá zrovna hotovost ve výši ojetého auta? Mohu posloužit opět z vlastní zkušenosti a tedy doporučit řešení, které je fungující, a které není ani tak nákladné. Už jsem psal mnohokrát, že jsem používal po celý můj akvaristický život „obyčejné“ teple bílé zářivky. Vždy jsem byl spokojený, a co je nejdůležitější, život v akváriu včetně rostlin také. Je pouze nutné zvážit množství použitých trubic. K tomuto bych napsal, že se vždy snažím udělat si rezervu. Znamená to, že použité trubice navýším o další a to podle situace. Pro akvárium 130 cm dlouhé a hluboké 55 cm používám dvě 120 cm dlouhé zářivky s tím, že použiji jako rezervu ještě další. Vyrobím tedy třítrubicové osvětlení a používám běžně pouze dvě trubice. Třetí mi slouží k přechodným použitím, nebo k zvýraznění barevných partií ryb, nebo rostlin.

V poslední době jsem ale použil trubice T5, protože mi očarovala snadnost jejich použití. Jedná se prakticky o skládačku a nemáte nijaký problém s napojením jedné na druhou. Jde přitom o velmi snadnou manipulaci, kterou zvládne i velmi slabě nadaný technik. Snadné je jejich napojení do série vedle sebe, i jejich propojení již prodávanými spojkovými kabely například mezi patry stojanu. Nečeká vás žádné montování svorek, žádné složité izolování jednotlivých kabelů ve spojích. Prostě zasunete.

Tyto zářivky jsou též velmi vhodné jak svoji spotřebou, na rozdíl od běžných zářivek uspoří až třetinu energie, tak svým malým průřezem. Jsou zkrátka slabé a je možné je koupit i s tělesem, které je rovnou k použití po zapojení do zásuvky. Jejich systém je elektronický a odpadá tedy nemilé blikání při startu, při kterém se ryby velmi plaší a stresují.

Co říci k vyjádřením, které doporučují tu 0,5 W na jeden litr vody, tu dvakrát tolik a mohl bych pokračovat. V tomto případě není asi možné ploště doporučit, protože bychom museli mít zcela jasný plán, pro jaké účely bude akvárium sloužit, jaká v něm bude ve finální podobě voda, kde bude umístěné a kolik procent se bude podílet denního světla při jeho provozu a hlavně též, jak bude akvárium vysoké, jaký sloupec vody tedy bude potřeba „prosvítit“.

Pro běžný provoz akvária s průměrnými náklady při pořízení tedy doporučuji zářivky teple bílé, možné i v kombinaci s barevnými, ale vždy s další rezervou. Po nějakém čase provozu podle situace sami usoudíte, zda je možné použít pouze základní osvětlení, nebo určitý čas přisvítit dalším zdrojem. S tím je ale dobré počítat již při výrobě či pořizování osvětlovacího tělesa, později se již velmi složitě a krkolomně další zdroj do stávajícího tělesa přidává. A pozor!!! Při výrobě počítejte s tím, že pracujete s velmi nebezpečným napětím v kombinaci s vodou a tak raději svěřte odborné části specialistům.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2014
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...