Vzkazy 2012/19

23.09.2012 | Žádné komentáře

Trápení s rostlinami a tvoření vhodného a snad i hezkého prostředí v akváriu. S tím se potýká Petra a nejen ona. S tím se totiž občas potýkáme všichni, kdo s akvaristikou máme něco společného. Rutinní práce profesionála-chovatele akvarijních ryb je skutečně práce a od dob, kdy měl akvarista akvárium, jako milou podívanou pro potěšení doma na stojanu, se podstatně liší.

Odchovávat ryby v líhni či doma ve stojanu s akvárii je práce, která nesnese odkladů, a každý, kdo se jí zabývá mi potvrdí, že to není zrovna práce nijak pohodlná a zároveň nadmíru odborná. Avšak zařizování pohledového akvária v obytné místnosti je věc poněkud rozdílná. Stojany s akvárii, které budeme v budoucnu používat jako odchovná, projektujeme s tím, že tento prostor bude vyžadovat denní starost a s akvárii budeme téměř neustále pracovat. Mám tím na mysli prakticky trvalé zatížení akvárií nadměrným počtem ryb a tím pádem i výkonnější techniku včetně její neustálé údržby. Na rozdíl od akvária pokojového, kdy je nutné myslet na to, abychom do něj v budoucnu zasahovali co možná nejméně. Ale pozor!!! Oba dva způsoby zařizování jsou náročné na znalosti i zkušenosti chovatele.

Znamená to tedy, že čím větší budu mít zkušenosti s touto činností, tím více se mi v budoucnu bude dařit. To platí jasně ve všech oborech, ale jak s oblibou píšu, na našich zkušenostech jsou závislí živí tvorové. Proto bychom měli přistupovat k podobným chovatelským záměrům vždy odpovědně a s tím zcela jasně velmi úzce souvisí náš budoucí úspěch. Budeme-li si tedy stěžovat, že naše akvárium se nepodobá tomu, co bychom z něj chtěli mít, stěžujeme si zároveň současně i sami na sebe.

Petra se už poněkolikáté snaží založit akvárium a má jasnou a dokonce ne náročnou představu a přesto se jí nedaří. Téměř stolitrové akvárium hodlá osadit rostlinami a několika druhy nenáročných rybek již poněkolikáté. To je v podstatě vše. V čem je tedy ten problém? Petra psala, že její akvárium je umístěné na stolku u okna v panelákovém bytě. V tom vidím první chybu. Pozor, akvárium umístěné blízko okna prodělává poměrně rychlé změny, znamená to, že je prakticky závislé na počasí. To není rozhodně dobře.

Denní svit je velmi ovlivňující faktor dění v akváriu a to jak víme, se v našem podnebném pásmu poměrně rychle mění. Tedy rychle…, ona stačí změna ročních období. V porovnání s tropickým podnebím je to podstatný rozdíl a již mnohokrát jsem se zmiňoval o tom, že pro akvárium jsou tyto změny nedobré. Pokud máte tedy akvárium vystaveno dennímu světlu a není možné ho přemístit jinam, stranu k oknu zastiňte.

Dále… Petra si vybírá rostliny podle toho, jak vypadají a ne podle jejich náročnosti. Je sice na místě osázet nádrž rostlinami, které se nám líbí, ale to pouze do určité míry. Rozhodně není dobré trvat striktně na některém rostlinném druhu, který ale již poněkolikáté v našem akváriu odumřel. Je sice pravda, že se rostliny a specielně například některé náročné druhy dají „přinutit“ k růstu, ale k tomu potřebujeme pochopitelně dobré znalosti a též mnoho a mnoho trpělivosti.

V minulých článcích o rostlinách se dočtete, že mnohdy již oželená rostlina se pouze chystá na její další život v novém prostředí. Rostliny se neumí přemisťovat tak, jako živočichové a tak mají složitější a daleko delší dobu přizpůsobení na nové prostředí. Zjednodušeně, živočich si vyhledá místo, kde nestrádá. Rostlina to neumí…tedy, vlastně jo, ale právě v tom je ten problém. Když zakoupená rostlina odehnije, my vidíme pouze její vrchní část, tedy prýt, a myslíme, že je již odumřelá. Začasto dokonce zbytek rostliny odstraníme ze dna a vyhodíme jej coby nepotřebný zbytek. To je chyba. Může se stát, že za měsíc, či dokonce za měsíců několik, se ona rostlina „probudí“ a vytvoří nové listy (metamorfóza). Je pravda, že u mnoha rostlin to znamená, že ztratí svoji původní podobu, ale je to stále ona.

Přesto je možné nastavit určité primární ukazatele a základní pravidla, při jejichž dodržení bude naše akvárium „fungovat“ bez počátečních tragédií. Napište zkrátka do vyhledavače nad články „zařizování akvária“. Objeví se Vám všechny články s tím související. Rozhodně to ale nikoho nezbaví povinnosti se o své akvárium postarat nejen po stránce fyzické, ale nutností je též alespoň základní penzum znalostí o chovaných živočiších, tedy znalost jejich etologie!

Zařízené akvárium – pohled první

Akvárium, které funguje již delší dobu, dejme tomu jeden rok, je tak akorát v tom nejlepším věku, kdy si můžeme dovolit říci, že máme vyhráno. Tedy, vyhráno v akvaristice není nikdy, ale s trochou toho štěstíčka a s fůrou vědomostí se může již dále dařit. Biologický systém akvária je nastartovaný, pravidelná údržba nám zajišťuje jeho potřebnou biologickou setrvačnost a rostliny včetně ryb se těší alespoň průměrnému zdraví. Co si můžeme přát více, zvláště potom, když se na hladině, mezi spletí rostlin, sem tam objeví mimino od některé z chovaných ryb.

Zařízené akvárium – pohled druhý

A jsme opět u onoho fungujícího akvária na stejném místě ve stejné době. Jednoho dne se po internetu dopracujeme na stránky, kde funguje jakási poradna pro jakési akvaristy. První článek nás ale tak trochu vyděsí, dáme na rady z poradny, a my se rozhodneme akvárium předělat. A co že to v tom článku stálo? „Přibližně po roce je nutné akvárium z gruntu předělat a vyměnit, nebo vyvařit písek…“!!! A jste opět na začátku.

Že to není ani snad možné? Tak se na internet podívejte, podobných „dobráckých“ rad je tam více. Po nějaké době se vracím opět ke starému problému a tím je neodpovědné poradenství. Jasně, mnozí z akvaristů si předělávají akvária z důvodu změny chovaných ryb a proto je tedy nové uspořádání akvária na místě. Předělávání již zařízeného a fungujícího akvária, sloužícího jako dekorace, je nesmysl! V podstatě zničíte vše, na čem pro Vás neviditelný biologický proces pracoval po celou dobu vzniku akvária a čeho je právě pro tato akvária nejvíce potřeba.

Foto: Barclaya longifolia – květ

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2012
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...