Dnes něco k věci…

20.03.2011 | Žádné komentáře

Při hledání na internetových stránkách jsem shodou okolností otevřel debatu o Artemii a o jejím líhnutí. Se zájmem jsem tedy pokračoval s vyhledáváním tohoto tématu a s údivem sledoval, kolik je zájemců o vědomosti, které se týkají právě líhnutí Artemie. Tedy, musím napsat, že jsem byl zcela upřímně překvapený všemožnými krkolomnými návody a popisy často velmi složitých postupů. Dokonce jsem narazil na přesné složení soli, používané pro líhnutí. A dále snad nikdy nekončící debata o jódu obsaženém v soli určené pro líhnutí.

Pominu dnes opisování složitých postupů z obalů Artemie a předám pouze několik málo zkušeností z vlastní praxe. Rád bych jenom upozornil na to, že na těchto stránkách pod heslem Artemie je již uvedeno poměrně dost informací pro každého, kdo by si chtěl něco o tomto problému ověřit. Mimochodem, v poradně kolegy Ing. Filipa též. Dnes bych se rád zmínil pouze o tom, že dobře skladovaná Artemie vydrží mnoho let a její líhnivost se snižuje opravdu pomalu. Znamená to, že v originálním obalu je Artemie schopná v dobrém stavu přežít i mnoho let. Dr. Frank uvedl ve svém článku, že měl dobrý úspěch s líhnutím Artemií i po více než deseti létech. Jsem přesvědčen, že dobře uskladněná Artemie vydrží bez velkých změn i daleko delší dobu. Nad touto úvahou se ale musím v duchu pousmát, protože aktivní akvarista nikdy tak dlouhou dobu Artemii uskladněnou nemá, protože ji vždy zavčas zkrmí a snaží se obstarat novou a hlavně čerstvou a od solidní firmy.

Artemii většinou kupuji v originálním balení a hlavně již léta odzkoušenou. Je pravda, že poslední dobou používám Artemii firemní, tedy od Dajany, s kterou nemám ty nejmenší problémy. Kupujete-li menší balení, úvahy nad trvanlivostí jsou zbytečné, protože se brzy spotřebuje a její životnost je bezpředmětná. Jde-li ale o větší nákup, vždy si nejprve líhnivost vyzkouším. To doporučuji i všem, kdo si budou chtít Artemii koupit ve větším balení do zásoby. Pamatuji si, že v dobách dávno minulých, jsme kupovali vždy větší množství, tedy například více plechovek najednou a v takovém případě je dokonce nutné životnost vajíček vyzkoušet. Tato větší balení by měla být vždy označena firmou a vždy kontrolujte datum balení. Je též nutné zkontrolovat, zda jsou vajíčka Artemie balená ve vakuu. To lehce poznáte podle syknutí vzduchu (v plechovce je podtlak) při otevírání plechovky.

A teď ještě něco k líhnutí. Vzpomenu-li na počátky mých zkušeností s líhnutím, zkoušel jsem také kde co. Pravdou ale je, že tehdy se k nám do obchodů dostávala Artemie bůhví odkud a její vajíčka byla již dávno bez známky života. Po několika negativních pokusech jsem to také málem vzdal, ale do problému mě tehdy uvedl právě Dr. Frank, který mi vše objasnil. Konec konců, je to mu téměř čtyřicet let a je pochopitelné, že v tu dobu jsme s Artemií neměli téměř žádné zkušenosti. Tehdy jsem sehnal snad poprvé opravdu dobrá vajíčka a od té doby jsem se bez nich téměř neobešel. Zvláště potom později, když přírodní krmivo v nádržích, kam jsme jezdili lovit, kvapem ubývalo. Pozor tedy na původ vajíček Artemie, jejich stáří a hlavně správné balení s jasným popisem původu. Pominu teď odzkoušené zdroje, od kterých Artemie kupují chovatelé ve velkém množství.

Obstaráte-li si vajíčka Artemií správně ošetřená, nebudete mít jakýkoliv problém s jejich líhnutím. Je nutné dodržet několik zásadních pravidel. Používám již dlouho obyčejnou kuchyňskou kamennou sůl a to v množství jednu polévkovou lžíci na litr vody. Tolerance na množství soli ve vodě při líhnutí Artemie je velká a tak nějaký ten gram méně či více nerozhoduje. A co ten jód? Bezpředmětný! Jód sice částečně prodlouží v časovém harmonogramu líhnutí, ale o zanedbatelnou dobu. Teplota? Od dvaceti do dvaceti osmi stupňů Celsia. Zahřejete-li vodu na vrchní hranici, tedy na oněch dvacet osm stupňů, dočkáte se vylíhlých nauplií u některých druhů Artemie již za dvacet hodin i méně. Budete-li líhnout ve vodě chladnější, může líhnutí trvat i čtyřicet hodin.

Pozor ale!!! Když jsou vajíčka Artemií v pořádku, líhnutí nemůže zklamat. Intenzivní osvětlení, které se začasto u všelijakých návodů uvádí, je sice dobré, ale budou-li se vajíčka líhnout v přítmí, vylíhnou se též. Intenzivní osvětlení je nejen v přírodě impulsem pro růst řas, které jsou potravou Artemie a tak na něj líhnutí reaguje. Stává se tedy jedním z podnětů líhnutí. Mám ale vyzkoušeno, že kvalitní vajíčka se vylíhnou i bez intenzivního osvětlení. Další podmínku je čeření vody, ale to již jistě najdete pod heslem Artemie v ostatních článcích.

A ještě jednu zkušenost. Když jsem zpočátku neměl s líhnutím valné úspěchy a dohadoval jsem se s prodejci o kvalitě, sváděli vinu na mne a doporučovali až neskutečně složité návody na techniku líhnutí. Dokonce uváděli specifické složení soli a přesné teploty. Když jsem ale po nějakém čase získal potřebné vědomosti o tomto problému, uvědomil jsem si, že všechna ta rétorika a složité návody ze strany nepoctivých prodejců byly pouze výmluvy. Znovu tedy, zdravá a dobře zabalená vajíčka Artemií se líhnou v obyčejné soli a alespoň přijatelné teplotě bez problémů!!!

Kdyby se snad někdo z pokročilých akvaristů chtěl zabývat líhnutím odskořápkovaných vajíček Artemií, mohu doporučit hlavně u zakrmování některých druhů sumců či ryb labyrintních, kterým může zapomenutá skořápka při podávání nauplií přivodit smrt. Odskořápkovaná vajíčka se líhnou za kratší dobu a hlavně, vylíhlé nauplie jsou čisté, tedy bez zbylých skořápek. Techniky pro tuto praktiku jsou různé a vřele doporučuji požádat známého akvaristu o výklad, nebo ještě lépe o praktickou ukázku. Některé ze způsobů jsou velmi snadné, jiné jsou složité a nepraktické. Osobně je v poslední době používám pro odchov plůdku ryb z rodu Brochis a odzkoušel jsem též při odchovu Nannostomus mortenthaleri.

A ještě něco nakonec. Kdyby snad přece jenom kdokoliv sháněl sůl bez jódu, řekněte si někde v průmyslu či silničářům. Při použití mnoha tisíců tun soli při zimních posypech Vám jistě pár kilo věnují. Jód se přidává do soli z důvodu správné výživy lidí a v průmyslově používané soli ho najdete nepatrné množství. Četl jsem též, že k líhnutí vajíček Artemie se používá mořská sůl, a že je nutná. No nevím, ale Artemie, až na jisté výjimky, které se nás netýkají, v moři vlastně nežije a tak si myslím, že pro naše účely je přesné složení mořské soli pro líhnutí vajíček Artemie zcela zbytečné. A mimochodem, mořská voda je pojem velmi široký a rozhodně není mořská voda jako mořská voda. Její hodnoty se začasto velmi odlišují podle místa lokality.

Originální balení vajíček Artemií po otevření dobře uzavřete a uskladněte v chladu do spodních partií lednice. A ještě něco, pozor na vlhkost!!! Dostane-li se do vajíček vlhko, brzy se jejich líhnivost podstatně sníží.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2011
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...