Vzkazy 2012/18

9.09.2012 | Žádné komentáře

Artemie, coby jeden z nejdůležitějších a nejpotřebnějších tvorů v akvaristice. Tuto větu bych podepsal bez váhání kdykoliv. Ale jako všude i tady platí nějaké to ale. A ještě upozorním na minulé články, kde se o Artemii dočtete též.

Artemii si akvaristé na celém světě cení ne až tak pro její dospělá stadia, se kterými se v akvaristice také setkáme v podobě potravy, zvláště ve stavu zmrazeném, ale nejvíce jsou ceněna jejich vajíčka, která lze snadno vylíhnout a použít jako první potravu pro potěr ryb.

Stalo a stává se to snad každému z nás. Objednáte si u některé firmy Artemii, nebo si ji zakoupíte na burze či ve specializovaném obchodu, založíte na vylíhnutí, a když zrovna nejvíc potřebujete pro svá rybí mimina baštu, v líhni najdete pouze jejich hnědá vajíčka a zakalenou vodu. Pominu teď chybu chovatele, ale podobných případů je mnoho. Na dopis pana Ondřeje tedy mohu reagovat pouze jako člověk, který se o Artemii zajímá již více než 35 let a také ji k odkrmu akvarijních ryb používá.

Moje první pokusy o vylíhnutí tohoto potřebného korýška skončily podobně jako ty Vaše, tedy neúspěchem. V literatuře jsem se dočítal, jak skvělá potrava to je a co všechno se s Artemií dá dokázat, ale nikdy jsem se k ní, tedy ke skutečně živé Artemii nedostal. Kupoval jsem tehdy vzorky od kdekoho, ale pravda, v tu dobu ještě nebyla Artemie tak rozšířený pojem a nedala se koupit snadno.

Po nějaké době jsem však na burze potkal člověka, který tvrdil, že Artemii vozí pravidelně z Bulharska a nemohl si ji vynachválit. Zkusil jsem to a vyšlo to! Vzpomínám, jakou jsem měl z prvního vylíhnutí Artemie radost. Od té doby nebyl problém s odkrmením téměř všech druhů ryb, které jsem choval. Všechny předešlé a nevydařené pokusy o líhnutí byly o to bolestnější, že Artemie nebyla a není zrovna levná záležitost a tak se poměrně drahý „prášek“ změnil ve zcela bezcennou a nepotřebnou věc.
Dnes je sice shánění Artemie snadnější, leč problémy s její kvalitou podobné. Je tedy třeba věnovat pozornost samotnému prodejci a hlavně obalu, ve kterém Artemii kupujeme. Vždy dbejte na to, aby na obalu byl originální popis, tedy viněta výrobce s potřebnými údaji. Pokud jsou vajíčka Artemie zabalena do plechovek či plastových obalů, je dobré dbát na to, aby byla expedována ve vakuu. Takto balená vajíčka vydrží mnoho let v originálním obalu, téměř bez ztráty líhnivosti. Netvrdím, že čerstvá vajíčka zabalená v běžné atmosféře nejsou schopná líhnutí, ale v originálním obalu nevydrží jistě tak dlouho, jako vajíčka balená ve vakuu.

Nikdy byste neměli kupovat bez vyzkoušení Artemii bez originálního obalu. Podobné obchody povětšinou nejsou férové. Další rada zní, kupujte Artemii pouze od známého či doporučeného prodejce. To pro případ její reklamace. Od náhodného a neznámého prodejce kdesi na burze nedoporučuji Artemii kupovat, byť by byla sebevýhodněji nabízena, protože o možnost případné reklamace přijdete. Na místě není možnost kvalitu vajíček zjistit a tak jejich obstarání je vždy na důvěře.

V případě, že se vajíčka nelíhnou tak, jak prodejce deklaroval a jste-li si jisti, že byla ve správném režimu líhnuta, bez váhání je reklamujte. Jistě se setkáte s tvrzením, že právě těchto vajíček prodejce již prodal na metráky, a že nikdo ani gram nereklamoval. Pozor, tato věta je zcela běžná vždy, když k reklamaci Artemie dojde, znám ji již mnoho let. Trvejte na svém a případně zajistěte demonstraci líhnutí. V opačném případě je možné požádat nějakou z biologických laboratoří o posudek. To ale není levná záležitost. Jste-li si ale jisti svým správným počínáním, posudek na nekvalitní zboží musí zaplatit prodejce. Nenechte se též oklamat tvrzením, že používáte špatnou sůl, či její nevhodnou koncentraci. Setkal jsem se v minulosti dokonce s tvrzením, že musím mít sůl z jezera, odkud vajíčka pocházejí, nebo že používám nesprávnou vodu. Těch vytáček je mnoho, ale jsou-li vajíčka zdravá a správně zabalena, vylíhnou se v tom nejzákladnějším režimu. To je jedna polévková lžíce soli na jeden litr vody. A mimochodem, ta tolerance vajíček na salinitu vody je skutečně vysoká. Zkuste dát soli o polovinu méně a vylíhne se také, i když třeba s nějakou ztrátou.

Je tu ještě několik nejrůznějších tipů na vylepšení líhnutí a třeba i pro nastartování vajíček před líhnutím. Kdysi, po nějaké době, kdy jsem s Artemiemi dělal nejrůznější pokusy jsem zjistil, že je velmi dobré přechovávat ji ve spodních patrech lednice v teplotě kolem 7 °C. I Artemie, která se nelíhla dobře se po tomto opatření „probudila“ a procento líhnutí se zvětšilo. Další ukazatel je osvětlení. Intenzivní osvětlení líhně podporuje líhnutí.
Dobré je vzít též v úvahu skladování již otevřeného balení. Pokud již otevřete originální balení s vajíčky, nepřipusťte, aby byla vajíčka skladována ve vlhku. Po otevření odsypte potřebnou dávku či několik do zásoby a zbylou část vajíček dobře uzavřete a uskladněte v lednici. Vždy pamatujte, že vlhko je největším nepřítelem vajíček artemií a velmi rychle způsobí jejich zkázu.

A nakonec mi tedy dovolte tip na správnou a tu nejjednodušší líheň vajíček Artemie. Do jednoho litru vody vložte jednu polévkovou lžíci kamenné soli a vytemperujte na 28°C. V láhvi s vajíčky musí neustále cirkulovat voda. To se dá snadno zajistit vzduchem, přivedeným do lahve vzduchovací hadičkou bez kamínku. Takto vybavenou líheň umístěte na světlé místo. Za 24 hodin dojte k líhnutí. Doba líhnutí se liší od druhu Artemie a jejího výskytu v přírodě. Neodlišuje se ale podstatně, rozdíl v délce líhnutí může být několik málo hodin. To je vše. Pokud budete mít s líhnutím problémy, chyba není ve Vás, ale ve vajíčkách!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2012
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...