Vzkazy 20/2011

27.11.2011 | Žádné komentáře

Výtěry ryb a jejich příprava

Je samozřejmě nadmíru obtížné pojednat na dvou stránkách o jedné z nejtěžších a odborně nejobsáhlejších disciplín akvaristiky, ale mám-li odpovědět na dotaz Lenky, nezbývá mi, než se o to alespoň v rámci pokusit. Jde tedy o všeobecný náhled na tuto problematiku. Jsem si ale jist, že toto téma bude zajímat více našich čtenářů. Krom toho je možné vyhledat v minulých článcích k této tématice další údaje. Článek je určen hlavně začínajícím akvaristům s několika akvárii v domácím prostředí. Při této činnosti Vás může čekat i nemilé překvapení – doporučuji konkrétně článek z 13.2.2011.

Druhy ryb, jako jsou například některé druhy Cichlid, živorodky, ale i některé ryby labyrintní, se spontánně třou ve společných nádržích a netřeba je na výtěry pracně připravovat. Jiná věc je s následující péčí o potomstvo. Vytřou-li se takto Cichlidy, je nutné po rozplavání potěr přelovit do oddělené nádrže. Děláme to z toho důvodu, že tak, jak plůdek dorůstá, jeho rodiče nejsou schopni ho ve společné nádrži uhlídat a ochránit a většina z narozených ryb padne za kořist ostatním rybám v akváriu. Pokud nemáte v úmyslu potěr ryb dále odchovat, je to v pořádku, rybí obsádka nemůže dostat lepší kousek potravy, než právě mladé ryby. Budete-li však počítat s uchováním potomstva, již jako malý potěr musí do jiného akvária.

Příprava takové nádrže je vskutku jednoduchá a sestává se z toho, že v akváriu odpovídající velikosti vytemperujeme vodu na správnou hodnotu, zapojíme veškerou potřebnou techniku a potom už pouze počkáme do druhého dne, až se voda „zakulatí“, tedy, až bude přijatelně odstátá. Potom použijeme známou chovatelskou fintu s přelovením oněch nepatrných tvorečků ze společné nádrže. Tedy právě z té, kde se narodily, ale jak na to? Jak odlovit tolik titěrných tvorečků a jak je ve společné nádrži vlastně pochytat, když jich je třeba i několik set a schovávají se mezi kamínky dna a vůbec, všude kam se vejdou?

Na první pohled se tento úkol zdá téměř neproveditelný, ale věřte, je to snadné. Využijeme při tom přirozené chování potěru ryb u tohoto druhu. Tato mláďata se po vykulení a rozplavání ještě dostatečně dlouhou dobu shlukují v trdlišti a rodiče se o ně vzorně starají. Tedy, tvoří jakési klubko, které se s překvapivou soudržností pohybuje v blízkosti rodičů, přesněji řečeno, rodiče své děti neustále shánějí dohromady. Stačí jen vysledovat tu správnou chvíli a počkat, až se rybky shluknou do klubíčka a odkalovací hadicí je zkrátka šetrně odsát do připravené nádoby. Potom už pouze přelijete plůdek do nachystané nádrže a operace je hotová! Důležité je nepropást dobu, kdy to ještě jde! Později, kdy se potěr již sám toulá po společném akváriu, nemáte šanci.

U živorodek je už pouze věcí zkušenosti a odhadu, kdy přelovíte do porodničky samičku s plným bříškem dozrávajících jiker. Je dobré vyčkat co možná nejdéle, protože samička je v malém prostoru porodničky ve stresu a není dobré ho zbytečně prodlužovat. Když ale přendáte samičku s dozrálými jikrami do porodničky, netrvá mnohdy ani hodinu a první mimina jsou na světě. Zajímavé je, že samička může dobu porodu ovlivnit a třeba ho i pozdržet. To v tom případě, že nepovažuje situaci kolem ní za vhodnou k tomu, aby přivedla své potomstvo na svět. Děje se tak v přerybněných akváriích, kde číhá nebezpečí v podobě již čekajících ostatních ryb z akvária na skvělou hostinu.

Ještě bych se rád zmínil v této souvislosti o jedné zajímavé zkušenosti. Velmi rozdílné jsou zkušenosti akvaristů s kanibalismem živorodek. Zkrátka, jedni tvrdí, že živorodky své potomky požírají, druzí uvádějí, že kanibalismus u nich je pouze částečný a jiný akvarista může tvrdit, že se s požíráním potomstva svými rodiči takřka nesetkal. Podobné názory jsem vyslechl mnohokrát a mám k tomuto své vysvětlení. Jednoduše jsem si před léty všiml, že když odkrmuji ryby z čeledi živorodkovitých (tedy nikoliv živorodek, viz článek z 14.3.2009) kvalitním a pestrým krmivem, nestalo se, že by se tyto ryby pustily do svých potomků. Byla-li ovšem o bohatou potravu nouze, nebo z jakýchkoliv důvodů jsem nebyl schopen tuto kvalitní potravu nějaký čas rybám dodat, docházelo ke kanibalismu v daleko hojnější míře. Znamená to tedy, že si dospělé matky doplňovaly deficit proteinů a zřejmě i jiných důležitých látek svými právě narozenými potomky. Podobně se to děje například i v chovech křečků, kdy nesprávně volenou stravou dochází k podobnému projevu.

U labyrintních ryb je velmi snadné počkat na to, až samec ve společné nádrži dostaví pěnové hnízdo, vytře samičku a jikry začnou dozrávat. Do té doby si samci většiny běžně chovaných druhů labyrintek hnízdo ve společném akváriu ohlídají. Ve chvíli, kdy se první rybky začnou z jiker kulit, vezmeme plochou misku a hnízdo i s právě kulícími se miminy podebereme. Pak je stačí opatrně přelít do již připravené nádrže s čistou vodou. Pozor!!!, u ryb labyrintních musíme počítat alespoň v době prvních pěti týdnů s vyšší teplotou vody a je dobré dbát na to, aby akvárium s potěrem po celou tuto dobu bylo zakryté krycím sklem. Nikoliv z důvodu úniku ryb z akvária, ale pro zachování vlhké a teplé atmosféry nad hladinou vody, to když začnou mladé ryby nad hladinou prvně nadechovat atmosférický vzduch. Indikátorem je, když ze zamlženého krycího skla začne voda skapávat zpět do akvária.

Ryby tetrovité, parmy, sumce a ostatní, je třeba na výtěr připravit a hlavně, nastavit tu správnou hodnotu vody pro určitý druh. Důležitá je i teplota vody a velikost třecího akvária. Je to technická disciplina a záleží pouze na Vás, jak se s ní porovnáte. Budete-li pracovat s odpovědností a pečlivostí, jistě se, třeba i po několika pokusech, dopracujete ke zdárnému výtěru.

Pozor ale, výtěry ryb nejsou zdaleka a jen technickou záležitostí a mnohé informace naleznete i v minulých článcích. Důležité jsou osobní zkušenosti a instinkt. Jde o vrozené vlohy pro tuto činnost a léta jejich prohlubování. Abych ale dovršil alespoň základní penzum tohoto problému, musím napsat, že příprava ryb na výtěry se prakticky začíná již při jejich narození a dále potom po celou dobu jejich růstu a dospívání! Je jasné, že když nemáte jasno o původu ryb a hodláte je vytírat, pokuste se výtěr přesto uskutečnit a získat tak potomstvo. Povede-li se to, je vyhráno a další osudy potěru si již budete řídit sami a hlavně, dovedete si je k samotným výtěrům v jejich pohlavní zralosti. Znamená to pečlivou starost a umístění ryb v odpovídajících podmínkách, velmi zdravou a hlavně živou potravu kombinovanou s vhodnou potravou alternativní. Každý praktik ví, že nejlepší a nejspokojenější ryby jsou ty, které si sám odchová již od potěru.

Jestli můžu poradit, tak dbejte vždy na to, abyste vytírali a soustředili se pouze na jeden druh ryb. Toto rozhodně platí pro začínající. Nemám tím na mysli vytírat jeden druh stále dokola, ale když už se rozhodnete pro výtěr některého druhu ryby, je nutné si v klidu vše připravit a nepouštět se zároveň do výtěrů dalších druhů ryb. To je velmi důležité, protože v roztržitosti a uspěchaných akcích se dělá spousta zbytečných chyb, které často vedou ke zmařenému výtěru.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2011
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...