Vzkazy 2010/13

29.08.2010 | Žádné komentáře

Začnu dnes již tak trochu tradičně, i když mi to moc radosti nepřináší. Reaguji tím na mnohé dotazy, které se stále opakují, jde o téma závojnatky. Toto téma je nekonečné, ale je třeba se mu nadále věnovat. Tedy pouze telegraficky: závojnatky do malých akvárií NE! Koule v žádném případě!!! Ve spojení s mnoha druhy ryb dochází prakticky k jejich týrání a tak pozor na volbu společenství ryb v jednom akváriu se závojnatkami. Závojnatky dorůstají značné velikosti a jejich projev je bez pochyby společenský, tedy nechovat samostatně! Je to sice výjimečné, ale některé variety závojnatek mohou dorůst až do hmotnosti půl kilogramu.

Podávání potravy závojnatkám má svá pravidla a je nutné se s nimi obeznámit. Trvalé podávání běžné potravy s vyšším obsahem bílkovin a tuků, určené pro ostatní druhy ryb, může závojnatkám za určitých podmínek uškodit. Potřebují též značné množství čerstvé vody nezatížené dusíkatými látkami. Pozor na teplotu, je všeobecně známo, že závojnatky snášejí chladnou vodu tak, jako jejich přírodní a původní druh, tedy karas zlatý. Musíme vzít ale v úvahu, že závojnatka, tedy varieta karase zlatého, je více než tisíc let chovaná alternativně člověkem a její nároky jsou již od původního druhu odlišné. Rozhodně doporučuji, u variet s extrémními odchylkami, teplotu udržovat alespoň nad 20 °C a v chovu generačních (chovných) ryb pravidelně zvyšovat teplotu až o 5°C po dobu dvou dnů. To opakovat v každé dekádě. Má to blahodárný vliv na trávení a pročištění organismu. Mimochodem, když vypíšete do vyhledávacího okénka „závojnatky“, nebo „Carassius“, jistě najdete mnoho článků s touto tématikou.

Podávání potravy při karanténě ryb

Aneto, léčíte-li ryby v karanténní nádrži, tedy po krátkou dobu v menším akváriu určeném právě pro tyto účely, nekrmte! Dospělé, nebo i odrostlé ryby to bez problémů týden vydrží. V tak malém prostoru by pravidelné, byť omezené dávky potravy, nadělaly více problémů než užitku. A navíc, v karanténních nádržích obvykle nepoužíváme filtr (pouze vzduchovací kamínek), který by tak jako tak po tuto krátkou dobu neplnil své funkce. Snad pouze z hlediska odstranění mechanických nečistot, ale to je v tomto případě bezpředmětné. Více se soustřeďte na kvalitu vody, vhodnou teplotu, na správný druh léčiva a hlavně na průběh zdravotního stavu léčených ryb.

Barvy léčiv

Pavle, některá léčiva se pochopitelně dají rozeznat podle barvy, ale NEDOPORUČUJI! To si snad nedovolí ani zkušený akvarista. Ono je bohužel všeobecně používané jakési dělení na modrou a žlutou či zelenou vodičku…Jestli mohu opravdu poradit, zapomeňte na to a hlavně, nepřidávejte do vody s živými tvory desinfekce a léčiva podle toho, jak barevně vypadají. Moc dobře to znám ještě z doby, kdy jsem vedl akvaristickou speciálku, tedy prodejnu. Většinou po nás lidé požadovali nějakou tu modrou či zelenou vodičku. To z toho důvodu, že měli v akváriu jakýsi zdravotní problém a mysleli, že ony vodičky jsou jaksi všemocné.

V dřívějších dobách snad ještě… Existovaly prostě dvě či tři desinfekce pro akvarijní ryby a to bylo tak vše. Ale v dnešní době je na trhu početné množství všelijakých desinfekcí a vodu ovlivňujících přípravků a jejich kombinací. Vyhledejte si na našich stránkách doporučení v rubrice „Články“ či v „Poradně“ Ing. Filipa ohledně nemocí ryb a jejich léčení. Je toho zde mnoho. Rozhodně ale nelijte do akvária „něco“ barevného jen proto, že to někde někdo slyšel a Vám to pak poradil. Naděláte tím více škody než užitku! A ještě něco, už vůbec nepoužívejte staré, nebo neznámé přípravky jen proto, že mají tu či onu barvu.

S tím souvisí též obsah našich stránek, tedy myslím konkrétně nabídku vyráběných produktů. Když si vyhledáte v rubrice například – „sladkovodní akvaristika“ seznam nabízených tekutých přípravků pro tyto účely, tzv. „vodiček“, uvidíte, že jich je nemalé množství. O každém si můžete pro představu přečíst něco o jeho použití. Rád bych se zmínil též o tom, že vhodně použitá léčiva dokážou divy a opravdu se na ně můžete spolehnout. Jde ale v první řadě o tu správnou diagnosu zdravotního stavu ryb. Budete-li ale používat přípravky jen tak namátkově podle barvy a bez správného určení nemoci, rybám spíše uškodíte.

A ještě něco, každé použití prakticky jakékoliv chemikálie ovlivňuje chemické i biologické vlastnosti vody a s tím i její kvalitu! Použijete-li jakoukoliv desinfekci či léčivo do zaběhlého a delší dobu fungujícího akvária, je nutné počítat s tím, že se život v něm bude ubírat jinou cestou než doposud. A také proto je při každém použití desinfekce v zaběhlém akváriu nutné omezit, nebo úplně zamezit podávání potravy a přizpůsobit chod akvária podávaným přípravkům. Při použití některých prostředků je nutné odstranit filtrační hmotu z filtru, jindy zase použitou desinfekci nesnášejí rostliny… Proto, jde-li to, umísťujeme ryby při léčbě do karanténní nádrže s přísným režimem, který je podřízený druhu infekce a právě tomu léčivu, které používáme.

A na konec dnešního článku dovolte jeden tip. Je to „stará věc“, ale Vašim chovancům přijde jistě k dobru. Houbová sezóna je v plném proudu a zvláště letošní rok je na úlovky velmi bohatý. Nepoužíváte-li červivé houby k jiným účelům, rozhodně je nevyhazujte. Tedy alespoň ne hned. Červíčci jsou totiž velmi dobrá pochoutka pro většinu akvarijních ryb a tak už jenom zbývá napsat, jak na to?

Je to v podstatě velmi jednoduché. Do hlubší misky napusťte vodu a na hladinu umístěte nakrájené větší kusy hub. Za dvě až tři hodiny houby odstraňte a na dně shromážděné červíky přeceďte přes sítko a ihned zkrmte. Jen bych rád v této souvislosti upozornil na to, že není dobré krmit touto pochoutkou často a mnoho. Je to zkrátka takové sezónní vylepšení jídelníčku pro Vaše miláčky.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2010
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...