Zdravím všechny spřízněné postižené

4.08.2013 | Žádné komentáře

No to jsem tomu dal, pokud si někdo přečte pouze titulek, budu mít asi co vysvětlovat. Ovšem všichni od akvárií jistě vědí, jak to myslím, konec konců, právě pro ty jsou tyto stránky určeny. Zkrátka, akvaristikou postižení v tom pravém slova smyslu jsme asi všici.

Hned zpočátku jednu omluvu. Od pondělka, kdy naše malé české Lužické hory doslova přepadla bouře, mám odpojený internet a jen doufám, že se do neděle podaří odstranit závadu.

Slibuji, že ihned po spuštění internetu, pokud se to tedy vůbec podaří, na všechny dotazy odpovím. Tento týden jsem pouze kontroloval poštu v zapůjčeném notebooku v práci. Ještě, že je čas prázdnin a dovolených a lidé se spíše zajímají o krásné počasí a zázračně chladící vodu. Mimochodem, letošní léto je jako z romantického filmu, že?

Mám tady poznamenané některé dotazy, na které budu odpovídat ihned po opravě a tak pro paní Lenku, pana Václava z Chrudimi a Lukáše: vydržte, snad o víkendu již nastartuji internet. Ale problémy Vašeho akvária nejsou akutní. Odpovědi mám připravené a odešlu je ihned, jak to bude možné přímo na Váš mail.

Dnes bych pouze rád poslal touto cestou vzkaz pro pana Milana: Co nejdříve properte filtrační hmotu, odkalte dobře dno akvária, obměňte minimálně třetinu vody a ihned přestaňte krmit!!! A až do doby, než se ozvu po internetu, nekrmte. Vaše ryby jsou dospělé a nehrozí nijaký zdravotní problém z nedostatku potravy, právě naopak! Problémy Vašeho akvária jsou bohužel pouze v jeho obsluze a zřejmě i v překrmování a tak bych pouze upozornil na to, že voda ve Vašem akváriu je již zřejmě velmi toxická a plná dusíkatých látek. To dokazuje chování ryb v akváriu a jejich zoufalé lapání po vzduchu. Nepomůže Vám bohaté vzduchování, ryby nejsou totiž již schopné využít byť velký obsah kyslíku ve vodě, jsou otrávené a jejich červené krvinky nejsou schopné kyslík vázat!!! Proveďte tedy ihned výše popsané kroky. Tedy, pokud již není pozdě. Ale pro pořádek ještě…, bude lépe mi zavolat a to ihned 728 666 265!

Nepodceňujte pravidelnou údržbu filtrační hmoty a zrovna tak částečnou výměnu vody. V přerybněných akváriích je to bezpodmínečně nutné a to pravidelně. Pokud jsou akvária v běžném provozu, postačí jednou týdně několik minut, to snad časově zvládne každý. Pokud jsou ale nádrže plné ryb, třeba z důvodu odchovu potěru, je nutné provádět částečnou výměnu vody třeba i každý den.

Další a to častý problém vzniká při chovu ryb v měkké vodě. Je to velmi problematické a je tedy nutné častěji vodu v akváriu kontrolovat a to zvláště pH. Měkká voda je velmi nestabilní a sebemenší překrmení způsobuje velmi rychlou změnu pH. Pokud je to zrovna Váš případ, nedoporučuji upravovat kolísání pH chemicky, ale pravidelnou výměnou části vody. Vím, o čem píšu, z vodovodu mi teče voda velmi měkká a tak obměňuji část vody v akváriích každý den. A zvláště pak v odchovných akváriích.

Doba dovolených a suvenýry od moře

Píšu o tom každým rokem a letos se situace opakuje. Tak opakuji, že suvenýry z moře a mnohé i od moře se do sladkovodního akvária nehodí, přičemž slovo nehodí je velmi mírné. Zkrátka, veškeré mušličky, kamínky, schránky živočichů atd. se do sladkovodního akvária nesmí dávat. Lze je použít pouze v některých a to velmi specifických případech u druhů ryb, kterým tato dekorace vyhovuje. Pochopitelně, že rybám nevadí tyto předměty jako dekorace, ale vadí jim to, že se jednoduše řečeno do sladké vody rozpouštějí a vylučují tak nežádoucí látky, které negativně ovlivňují chemismus vody. Jde zvláště o vápenné složky.

Přičemž, čím měkčí (říkáme hladovější) voda, tím intenzivněji se předměty do ní rozpouštějí. Takže pro všechny, kdo si tyto suvenýry od moře a hlavně z moře přivezou: všechny tyto předměty patří na poličku nebo do vitríny, nikoliv do sladkovodního akvária. A mimochodem, dejte velmi dobrý pozor, aby mezi nimi nebyly i takové suvenýry, které jsou uvedeny v seznamu CITES. V takovém případě by Vás čekalo na hranici při kontrole velmi nemilé překvapení v podobě celodenního zdržení a hlavně finanční pokuty, která může být poměrně vysoká, to podle druhu pašovaného zboží. Píšu pašovaného, protože právě tak budete posuzováni a tak s Vámi bude také zacházeno (zkušenosti mnoha účastníků podobného řízení).

Je neděle odpoledne a nemožné se zdařilo. Právě jsem zprovoznil internet a tak se hned vrhnu do odepisování na Vaše dopisy a věřte, není jich za ten týden zrovna málo a to jsem psal o tom, že je mnoho z Vás na dovolené u vody… Nashledanou za týden.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2013
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...