Vzkazy 2012/16 – Ach jo, zase to překrmování

18.08.2012 | Žádné komentáře

Není to zrovna to pravé přirovnání, ale představte si, kdyby Vás někdo zasypal plnou Tatrou milovaných řízků! No myslím, že Váš další osud by byl asi zpečetěn. Lépe je, když si tuto oblíbenou potravinu dopřejeme občas a v přiměřeném množství, že? A teď si představte situaci, kdy se do akvária nasype hromada potravy, byť v dobrém úmyslu. No jasně, výsledek bude podobný, jen těm rybám to umírání bude trvat o poznání déle.

Alenka má velký problém, její akvárium je tůůůze „hladové“ a ona „ho“ nestačí nasytit. Dokonce požádala sousedku v důchodu, aby chodila krmit v době její nepřítomnosti, tedy i v poledních hodinách. Jde o to, že ryby neustále „loudí“ a Alence je jich líto… Alenko, čtěte!!! Snad již stokrát jsem popisoval v článcích tyto a podobné případy a stokrát varoval před překrmováním. Posílal jsem Vám sice osobní dopis, ale začasto uvádím: opakování je matka moudrosti, a tak se k tomuto tématu dnes ještě vrátím, protože překrmování je pro akvárium jedním z velmi ohrožujících zlozvyků začínajících akvaristů.

Všeobecně se má za to, že množství ryb v akváriu vzhledem k jeho velikosti se určuje podle délky rybího těla. Například: na jeden centimetr rybího těla, půl či litr vody…, těch vzorců je více. Podobně se to uvádí v mnoha poučkách. Podle mne jsou to velmi zavádějící údaje a rozhodně nepřesné. Není to tak dlouho, kdy jsem psal o tomto přirovnání a podrobněji jsem rozváděl i škodlivost těchto mylných údajů. Klasický příklad, který dokazuje nepravdu tohoto pravidla, je pět centimetrů neonky a pět centimetrů závojnatky. Ještě jinak, do padesátilitrového akvária můžeme tedy umístit deset ryb pět centimetrů dlouhých. A máme tu katastrofu! Zatímco k deseti neonkám bychom v tomto případě mohli přidat ještě dalších deset ryb drobného vzrůstu pro trvalé umístění, deset závojnatek se ale stane záhy velkým problémem. Prosím, berte tyto údaje skutečně jako orientační a prezentační, protože podobných kategorií je poměrně mnoho.

Z důvodu odpovídajícího chovu je nutné vzít v úvahu též metabolismus jednotlivých druhů ryb. A pozor, není vždy pravidlo, že s velikostí ryby je též shodně se zvyšující metabolismus v této souvislosti. To by spíše platilo o hmotnosti, ale i to je zavádějící, i když již přesnější. Zkrátka, co druh, to individuální přístup. Je tedy na místě vzít též v úvahu to, jakým způsobem se ta která ryba v akváriu projevuje, tedy, vzít v úvahu etologii jednotlivých druhů ryb a dále jejich růstový potenciál. Mám-li správně popsat tuto situaci, měl bych napsat, že biotické procesy v těle ryb jsou z velké části závislé na biologických procesech biotopu, tedy v našem případě v akváriu.

A právě tyto ukazatele jsou rozhodující v souvislosti s dávkováním krmiv. Podávání potravy zásadně ovlivňuje biologické procesy v akváriu!!! Zřejmé je, že deseti neonkám budu podávat o poznání méně krmiva, než deseti závojnatkám. Je též nutné vzít v úvahu druhy a množství potravy u jednotlivých druhů ryb. Budeme-li krmit živou potravou z přírody, případné znečištění vody v akváriu nebude jistě tak ohrožující, jako z potravy umělé, tedy například suché (vločky, granule, pelety…), a ještě jinak to bude například s potravou zamraženou.

Z tohoto příkladu je jasně zřejmé, že deset ryb hmotnějšího vzrůstu potřebuje k odpovídajícímu chovu rozměrnější nádrž a třeba i výkonnější techniku. A to i z toho důvodu, že nebereme v úvahu pouze potravu podanou do nádrže, kterou ryby do určitého času spotřebují, jak se uvádí na návodech krmiv. Je nutné vzít v úvahu to, že rybami pozřená potrava též prostředí v akváriu zatěžuje a to druhotně, při jejím navrácení do vody v podobě exkrementů. A máme tu další koeficient, a tím je trávení ryb. Ne každý druh tráví potravu shodně. Některé druhy mají dokonalejší trávení než jiné!
Nerad bych se pouštěl do dalších podrobností, protože si myslím, že i tak z výše uvedených skutečností mají mnozí tak trochu zamotanou hlavu. Jsou to ale důležité znalosti a při intenzivnějším chovu ryb se bez nich neobejdete.

K těmto poznatkům teď přidejme nadměrné množství potravy v akváriu. Co se stane? Při předávkování krmiva, tedy v tom lepším případě, kdy ryby hltavě přijímají potravu, se „nacpou“ a bude jim zhola jedno, zda jsou překrmené. Ale o tento efekt až tak nejde, protože zdravý rybí organismus si s tím zakrátko poradí. Dojde ale záhy k nadměrnému vyměšování nedokonale strávené potravy. K tomu přidejte ještě zbylou potravu, kterou překrmené ryby již nebudou schopny pozřít. A malér je hotový. Uděláte-li toto několikrát za sebou ať již z jakýchkoliv důvodů, ryby v akváriu velmi brzy uhynou.

Přebytek organické hmoty v akváriu se začne za přítomnosti bakterií rozkládat na velmi toxický amoniak a dále na dusitany a ještě dále na dusičnany. Tyto látky, pokud jsou „drženy“ v nízkých hodnotách neublíží, ale stačí skutečně nepatrné rozkolísání hodnot a malér je tady. To se klasicky stává například při odjezdu akvaristy na dovolenou, kdy požádá neznalého souseda o službu, aby mu ryby v době jeho nepřítomnosti nakrmil. Soused je jistě přející člověk a tak těm chuderám hladovým ještě rád přidá… Ryby se v tomto případě vlastně udusí, protože jejich systém nebude schopen přijímat kyslík.

Tento stav můžeme zmírnit a eliminovat několika způsoby. V tom prvním případě je nutné, naučit se krmit! Tedy, rybám v akváriu podávat pouze takové množství, které je pro jejich život přiměřené. Jaké množství to je, nezjistíme ani v příručkách, ani na internetu. To je záležitost zkušeností a také citu, ale přece jen tu nějaká rada je. Prostě začněte s minimální dávkou a krmte maximálně dvakrát denně a to ráno a odpoledne. Před zhasnutím nikdy nepodávejte do akvária potravu. To se praktikuje v chovech u nočních ryb, například u sumců, ale v pokojovém akváriu se vystavujete nebezpečí, že krmivo po vypnutí osvětlení zůstane v nádrži a začne se rozkládat. Trvalé překrmování, tedy nevhodné dávky potravy, se poznají v zásadě jednoduše a to tak, že se bude v takovém akváriu stále zakalovat voda a nedosáhnete nikdy vytoužené křišťálové vody. Děje-li se tak, prostě uberte a dávky krmiva omezte.

Další možností je osázení nádrže vhodnými druhy rostlin v dostatečném množství. Použijte jak druhy rychle rostoucí, například některé stonkové rostliny (Bacopa, Rotala, Ludvigia, Cabomba, Limnophila, Hygrophila…), dále druhy dominantní, jako některé druhy Echinodorů, či rostliny s dlouhými listy, vytvářejícími zelené stěny (Vallisneria). Vhodné jsou též plovoucí rostliny s bohatým kořenovým systémem jako například kapradina Ceratopteris. Dokud se v akváriu dostatečně rostliny nerozrostou, neobsazujte ho plným počtem ryb a velmi omezeně krmte.

A posledním ukazatelem zásadně ovlivňujícím biologické projevy v akváriu jsou technická zařízení. Správné osvětlení je sice též velmi důležité, ale nejvýznamnější jsou filtry. Tedy, dobře volený typ filtru a jeho pravidelná údržba. Stačí si tedy nalistovat v článcích, tam je již o tomto tématu dostatečné množství informací.

A nakonec již tradiční upozornění. Nebude-li cokoliv jasné, napište, jsme tu pro Vás.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2012
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...