Hezké jaro a hodně zdravého potěru!

21.03.2010 | Žádné komentáře

Původní reportáž z dnešního dopoledne

Tak to snad už začne. Po dlouhé době se na mne hned po ránu zasmálo slunce a nedočkavý ptačí štěbet se ozýval z celého okolí. Však už je načase, hned je lepší nálada! Protáhl jsem se v dokořán otevřených dveřích, nasál jarní atmosféru a dal vařit vodu na čaj. Hned jsem ale vzpomněl na akvária a odešel do líhně. No jasně! Ryby, jako by je zbavil rozumu…lítají po nádržích a jistě cítí také tu jarní krásu. Nejaktivnější jsou závojnatky a hromadně se snaží přivést nové potomstvo na svět. V akváriu, kde mám přichystané chovné kousky, se dějí neskutečné věci.

Dobře vím, že tření začíná při úsvitu a tak již kolem sedmé se začne akvárium zaplňovat jikrami. Jsou všude! Hrozen samců bez ohledů pronásleduje samice a urputně se snaží oplodnit jimi uvolněné jikry do volného prostoru akvária. S nimi se „svezou“ i ostatní závojnatky, tedy i ty, které se zrovna nepodílí na reprodukci, ale využívají hromadného tření k ukořistění chutné a hodnotné pochoutky v podobě jiker. V akváriu to vypadá jako na hřišti, kde právě probíhá zápas v rugby. Nejsou to ale tyto jikry, z kterých bude mrak potěru, tyto poslouží jako dobré a hodnotné krmivo pro všechny závojnatky, co jich v akváriu je. Ten pravý výtěr, ten „na ostro“, ten se musí teprve pečlivě připravit.

Jikry jsou silně lepivé a ulpívají na všem a velmi pevně, ale běsnící rota závojnatek si na nich záhy pochutnává. Mnoho jiker zůstává až pět centimetrů na skle nad hladinou. Pozoruji celý hrozen poblázněných samců a sleduji, jak se to může stát? Neskutečné, několik samců se žene za samicí a v zápalu tření ji vyzvednou až nad hladinu, kde ulpívá na skle mnoho uvolněných jiker. Už dávno vím, že v této chvíli jsou ryby téměř bezbranné a klidně je můžete téměř bez námahy uchopit do ruky. Jsou totálně poblázněné tak, jako většina tvorů při reprodukci na této planetě, lidí nevyjímaje.

Před polednem tření ustává a jen několik málo ryb se nyní odděluje z hejna a s čím dál menší vervou se snaží ještě o třecí akt. Ostatní závojnatky již odpočívají v hloučku na dně. Některé z nich jsou doslova uštvané a jeví známky velké únavy. Jikry z akvária zmizely v žaludcích hodovníků a jen na skle nad hladinou je jich mnoho zapomenutých. Přesně tam, kam se již ostatní ryby nedostanou. Stačil jsem odhadnout, že se třely čtyři dospělé samice a dobře jsem si je zapamatoval. Odpoledne je prohlédnu a umístím do jednotlivých nádrží. Zrovna tak samce. A příští týden to začne!

Co je to řasožvejk?

No co byste řekli? Projíždím akvaristiky a zajímám se o mnoho věcí, provádím rekvalifikační kurzy pro jejich zaměstnance, sem tam si dám u známých kávu a popovídám co je nového, no zkrátka, jsem přímo účastníkem akvaristického života nejen v líhni. Na mých cestách se potkám s kdekým a kdečím a jen tak už mě něco nepřekvapí, ale co jsem se dověděl na minulé návštěvě jednoho obchodu, mě celkem dostalo. Řeč se vedla o latinských a českých názvech ryb. Je to letitý problém a myslím, že pomyslně rozdělil akvaristiku na dvě skupiny.

Ta první si latinské názvy, když přijde čas, osvojí a ta druhá zastává názor, že stačí, naučit se názvy české. „Jednou žiji v Česku, tak se tak budu i domlouvat“, vysvětluje často obehraná věta té druhé skupiny. Já osobně jsem za to, že každý, kdo to myslí s akvaristikou alespoň trošičku vážně, si osvojí latinské názvy a to alespoň těch druhů živočichů, které chová. Po vstřebání několika nových latinských slov ale zjistí, že to s tou obávanou Latinou není až tak hrozné a další a další pojmenování bude pro něj čím dál snadnější.

Sám jsem kdysi záhy poznal, že české pojmenování všemožných živočichů je sice též správné a dokonce jeho oficiální verze existuje, ale spíše výjimečně se toto řádné pojmenování používá. A tak se dostanou do světa chovatelství mnohé patvary a smyšleniny, které se z nějakých důvodů u některých lidí ujmou a na světě je tzv. místní, či lokální pojmenování. To ale způsobí, že jediný živočich s jediným vědeckým správným pojmenováním, má pak na druhé straně několik názvů lidových a zlidovělých. Můj první objev byla kdysi Black Molla, tedy Poecilia sphenops(živorodka ostrotlamá), černá forma. Byl jsem tehdy na Moravě a nemohl jsem se chvíli domluvit s jedním akvaristou, který se ptal na kominíčky. Po chvíli mi to ale došlo. Později jsem zaznamenal ještě jeden název patřící k této rybě – a to „špindíra“.

No prosím, ale uhodli byste, jaká ryba má snad nejvíce přezdívek? Ano, jsou to sumci z rodu Ancistrus. Tuto, v akváriích velmi potřebnou a oblíbenou rybu, lidé nazývají po svém již pěknou řádku let. U lidí je tomu zjednodušeně tak, že čím více má člověk přezdívek, tím je více oblíbený. Budeme-li ryby posuzovat podle tohoto měřítka, bude Ancistrus na výsluní. No posuďte sami: uklizečka, antikrist, přícucka, přísavka, cucák, škrabka, anténovec, televizák a jistě byste přidali i jiné trefné pojmenování, ale se snad nejpitoresknějším pojmenováním jsem se setkal právě v minulém týdnu a tím je právě řasožvejk. Budete-li mít chvíli, pošlete některé jiné a příznačné pojmenování tohoto již legendárního sumce, rád si ho poznamenám.

Teplota vody (pro pana Jana)

Pan Jan se v dotazu ptá, zda má smysl otužovat akvarijní ryby a lze-li to vůbec. Sám postupně snižuje teplotu skalárům a zdá se, že má úspěch.
Pane Jane, mám hned zpočátku jednu zásadní otázku: proč? Proč byste měl snižovat teplotu v akváriu rybám, které vyžadují ke svému chovu určitou teplotu, jež je obvyklá v místech jejich výskytu. Každý, kdo chová jakéhokoliv tvora, by měl naopak zajistit nejen potřebnou teplotu, ale veškeré potřebné podmínky k jeho chovu.

Všichni chovatelé dobře vědí, že ke zdárnému a poctivému chovu vede jediná cesta a tou je vytvoření odpovídajících podmínek. Ano, je asi možné o něco postupně snižovat teplotu v akváriu, kde se nepočítá například s odchovem, ale to je špatně!!! Ryby, chované v takovém prostředí budou zřejmě žít, ale takové žití bude spíše živoření. Skaláry, které jsou na teplotu vody poměrně náročné, mohou žít i při teplotách nižších, ale jejich další osud je tím zpečetěn. Takové ryby budou mít problémy později při reprodukci, nebo při čelení infekcím. Je to pouze otázka času.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2010
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...