Vzkazy (48)

24.08.2008 | Žádné komentáře

Podobné téma jsme již na těchto stránkách řešili, ale opakování je matka moudrosti a tak se nebudu bát rozepsat na téma odkrm čichavců z rodu Trichogaster. Paní Lenka chová(nikoliv pěstuje) zlatou formu těchto ryb a již několikrát se jí vytřely do plovoucí rostliny, ale nikdy se nedočkala potěru, i když pozorovala již poněkolikáté, jak se malinké černé tečky pohybovaly v pěnovém hnízdě. Původně si myslela, že jsou to nějací „vodní brouci“ či paraziti, kteří potěr napadli a zlikvidovali, ale po našem rozhovoru se dověděla, že právě to byl onen kýžený potěr, ale již bylo pozdě. No, při troše píle a starostlivosti se může i paní Lenka dočkat potěru od těchto krásných rybek. Jak ale již mnohokrát i teď musím napsat, že je nutné dodržovat určité zásady.

Ryby z rodu Trichogaster trichopterus jsou běžně zastoupené v našich akváriích již mnoho desítek let a jejich odchov paří k těm lehčím. Tedy až na jednu dosti podstatnou věc a tou je velikost potěru. Budete-li krmit dorůstající ryby živým přírodním krmivem a budete-li se dostatečně starat o kvalitu vody, odmění se Vám tyto ryby v dospělosti velkým počtem potěru. Je možné odchovat několik set kusů z jednoho tření, ale při dobré starostlivosti se může povést také výtěr s několika tisíci kusy potomstva. To je pochopitelně výborný výsledek a akvarista má z každého takového výtěru radost, i když je to třeba posté. Hned nato je ale nutné se o takové množství potěru postarat. Příprava tření není u těchto ryb složitá a různé návody můžete najít v minulých článcích. Je ale docela dobře možné, že se Vám, tak jako paní Lence, vytřou tito čichavci ve společné nádrži. Máte-li v akváriu dostatek prostoru, plovoucí rostliny a klidný kout, je to dokonce velmi pravděpodobné. Stačí zvýšit teplotu třeba o dva stupně a aktivita ryb se ihned projeví. Tedy za předpokladu, že máte v akváriu chovný pár a oba partneři jsou ke tření připraveni.

Sameček si první dny své jikry v pěnovém hnízdě pohlídá nejlépe a odežene každého vetřelce a dokonce i vlastní samičku. Je dobré ho pod hnízdem ponechat do doby, kdy se začnou objevovat první černé tečky mezi bublinkami vzduchu. Při teplotě 25 – 26°C to bude trvat tak tři dny. Pozor, rodící se embrya jsou opravdu velmi malá a ani se nedivím paní Lence, že bez základních znalostí ani nepoznala, že to jsou právě rodící se čichavci. Necháme-li rodící se potěr se samečkem v nádrži, velmi brzy se o něj postarají ostatní obyvatelé akvária a opravdu Vám z potomstva nezbude nic. Jak tedy na to?

Akvaristé ve své činnosti používají nespočet triků a fíglů. Jeden z nich tedy použijeme. Stačí vzít menší skleněnou či plastovou misku a pěnové hnízdo jednoduše podebrat i s rodícím se potěrem. Samečka pochopitelně ponecháme ve společném akváriu. Před tímto aktem je ale nutné připravit si větší elementu se stejnou vodou jako je v akváriu a hlavně o shodné teplotě. Doporučuji vodu čerstvou odstátou, napůl smíchanou s vodou z akvária. Tu den předem připravte, zahřejte na potřebnou teplotu a jemně v elementce vzduchujte.
Misku s jikrami do ní opatrně přelijte. Teď se Vám teprve projeví množství potěru. Zbytek pěnového hnízda ponechejte na hladině a potěr se do něj ukryje. Za další dva dny se rozplave a začne se shánět po první potravě. Jestliže se výtěr povede tak jak má, voda v elementce se bude hemžit velkým množstvím potěru a právě v tuto chvíli Vám začíná veliká starost. Tedy, pokud jste nepřipraveni, protože jak známo, připraveným štěstí přeje a chovatelům zvlášť. Budete tedy potřebovat mnoho trpělivosti na neustálé odkalování a v prvních dnech i na pravidelnou a velmi opatrnou výměnu části vody.

A teď již k samotnému odkrmení plůdku.

Není pravda, že se dají tyto ryby odkrmit umělou stravou. Tedy pardon, pravda to je, ale pouze částečná. Pro příklad uvedu číslo. Z tisíce kusů rozplavaného potěru odkrmíte vhodnou živou stravou přibližně 950 kusů. Budete-li krmit stravou umělou, odkrmíte desetkrát méně. Nehledě na to, že takto odkrmený plůdek poroste nestejnoměrně a v dospělosti nebude plnohodnotný. Další a to velmi podstatnou nevýhodou takového odchovu je, že voda v elementce se bude tímto krmivem velmi rychle znehodnocovat a každý zkušený akvarista Vám jistě potvrdí, co dokáže vaječný žloutek v elementce. Stačí jedinkrát v začátcích překrmit a pohroma je jistá. Tuto možnost tedy hned na začátku vyloučím.

Odkrm, byť takového množství potěru je možný, aniž byste museli cestovat po rybnících a hledat vhodný prach, tedy myslím prachové krmení. Tím by byl v tom nejlepším případě některý druh z rodu vířníků. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit tzv. červený prach. Pochybuji ale, že budete vyzbrojeni veškerým náčiním pro lov a třídění přírodního krmiva a tak se uchýlíme k druhé možnosti a tou je výroba vhodného krmení pro potěr čichavců přímo v domácnosti. Z úvodu by se mohlo zdát, že nás čeká přerovnávání nábytku či jiné složité úpravy bytu. Opak je pravdou, postačí dvě či tři pet lahve a zařízení na líhnutí Artemií.

Jako první vhodnou potravu zvolíme čistou kulturu nálevníka. Povětšinou se používají laboratorní kmeny trepek. Ty můžeme získat velmi jednoduše na internetu. Přijdou Vám poštou a k nim i jednoduchý návod na jejich chov. Jen bych rád upozornil, že je velmi důležité klást důraz na čistotu kultury tohoto nálevníka. Při neopatrném chovu se do takové kultury může dostat třeba dravý druh nálevníka a celá starost o potěr je předem zmařena. To je ale základní znalost každého akvaristy a dodavatel násady trepkové kultury by Vás na tuto skutečnost měl upozornit. Nemáte-li ale doma mikroskop, musíte uvěřit dodavateli násady. Pro úplnost uvedu, že nový chov trepek se začíná vždy s převařenou vodou ve sterilní nádobě, v tomto případě pet lahvi. Pochopitelně můžete také použít jiné nádoby, třeba třílitrovou zavařovací sklenici.

Nálevníkem krmíme též opatrně, ale protože se jedná o živé krmení, nebude v opatrném množství kalit vodu a potěr ryb ho v brzké době „vyzobe“. To, že je potěr nasycen poznáte velmi dobře již při prvním podání nálevníka. Pod lupou velmi jasně uvidíte kulatá bříška plůdku.

Asi tak po sedmi či osmi dnech se plůdek ryb zvětší natolik, že je schopen přijímat větší potravu a tou je v tomto případě Artemie. Vajíčka tohoto pro akvaristiku zázračného korýška se dají dnes již koupit v každém odborném obchodě a návod je přiložen. V podstatě Vám postačí alespoň litrová nádoba ze skla, trocha soli a vzduchovací motorek. Do litru vody přidáte tři kávové lžičky soli a do tohoto roztoku přidáte půl lžičky vajíček Artemie. Je důležité dodržet dostatečnou teplotu při líhnutí a tou je 26 – 28°C. Do nádoby zavedete vzduchovací hadičku a zapnete vzduchovací motorek. Vodu čeřte bez kamínku a můžete vzduchu i přidat. Druhý den, po vypnutí vzduchování, je možné stáhnout hadičkou právě vylíhnuté Artemie, propláchnout vodou a ihned krmit. U zkrmování buďte ale velmi opatrní při dávkování, protože Artemie žije ve sladké vodě pouze několik hodin a potom hyne a velmi brzy se v teplé vodě rozkládá. Opatrným krmením si také ušetříte mnoho práce s odkalováním. Po třetím týdnu můžete již potěr přelít do větší nádrže. Dobrá rada: takto drobnou potravou krmte až do šestého týdne. Potom můžete pomalu převést plůdek na umělou stravu.

Foto: mořské akvárium na výstavě v Norimberku

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2008
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...