Úvaha

9.05.2010 | Žádné komentáře

Znám místa, jako třeba restaurace, ordinace, kanceláře, vstupní haly a dokonce i byty, kde je umístěno akvárium a slouží k potěšení oka a duše mnohým lidem. V tomto případě mám na mysli ta akvária, o která se majitel nestará a jejich osud svěřil odborné firmě. Proč ne? Mám-li se osobně vyjádřit k podstatě takového akvária, a vlastně každého akvária, z mé strany jde vždy o to, aby živočichové v něm netrpěli, a aby mohli žít přiměřeně pohodový život. To, že by mělo jít též o estetický moment věci, a že by takové akvárium mělo ladit lidskému oku a duši, je, a každému chovateli by o to mělo v první řadě jít, věc druhotná. Ten člověk, který si však takové akvárium u kohokoliv objedná, myslí hlavně na estetiku celého projektu. Konec konců, ve většině případů to ale spolu velmi úzce souvisí.

Podobných firem je dnes více. Jsou to buď jedinci, kteří mají pro tuto činnost založenou svoji živnost, nebo se tato služba provádí jako součást větší firmy, tedy patří do komplexu služeb. Má-li taková firma na onom akváriu svou vizitku, jde většinou o dobře udržovaná akvária a vše je ku prospěchu okolí a hlavně i akvária samotného. Takový odborný pracovník navštíví ono akvárium pravidelně z důvodu údržby, ale i tehdy, zavolá-li majitel, že se v akváriu něco děje. Jinak se tato akvária těší té vymoženosti, že jsou bez neustálé péče a to je mnohdy ve svém důsledku pro život v něm daleko nejlepší.
Jen tak na okraj posloužím opět vlastní zkušeností.

V nedávné době jsem navštívil akvaristu, který mi volal, že by potřeboval poradit, a že by bylo nejlépe, kdybych k němu přijel. Protože bydlel opravdu nedaleko, jel jsem. Akvárium se mi líbilo a i zdravotně nemělo zásadní problém. Po hodině povídání u akvária jsem mu s úsměvem sdělil, že můj dojem je, že jediný škodlivý element pro jeho akvárium je on sám. Nikoliv, že by ho zanedbával, akvárium bylo vyleštěné jako těsně po založení, ale spíše z důvodu přehnané péče.

Ale vraťme se k akváriím ve veřejných prostorách. V jedné restauraci na jihu Čech je umístěno krásné a veliké akvárium a návštěvníci ho po právu obdivují. Obdivují i majitele a ten se jím často neskromně honosí, ale ani neví, jaké ryby vlastně v jeho akváriu plavou. Konec konců, není-li majitel podniku zrovna akvarista, proč by musel znát vše, co v jeho akváriu plave. Platí si na to odborníka a je to tak v pořádku. Akvárium v jeho provozovně slouží jako příjemná část interiéru.

Mám ale takovou zkušenost, že to majitel dříve či později tak jako tak nevydrží a začne se alespoň okrajově o své chovance zajímat. Už z toho důvodu, že se ho hosté prostě často na některé z nich zeptají.
Umění a znalosti odborných pracovníků starajících se o podobná akvária, by měly tedy být na výši nejen po stránce odborné, ale i estetické. Měli by ovládat techniku, zacházení s nástroji pro údržbu akvária a měli by také být jimi vybaveni. Co ale hlavně, měli by to být zkušení a znalí akvaristé s intuicí. A právě intuice pro věc je to, co v nás sice dřímá již od narození, jinak se dá také říci talent, a co v nás roste a zdokonaluje se praxí a věděním. Jedině odborný pracovník na takové výši si potom může dovolit provozovat podobně kvalifikovanou práci. Vysoce kvalifikovaná musí být též z toho důvodu, že na ní závisí životy chovaných tvorů.

Je potom hrubé porušení akvaristické etiky, když se za odborníka kdosi pouze ze zištných důvodů vydává. Myslíte, že to není možné? Že by se na to brzy přišlo? Že by špatně udržované akvárium neplnilo svůj účel? Máte pravdu! A přece taková veřejná akvária existují a jistě jste se s nimi setkali i Vy. Velmi nerad to píši, ale neudržovaná akvária s nemocnými rybami jsou bohužel vidět i v některých „odborných“ obchodech. Je pravda, že podvedený zákazník, tedy majitel akvária, si platí „odborníka“ a tak mu, alespoň zpočátku, věří. Jak jinak by měl posoudit jeho práci, když sám o akvaristice mnoho neví? Pozná to časem a to z reakcí od zákazníků v jeho restauraci. Je to možná jediná cesta, jak věc napravit.

Na konci minulého roku jsem se náhodou zastavil v jedné restauraci na oběd a hele, akvárko! Již první pohled do něj mne ale zklamal. Přibližně dvěstělitrové akvárium velmi spoře vybavené, na dně štěrk a uprostřed na mne civěl Astronotus ocellatus(vrubozubec paví) na pokraji rachitidy. Na stěnách tmavě hnědý povlak a voda? Ta byla čistá někdy v devonu. Filtr se válel na dně u zadního rohu a sem tam se z něj vyloudila velká bublina. Když si zaměstnanec restaurace všiml, že zírám do akvária, osmělil se a podbízivým hlasem oznámil, že je to jeho chlouba a ona ryba, že je svého druhu pěkný macek. Koukal na mne a čekal zřejmě chválu…

Když jsem odjížděl, měl o čem přemýšlet. Problém je v tom, že ten člověk si opravdu myslel, že vlastní výjimečnou a zdravou rybu. Nevěřím tomu, že mu ještě nikdo neřekl, o co vlastně jde. Odborník, se kterým se pravidelně radí, mu nešťastného oceláta chválí a to mu stačilo. Sem tam někdo ze známých rybářů přinese malou nástrahovou rybičku a začíná divadlo pro celou hospodu. Astronotus ji během několika vteřin polkne a je slavný on, i jeho majitel. Jenže, takovou rybu by potřeboval nešťastný ocellatus každý den a již dávno! A co víc, nejde pouze o rybu! Akvárium i s živočichy se musí brát jako jeden celek. Co s tím, jak se postavit k takovým situacím?

Vzít v úvahu zákon 246 na ochranu zvířat proti týrání? Udat toho nevědomého nebožáka? Kdo by s tím co dělal? Kdo by káral člověka za to, že týrá rybu? Ne ne, tudy cesta asi nevede. Je tu asi jediná možnost a to upozorňovat všechny a rovnou na místě. Dostanete se sice do pozice kverulanta, který tomu asi zase tak nerozumí, ale je to nutné! Třeba se ozve více lidí a dotyčný si dá nakonec přeci jen říci. Mám zkušenosti takové, že při negativní, leč pravdivé a tvůrčí argumentaci, se většinou dotyčný „nafoukne“ a místo toho, aby si vzal ponaučení z logických argumentů, si dále dělá po svém. Stalo se mi, při jedné takové dobře míněné argumentaci v odborném obchodě, mimochodem, obchod patřil k našim největším řetězcům, že vedení onoho podniku ihned rozeslalo na své prodejny varovný mail s připomínkou, aby si zaměstnanci dali na nějakého pana R., jmenovitě, pozor!

Co k tomu ještě dodat? Veřejných akvárií je poměrně dost a v poslední době jich přibývá. Je to dobře a proti tomu nemám výhrady, ale…, je tu jedna poměrně dosti problematická záležitost a to ta, s kým se poradit? Majitel prostor je onou myšlenkou nadšen a už vidí tu nádhernou dekoraci, jakou viděl tam a tam a moc se mu líbila. Jak ale vybudovat akvárium, aby splňovalo jeho představy? Poloviční cesta v akvaristice bez případných problémů není možná! A tak je třeba věnovat úmyslu poměrně velký časový prostor. Pozor! Vybudovat a uvést do provozu krásné pohledové akvárium není otázka jednoho dne a náhodného kontaktu. Je to poměrně náročná akce, vyžadující, lidově řečeno, čas a peníze. Poptejte se tam, kde se Vám akvárium líbí, zkontrolujte si v reálu již hotové práce Vašich poradců, hledejte na internetu. Jinak se nepovedená a neodborně vedená akvária stanou spíše odstrašujícím případem pro všechny, kdo se touto nádhernou činností hodlají zabývat. Špinavá a nepovedená veřejná akvária jsou špatnou vizitkou majitele i akvaristy „specialisty“.

Omlouvám se dnes za kritický přístup k věci, ale i to je velmi důležitý úkol všech, kdo se akvaristikou v dobrém zabývají a v mnohých případech je to nanejvýš potřeba!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2010
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...