Vzkazy 2012/5

26.02.2012 | Žádné komentáře

Po přečtení dopisu od pana Vítka jsem si povzdychl a slíbil mu, že se v dohledné době ozvu a pošlu odpověď v článku, protože to, o čem se zmiňoval je otázka velmi aktuální. Mimochodem, byla asi aktuální vždy. Doufám tedy, že jsem se příliš nezpozdil. K tomuto bych ještě rád napsal, že dotazů z pochopitelných důvodů přibývá a tak se vždy asi malé zdržení dá očekávat. Tam, kde je to ale nutné, vždy odpovídám ihned poštou a v případě, že je dotaz zajímavý pro širokou akvaristickou veřejnost a zvláště pak pro začínající kolegy, se k němu vracím při nejbližší příležitosti. Přesto se může stát, že se nějaký ten dopis zatoulá v kasematech internetu a tak se vždy raději ozvěte znovu.

Pane Vítku, zakládání akvária mě vždy velmi bavilo a vůbec se Vám nedivím když píšete, že z toho všeho máte hlavu jako „pátrací balón“! Z akvaristiky má začasto kde kdo hlavu jako pátrací balón včetně mne. Nezoufejte ale, snad Vám alespoň rámcově pomohu. Rozhodně si ale dobře přečtěte následující odstavec a od něj se dále ve svých úvahách „odrazte“.

Vzory akvárií prezentované na výstavách, naaranžované pro soutěže a všeobecně pořizované pouze pro krátkodobé účely jsou pouze ukázkové vzory!!! Taková akvária Vám mohou být jistým vodítkem, jistou představou o tom, jakou cestou by se zařizování Vašeho akvária mohlo ubírat. Všimněte si, že zvláště na výstavách je instalováno mnoho nejrůznějších typů akvárií a pokusů o biotopy. Vystavované jsou nádrže bez rostlin, pouze s dekoračními kameny, štěrkem či jemným pískem, akvária s kořeny a všelijakými keramickými doplňky, akvária v kombinaci s rostlinami a třeba i speciální holandská akvária velmi vkusně naaranžovaná až dech přechází a v neposlední řadě též nejrůznější umělecké dekorace a pokusy o ně. To právě z toho důvodu, aby si případní zájemci mohli udělat představu o tom, kam se až můžou při zařizování akvária ve své fantasii pustit.

Pozor ale!, jsou to pouze vzory a budete-li se skutečně držet takových předkládaných variant, po nějakém čase budete téměř stoprocentně zklamáni. Nehledě na to, že v mnoha případech bývá ekonomická náročnost podobných typů akvárií poměrně vysoká. Veškerá dekorace je v dnešní době dostupná a k mání včetně rostlin, překrásných typů kamenů, zkamenělého dřeva či dřeva v nejrůznějších podobách a mohl bych jmenovat ještě mnoho nejrůznějších typů dekorace. Jenže, živé akvárium není obraz a neustále se vyvíjí a proměňuje. Je možné si udělat jakýkoliv plán a realizovat téměř jakoukoliv představu, ale už při zrodu interiéru akvária je nutné počítat s jeho proměnou v čase.

A další důležitá věc, je tu nestabilita prostředí. Voda je zázračná tekutina, ale dá nám často zabrat! Podstatné jsou naše zkušenosti, a jak jsem mnohokrát napsal, akvárium je jeden organismus a biologie v něm je velmi, velmi „vachrlatá“. Je nutné mít zkušenosti s množstvím ryb, s jednotlivými druhy ryb, s krmením a zvláště pak s množstvím podávaného krmiva, velmi důležité je osvětlení a teplota vody, její pohyb, umístění akvária v prostoru, druhy rostlin v závislosti na chemismus vody a v neposlední řadě vhodný druh filtru a filtrační hmoty. To vše vzájemně tvoří prostředí, ve kterém se ale vše zároveň neustále proměňuje. Ony proměny probíhají mnohdy velmi pomalu a nenápadně a neznalé oko je zaregistruje, až když je už pozdě.

Musíme vzít též v úvahu onu skutečnost, že akvárium je velmi nevhodné prostředí pro tvorbu života a hlavně oproti přírodním lokalitám velmi nepatrné a tedy nestabilní. K vybavení akvária používáme nevhodné materiály pocházející z mnoha oblastí Země, tedy často nikoliv biologicky sourodé. Z neznalosti se začasto používají nevhodné materiály v podobě vápenců, nevyzrálých kořenů a nevhodných dekoračních hmot, které často ovlivňují chemismus vody a s tím i její fyzikální vlastnosti. Prostředí v akváriu je z hlediska přírodních lokalit netypické! Je dobře vzít v úvahu, že samotná příroda má s našimi akvárii velká trápení. Vyžadujeme od toho nepatrného světa mnoho s minimálními znalostmi jak na to. Akvárium plné ryb pocházejících zhusta z vod celého světa, rostlin jakbysmet a dekorace rovněž a přitom mít ve sto litrech křišťálovou vodu bez řas a jiných zákalů… No uznejte, není toho všeho na ten miniaturní prostor akvária tak trochu mnoho?

Budete-li zařizovat akvárium typu „sypaný břeh“ či skála, to je například napodobení jednoho z biotopů jezera Tanganika v Africe, bude Vaše starost o dekoraci poměrně nenáročná, jen se budete muset seznámit s vlastníkem kamenolomu, nebo znát dobrý biotop v přírodě, kde nějakou tu tunu vhodných kamínků do akvária vytěžíte. Je potom už pouze na Vás, jak ony „kamínky“ seskupíte a vytvoříte tak pomyslný břeh skály, nořící se do vodních hlubin. Navíc, kameny neplavou a „nezlobí“ tak jako například zpočátku kořeny, které je nutné nejrůznější technikou přichytávat ke dnu akvária, aby neplavaly. Ale i kameny v takovém akváriu mají svůj řád a hlavně účel. Akvária podobného typu udržuje v „kondici“ hlavně technika.

Dnes se ale také rád zmíním o zařizování akvária s rostlinami a tom také píše ve svém dotazu pan Vítek. Je velmi odvážné a snad i nesmyslné a ekonomicky náročné zařídit hned v počátku svých akvaristických snah holandské akvárium s rostlinami a chtít, aby se jeho interiér nadále choval podle našich představ. Jak již jsem výše napsal, chce to zkrátka ony zkušenosti, a i když je to zkušenost krásná a zajímavá věřte, že to nějaký ten rok trvá. Pan Vítek popisuje svůj první a poměrně nákladný pokus, při kterém se striktně držel všemožných rad a návodů na „perfektní akvárium“. Náměty a návody čerpal z internetu, z článků a reklamních stránek v časopisech a snad i od některých akvaristů na burzách.

Popis jeho nového akvária mi připomněl spíše velmi složité technické zařízení, které vyžaduje přinejmenším universitní znalosti. To je špatně! Jasně, že rétorika obchodních firem nabízí mnohé zaručené, ale ono je to vše tak trochu jinak. Začátek chovu akvarijních ryb musí vycházet ze základů akvaristiky a je nutné postupovat pozvolna a hlavně být veden. Budete-li začínat a pokračovat sami a dáte pouze na své pomalu nabyté zkušenosti, bude celé to učení trvat dvakrát tak dlouho. Základní pravidla jsou již dávno známá a je asi zbytečné je znovu objevovat. Jsou to ale pouze ty základy, které fungují v každém případě, jinak osobní konkrétní zkušenosti s chovem jsou na každém z nás.

A ještě něco, byť sebedokonalejší technika nezaručí ještě dobře fungující akvárium. A tak můžete nakoupit systém CO 2, automatická krmítka, geniální filtry, topné systémy, osvětlení s těmi nejmodernějšími a nejdražšími zdroji světla, všelijaká měřící zařízení a já nevím co všechno ještě a k tomu krásnému akváriu, které jste viděli na výstavě se tak jako tak nedopracujete!

Začněte tedy skromněji, pozvolna a hlavně zkoušejte jednotlivé druhy rostlin právě v tom prostředí, ve kterém bude budoucí akvárium umístěné. Založte své první akvárium jednoduše a zkoušejte jednotlivé druhy rostlin. Během nedlouhého času se dopracujete ke konkrétním druhům, kterým se zrovna v tom Vašem akváriu bude dařit. Podle těchto zkušeností následně zařiďte akvárium a uvidíte, že při troše trpělivosti se jistě k akváriu s bohatě rostoucími rostlinami dopracujete. Zkušenosti a um vymodelovat fungující akvárium, které je zároveň i z estetického hlediska krásné…, to se zkrátka nedá zaplatit.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2012
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...