Ještě k zakládání akvárií

7.10.2012 | Žádné komentáře

V jednom z minulých článků jsem psal o zakládání akvária tak trochu jinak. Šlo o dlouhodobé pojetí této činnosti, tedy, vytvoření scenérie v jeho interiéru a to především za pomoci nízkorostoucích rostlin. Porost v těchto akváriích se tvoří pouze ve vlhkém prostředí a až po jeho dokonalém zakořenění se napouští postupně voda. Porost se tvoří podobně jako trávník na zahradě, včetně jeho zastřihávání. Tento postup je sice zdlouhavý, ale zato se mnohonásobně odvděčí výsledkem.

Dnes bych se rád vyjádřil k založení akvária, které je odlišné od běžně zakládaných tím, že je nadmíru objemné. Co je to „nadmíru objemné“ nechám na Vás, protože pohled na velikost nádrže se mění s časem stráveným u akvária. Tím mám na mysli postupný vývoj duše akvaristy. Vzpomínám na dobu, kdy pouhé pomyšlení na dvousetlitrové akvárium mě uvádělo do říše snů. Dnes bych v tomto příměru uvažoval o nádrži velikosti mnoha takových dvoustovek v jedné. Není výjimkou, když se sestavují nádrže o délce dva, tři i více metrů. Pochopitelně zde má svoji hlavní roli technické řešení, které je podstatně snadnější než v minulosti, proto také podobných akvárií přibývá. Důležitou roli pak hrají vhodná lepidla, která mají až neskutečnou soudržnost.

Tato disciplína patří v akvaristickém světě, tedy alespoň by měla patřit, k vrcholům akvaristického umu. Akvárium velikosti dejme tomu tisíc litrů je dosti velké na to, aby si s ním akvarista „pohrál“ podle libosti a věnoval mu veškeré vědomosti a zkušenosti. Začíná „to“ nápadem a přípravou, a když je odbytá, končí vše zklamáním. Ona příprava je pro konečný efekt velmi důležitá a je dobré se připravit na to, že budování takového akvária nám zabere poměrně dost času. U nádrží tohoto typu je nutné se doslova obrnit trpělivostí a hlavně, nepodcenit maličkosti. Není dobré odkládat zdánlivě „nepodstatné“ věci, nic nenechávat tzv. až na potom.

Pominu všeobecně známé a základní úkony, které, jak si myslím, když se rozhodnete pro takovou nádrž, již dostatečně ovládáte. Jsou to techniky lepení akvária a jeho uložení na pevný podstavec. Jasně z toho vyplývá, že tím nemyslím pouze pevný podstavec pod akvárium samotné, ale s tím související i dostatečnou nosnost podlahy. Počítejte s tím, že každé kilo vody váží jeden kilogram a připočtěte i tíhu technického vybavení (sklo, ocel, dekorace…). K tomu bych snad ještě dodal, že je dobré si k lepení akvária pozvat zkušené spolupracovníky, protože tak veliká skla nezvládnete vzhledem k jejich hmotnosti usadit sami. Počítejte též s tím, že tato práce je ze zdravotního hlediska poměrně nebezpečná. Tloušťka skla se v těchto případech pohybuje od dvanácti milimetrů výše a jeho váha je značná. K usazování skla při lepení používejte rozhodně profesionální, sklenářské přísavky, a pokud je nevlastníte, zapůjčete si je u sklenáře.

Po uvážlivé rozvaze o velikosti a umístění akvária nás čeká úvaha o jeho technickém vybavení, To už souvisí se zamýšleným výsledkem a s rozvahou na konečnou podobu akvária. Ona podoba souvisí s tím, pro jaké živočichy ji vlastně stavíte, tedy, pro co bude v konečné podobě určena. Pominu-li nádrže používané pro chovatelské účely ke speciálním účelům, tato akvária se povětšinou budují jako nádrže okrasné. Každý z nás vidí konečnou podobu různě a je jedno, bude-li plná kamení, nebo zarostlá, nebo použijete kombinaci těchto možností. Vždy ale berte v úvahu etologii budoucích obyvatelů akvária. Je dobré vzít v úvahu to, že nepracujeme s běžným akváriem, že takový projekt nelze jednoduše předělat a opatřit ho ze dne na den jinou dekorací, jiným technickým vybavením.

Napsal-li jsem slovo projekt, věřte, že nejsem daleko od pravdy a tak byste měli k tomuto také přistupovat. Vezmeme v úvahu pouze objem štěrku, který použijete na dno. To nebude rozhodně pouze několik sáčků přinesených z odborné prodejny. Při přesunu tolika štěrku se rozhodně zapotíte a doplníte-li nádrž kameny, ze kterých budete stavět terasy, skalky, nebo třeba skalní stěnu pro africké cichlidy, počítejte s tím, že si budete připadat, jako při stavbě zahradní skalky. V této souvislosti je nutné vybrat materiál, který je stoprocentní! Mám tím na mysli odpovídající kvalitu kamenů a štěrku. Pozor na vápno a jeho stopy!!! Je důležité si předem ověřit, zda použitý materiál neovlivňuje kvalitu vody, je-li inertní. Později, tedy při napuštění nádrže a jejím plném vybavení je potíž vše likvidovat a nahradit odpovídají dekoraci novou. Zrovna tak použité kořeny, nebo ostatní dekoraci. Věřte, že jakákoliv zásadní pozdější manipulace v takové nádrži s vybavením je velmi nepříjemná a hlavně pracná.

Obkládání vnitřního prostoru kamenem či případná pozadí a jiná dekorace musí být usazena přesně a hlavně znale. Lepení kamenů má svá pravidla a používáme k tomu silikonová lepidla tak, jako k lepení samotného akvária. Zbortí-li se tato dekorace v již zařízeném akváriu, čeká Vás problém a nemilá a velmi obtížná rekonstrukce.
Dbejte též na vhodně zvolené osvětlení. Takto objemné nádrže jsou povětšinou dosti vysoké a rozhodně bych nedoporučoval akvárium do domácnosti stavět vyšší, než 65 cm. Vysoký sloupec vody zabraňuje světelnému toku a při nedostatečném osvětlení bude brzy dno potažené rozsivkou, tedy, vše se potáhne známým hnědým šlemem, který vypadá ve velkém množství v akváriu nevábně. Nehledě na to, že ve vyšším akváriu v případě potřeby bez obtíží nedosáhnete na dno. Je nutné počítat s tím, že nově napuštěné akvárium nemá s tímto efektem problém, protože je voda křišťálová a bez omezujícího filtru. Zakrátko se ale její světelná průchodnost podstatně změní k horšímu. Nejde o to, že by se voda zakalila, pouhým okem toto zbarvení nemusíte ani poznat, ale průchodnost světla se u dna může změnit až na padesát procent původního stavu. Volte vždy osvětlení dostatečné a hlavně s možností změny intenzity světelného toku.

Použité filtry jsou další a velmi důležitá vybavení. Pro volbu filtru je též nutné vzít v úvahu účel, pro který nádrž budujete. Pro intenzivní filtrování vody je možné použít i několik technických pomůcek. Samotný filtr je ale nejdůležitější a je tedy dobré mu věnovat pozornost. Dnes se prodávají velmi vhodné doplňky, jako například generátory pohybu vody. Tyto technické pomůcky jsou nenahraditelné v případě chovu ryb s potřebou intenzivního pohybu vody (některé druhy sumců, větší cichlidy, parmy…). Samotné filtry volte podle potřeby a hlavně není dobré jejich výkon předimenzovat. Jde o biologickou funkci a budete-li uvažovat tak, jak se to bohužel začasto stává, tedy, větší výkon, čistší voda, nemusíte mít úspěch (články o filtraci vody).

Vytápění není problém a mohu-li doporučit, seznamte se s uhlíkovými topnými tapetami, které se instalují pod akvárium. Vliv „spodního“ tepla na růst rostlin je dávno známý a tyto tapety jsou k tomuto účelu velmi vhodné. Nehledě na to, že ubude topná tyč instalovaná přímo v akváriu.

Bude-li se někomu zkušenému toto povídání zdát snad zbytečné či málo vypovídající, je dobré si uvědomit, že jsou mezi námi mnozí, kteří nad podobnou akcí uvažují a toto by měl být pouhý námět k tomu, aby se vyvarovali pozdějším komplikacím a hlavně, aby se v případě potřeby ozvali. Při stavbě velkého dekoračního akvária narazíme na mnoho větších i drobných problémů, které jsou nutné zdárně řešit. Bez náležité přípravy se do podobné akce raději nepouštějte, není to věc snadná a rozhodně je ekonomicky poměrně náročná.

Držím tedy palce a hlavně – poctivá rozvaha, trpělivost, zkušenosti, vědomosti a rozum do hrsti!!!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2012
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...