Plíseň či obávaná bakterie?

7.06.2008 | Žádné komentáře

Zkušenější akvaristé praktici dobře vědí, že rozdíl mezi plísňovým a bakteriálním napadením ryb je poměrně dobře viditelný. Velmi zjednodušeně se dá říci, že plíseň se na první pohled od bakteriální nákazy liší tím, že je plastičtější, zpočátku tvoří jakési chomáčky, které od pokožky ryb odstávají. Naproti tomu bakterie se jeví jako přisedlý šedavý povlak na rybě a netvoří odstáté útvary. Ano, toto je část pravdy, jež by se dala srovnat s poučováním malého dítěte: budeš-li si čistit zuby, budou zdravé. Rád bych se dnes s Vámi podíval na jednu dnes již poměrně známou nemoc ryb, jejíž diagnóza se ale může méně zkušenému akvaristovi vymknout a výsledek léčby nedopadne s valným úspěchem. U takto špatně rozpoznané nemoci je problém o to vážnější, že nezačne-li včasná léčba hned od začátku tím správným léčivem, na to vhodné již potom nezbude čas.
Dnes bych se rád zastavil u nemoci všeobecně nazývané flexibakterióza. Její správný název je však KOLUMNARÓZA ryb. Tuto nemoc můžete najít v literatuře též pod názvem chondrokokóza.

Původcem této nemoci je bakterie Flexibacter columnaris. Je jasné, že stoprocentní diagnózu může prokázat pouze bakteriologické vyšetření v odborné laboratoři. Přiznejme si ale otevřeně, kdo si nechá hned při prvním podezření dělat nákladný laboratorní rozbor? Co tedy akvaristům zbývá? Zkušenost a odborné znalosti.
Pokusme se tedy toto onemocnění prokázat vizuálně a ušetřit tak případnou ztrátu sobě, ale hlavně zachránit ryby v akváriu před předčasným úhynem.

Začnu u teploty, protože z dosavadních poznatků je zřejmé, že pod 12°C se tato nemoc vyskytuje vzácně a nebo vůbec ne. Tento údaj je jistě dobrý pro chovatele ryb ve venkovních podmínkách. Pozor tedy na zvyšující se teplotu po zimním období. Krom jarních virémií se můžete setkat i s touto obávanou nákazou. Méně zkušení majitelé zahradních rybníčků tak mohou podcenit vliv zvyšující se teploty v jarním období a předčasně začnou podávat rybám potravu. Pozor ale, toto je právě ta chvíle, kdy se můžeme dopustit chyby. Ryby mají po zimě již zvýšenou aktivitu, potravu již přijímají, ale při následném ochlazení ještě nemají takovou potřebu a nespotřebovaná potrava se začne na dně rozkládat. Ve vodě se tak začnou hromadit organické látky. Je-li prozatím nákaza touto bakterií v klidové fázi, tímto právě můžeme zapříčinit její rozbujení. Doporučuji tedy právě v této době udělat zkušební výlov několika ryb a pozorně je vyšetřit.
Dalším důležitým předpokladem pro vznik kolumnarózy je zvýšená alkalická reakce.
Do třetice ještě jednou připomenu, že dobrým předpokladem pro propuknutí této nemoci je též zvýšený obsah organických látek ve vodě.

Z těchto tří hlavních předpokladů si můžeme udělat poměrně snadný závěr. Jde o prevenci, která spočívá v odpovědném přístupu k chovnému zařízení a pochopitelně i k chovaným tvorům. Hraje tu velkou roli akvarijní hygiena se vším všudy. Zanedbáte-li včasnou výměnu vody, budete-li překrmovat, nevyperete včas filtrační hmotu, budete-li mít přerybněná akvária, jistě se Vám v dohledné době stane, že některá z vážných nákaz ve Vašem akváriu propukne. Kde se vezme? To je velmi jednoduché, bakterie a plísně jsou prakticky všudypřítomné a je pouze na nás, dovolíme-li jim invazivní rozbujení. V běžném provozu, ať akvárií tak třeba rybích sádek, si ryby svou imunitou a ochranným systémem pomohou samy. Zanedbáte-li údržbu, nebo kapacitu zařízení, v tom prvním případě vezmete rybám jejich přirozenou ochranu, imunitu a za druhé dovolíte právě oněm bakteriím a plísním, aby se začaly množit v obrovském množství a to je začátek problému se zdravím ryb. Mimochodem, tyto dvě skupiny, tedy bakterie a plísně, jsou pro chod přírody velmi důležité a bez nich by asi těžko fungovala tak jak ji známe. Bakterie a plísně nejsou špatné, ony si plní pouze svoji důležitou úlohu! To pouze chovatel jim umožní započít svou práci tam, kde nefunguje správně lidské poznání a konání. Zkrátka, svým neodpovědným zacházením s chovem jim dáváme vlastně pokyn k činnosti jim vlastní. Takže ne špatné bakterie, ale nedbalé zacházení či neznalost alespoň základních pravidel nejen chovu akvarijních ryb.

Je možné poznat již v počátcích tuto bakteriální nákazu?
Ještě než budeme rozpoznávat nákazu na již napadené rybě, dovolte ještě jednu zkušenost. Dlouho před tím, než si bakterie ke své činnosti rybu, nebo celou obsádku akvária vybere, začnou se projevovat výše popsané skutečnosti. Zajímavé je, že jak překrmované ryby, tak krmené nevhodnou potravou v tom nejzazším bodě před propuknutím nemoci začnou zpravidla hubnout a projeví se u nich nechutenství. Metabolický systém začne kolabovat a vliv zhoršujícího se prostředí, ve kterém žijí, se podepíše na jejich vitalitě. Následuje ztráta jejich přirozené obranyschopnosti a dál už to znáte.

Dojde-li ale přesto zdravotní stav ryb až tak daleko, ještě není úplně pozdě, ale je to již ta nejvyšší výstraha. Když ryby již delší dobu nepřijímají potravu a hubnou, na některých z nich se začnou zprvu objevovat šedavé skvrny(léze), které jsou zduřelé. Pozor! V tu dobu si právě začínající chovatel může splést tuto nemoc s plísňovým onemocněním. Zvláště, podívá-li se na napadené místo pod mikroskopem. V tuto dobu je bakterie vzdáleně podobná plísni, ale je přisedlejší a netvoří zdaleka tak plastický tvar. Na ploutvích a po celém těle se objevují stále častěji šedavé okrsky, které mají tendenci se spojovat a tvořit celistvou plochu. Posléze se v ložiscích napadení tvoří zarudlé vředy, které již prorůstají pokožku i škáru ryb. V této fázi se již začínají rozpadat i ploutve.
Podle vlastních zkušeností vím, že v tomto stádiu je již ryba neléčitelná a je lépe ji milosrdně utratit. Specielně u akvarijních ryb můžeme začátek nákazy sledovat ponejprv na ploutvích a nebo též okolo tlamky.

Literatura uvádí, že sklon k propuknutí Flexibacter columnaris je častější na živorodých rybách a já ještě dodám, že na větších rybách, chovaných v malých akváriích, a nebo v akváriích s nedokonalou, eventuálně s nefungující technikou. Toto se dá logicky vysvětlit.
Živorodé ryby jsou jak známo extrémní znečišťovatelé vody. Zrovna tak ryby velké, chované v nevyhovujících podmínkách, které mají pochopitelně větší nároky na větší objem chovné nádrže. A resumé? Více znečištěná voda, více organického znečištění, více dusičnanů. Víme-li, že jeden z hlavních faktorů onemocnění Flexibacter je právě zvýšený obsah organických látek, vysvětlení je snadné. A jsme opět zpět na začátku u akvarijní hygieny.

Léčba Flexibacter columnaris je v počátečním stádiu možná. Je asi zbytečné upozorňovat na skutečnost, že čím dříve tuto nemoc rozpoznáme, tím větší máme šanci v léčbě.
Tedy, akvaristická praxe je velmi rozdílná a mnozí praktici mohou mít i mnohá řešení. Je ale jasné, že v malých akvarijních chovech můžeme použít v přiměřeném množství antibiotika, která jsou proti bakteriální nákaze vhodná. Ve velkochovech např. hospodářských ryb se používá malachitová zeleň, nebo krátkodobé koupele v síranu měďnatém.

Vraťme se ale k akvaristice a řekněme si, jak vlastně bojovat s již propuklou kolumnarózou? V první řadě je nutné odlovit ze zařízeného akvária zjevně nemocné ryby do karanténní nádrže. Pokud to není nutné, antibiotickou léčbu v zařízeném akváriu neprovádíme, zahubili bychom všechny bakterie, tedy i ty potřebné. Akvárium se zbytkem ryb odkalíme, vyměníme část vody za čerstvou, vypereme filtrační hmotu ve filtrech a ty potom pustíme na nejvyšší výkon. Hned druhý den potom odkalení a obměnu části vody opakujeme. Filtr již prát není nutné a ošetříme ho až při následující údržbě akvária. Tímto zásahem bychom měli vzít vítr z plachet růstu Flexibacter a stabilizovat tím prostředí v akváriu.

Co ale s již nemocnými rybami v karanténní nádrži? Musím upozornit, že tato bakterie, tak jak jsem ji sám poznal, je nesmírně „rychlá“. Pozor, léčba se počítá na hodiny, nikoliv na dny! Soupeříme tedy s časem a to je vždy velmi problematické. Na již viditelnou nemoc použijeme tedy antibiotika. Tato léčiva mají ve svém programu různí výrobci a je nutné postupovat nadmíru opatrně a striktně dodržovat návod od výrobce. Znovu upozorňuji, tato infekce je velmi nebezpečná a boj s ní je předem téměř beznadějný. Nevzdávejte to ale předem a pokuste se přeci jen o léčbu. Z vlastní zkušenosti vím, že je to možné, ale jak jsem výše již zmínil, jde o včasnou a přesnou diagnózu. A v tom je asi ten největší problém.

Nakonec bych ještě rád upozornil, že dojde-li to tak daleko a Flexibacter již napadne všechny ryby v akváriu, hrajete o bank! Proto neváhejte a budete-li chtít začít s léčbou, ihned proveďte výměnu alespoň čtvrtiny vody, odkalte, vyjměte filtr, zapněte vzduchování a aplikujte léčivo. Budete-li volit dávku do zařízené nádrže, připočtěte deset procent léčiva navíc.
Ještě něco, v několika článcích jsem se dočetl, že se dají takto infikované ryby zaléčit pouze solí. Je-li to prokazatelně Flexibacter columnaris, velmi o tom pochybuji. Ztratíte pouze tolik potřebný čas a propásnete možnost k podání antibiotik.
Zkušenější akvaristé mohou použít též malachitovou zeleň. A to třicetisekundové koupele v roztoku 1 : 15 000. Pozor ale, malachitová zeleň není běžné léčivo, je přímo nutné dodržet přesné ředění a při koupelích zacházet s rybami velmi opatrně.

Doufám, že Vaše akvárium tato obtížná nemoc nepotká, konec konců, je to z mnoha procent pouze na Vás.

Foto: prodejní akvárium s mořskými korály na výstavě INTERZOO – Norimberk

Ohodnoťe, prosím, článek

4.57/5 (7)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2008
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...