Vzkazy 2009/15

2.08.2009 | Žádné komentáře

Rád bych dnes upozornil na jednu důležitou věc, která se týká všech možných komunikací po internetu na téma rybích nemocí či přímo nemocných akvárií. Mnohokrát jsem již napsal, že akvárium a hlavně život v něm musíme brát jako celek. Prostě, nelze jednoduše sledovat a chtít léčit pouze nemocné ryby a nevšímat si jejich okolí v akváriu. Příčiny nemocí, nebo jejich následná léčba jsou s tímto prostředím úzce spjaty a mnohdy je samotné prostředí v akváriu příčinou opakované infekce. Lze pochopitelně rozlišit celkovou infekci akvária a například odřenou rybu, které hrozí zaplísnění. Tu lze léčit v karanténní nádrži odděleně a ještě ke všemu stačí pouhé zvýšení teploty. Pokud je ryba jinak zdravá a v kondici, pomůže si sama a po krátké době se jí ranka zacelí bez dalších následků. Ale vraťme se k celkové infekci akvária, tedy k léčbě celé obsádky.

Zde je zároveň i odpověď na dopis od pana Radka.
Neznám bohužel podrobnosti, ale to je pohříchu při takové korespondenci běžné. Málokdy se dostanu ke kvalitním fotografiím a výjimečně popis uvádí opravdu to, co je potřeba a tak identifikace nemoci je velmi obtížná. Všeobecně se ale věc má tak: při totální léčbě je nutné nejprve uvážit, co vlastně udělat. Začít hned s léčbou, aniž bychom neznali příčinu infekce je velmi neodpovědné a ve své podstatě neúčinné. Střelit od boku a nalít do akvária jakousi barevnou vodičku o níž nevím zhola nic, to je špatně! Je to vše o teoretických i praktických znalostech. Jak je ale získat? Kde se tedy zeptat? Vypadá to, jakoby dnešní článek přímo navazoval na minulé články o prodavačích v odborných prodejnách. No právě, tam by měl člověk čerpat informace a dovědět se alespoň rámcové vědomosti. Víme ale, že ne všude se můžeme o takové zaměstnance opřít a informace z nich „vytáhnout“.

Pomohu tedy alespoň základní radou pro nerozhodné a začínající. Z vlastní zkušenosti vím, že mnoho lidí používá takovou metodu. Myslím tím hru „o bank“. Slyšel jsem za své praxe mnohokrát větu: „Nalil jsem tam tu modrou vodičku a …“. Tak to je přesně cesta do pekla. Tedy, myslím tím ono peklo pro akvarijní obyvatele co následuje, když přidáte do akvarijní vody chemikálii a neznáte přesné dávkování a k čemu je vlastně určena. Velmi doporučuji se v první řadě zajímat o odbornou literaturu a tam najít několik stran o léčbě nemocí v akvaristice, doporučuji například starší vydání od Dr. Stanislava Franka. Jasně, že se ihned nestanete odborníky, mimochodem, těch je opravdu jako šafránu, ale jde o celkový přehled a tím si též upřesnit celkovou situaci o léčbě akvarijních ryb. Je jasné, že nemoci v akvaristice patří k nejsložitější disciplíně, ale alespoň základy je nutné znát. Je dobré vědět co vlastně sledovat a hlavně nečekat, až začnou ryby hromadně hynout. To bývá již příliš pozdě na jakákoliv opatření.

Mnohdy bývají ukazatelem roztřepené konečky ploutví, jindy nenápadný šedivý povlak na rybím těle(bakterie), chomáčky jakési vaty(plísně), zarudlá místa na pokožce ryb, zákaly vody podivného zabarvení, nebo naopak její křišťálová čistota, podezřelé a neobvyklé chování ryb, rozpadající se rostliny a mnoho jiných ukazatelů. Ale aby Vám to vše něco opravdu řeklo, je nutné si o tom přečíst a seznámit se alespoň se základy, jinak se stane, že se budete dívat na jasné příznaky jisté nemoci a nic Vám to neřekne. Jak se tedy zachovat při jakémkoliv podezření či neobvyklém chování osazenstva akvária?

Dnes je možné využít internet a to je veliká výhoda. Je jen nutné se vyznat v tom nekonečném labyrintu různých stránek a využít ty správné. Nic ale nepokazíte, když při vážném podezření na infekční onemocnění akvária zvýšíte teplotu v něm a provedete důkladnou údržbu. V takovém případě je též nutné omezit podávání potravy. Pochopitelně je nutné měřit základní hodnoty vody v akváriu. Zvýšíme-li teplotu na několik dní o šest či osm stupňů Celsia, musíme změřit počáteční hodnotu pH a průběžně provádět kontrolu. Při různých zákalech vody si je dobré uvědomit, zda jste do akvária nepřivezli z dovolené nějaký ten nevhodný suvenýr od moře v podobě různých mušliček či krásně tvarovaných minerálů. Pozor, tyto patří pouze do vitríny, v žádném případě však ne do akvária! Zabarvení vody též vyvolá nově zakoupený dekorační kořen. To jsou pouze některé z možností, jež Vás mohou přivést k podezření, že se s akváriem cosi děje.

Vždy je ale nutné zamyslet a neukvapit se při podávání léčiv či jiných, například preventivních složek účinných látek. Mimochodem, preventivní podávání léčiv je holý nesmysl a kdyby se někdo o takové možnosti zmiňoval, neřiďte se jeho radami. Zkuste si brát každé ráno jednu tabletku penicilinu z důvodu prevence…To je také špatně!
Prevence v akvaristice je výborným prostředkem, ale bez použití chemikálií v podobě léčiv. Prevenci provádíme vlastně při každé pravidelné údržbě akvária, při pravidelném a hlavně střídmém krmení, při správném osvětlení a dokonce i při správně volené teplotě vody v akváriu.

Pane Radku, dnes jsem chtěl pouze poukázat na některá pravidla při zjišťování nemocí v akvaristice a hlavně upozornit na to, že přidávání jakéhokoliv léčiva bez jasné diagnózy je výstřel do tmy. A tak tuto část ukončím opět známými slovy a to, že bez řádné přípravy a alespoň nutném teoretickém vybavení se není dobré pouštět do experimentů zvláště potom, když rozhodujete o životě nevinných tvorů.

Mám tu dále opět zoufalý dotaz od paní Jany na závojnatky. Už jsem to psal mnohokrát a zřejmě, bude-li na mě osud milostiv, budu to psát donekonečna. Závojnatky nejsou rozhodně ryby pro začátečníky a bez nároků. Uvádí se to v mnohé literatuře a uvádí to i prodavači v odborných prodejnách. Závojnatka je vzhledem k akváriu velmi robustní ryba, která potřebuje dobrou filtraci a mnoho vody. Zvolíte-li jiné řešení, nedopadne to dobře, tedy hlavně pro tu nebohou závojnatku. Podívejte se do minulých článků a najdete jistě o závojnatkách mnohé napsáno. Jen to chce trochu té trpělivosti! Máte-li už závojnatky, i když třeba v nevyhovujících podmínkách, můžete pomoci tím, že zajistíte častou výměnu části vody v akváriu. Jen pro představu, chovám také tyto klenoty našich akvárií a měním denně v akváriu pětinu vody. Píši o akváriu, které má obsah 240 litrů a je v něm umístěno šest chovných závojnatek. Pochopitelně po výtěru a odchování plůdku, musí být tento umístěn ve venkovním bazénu o obsahu mnoha tisíc litrů.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2009
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...