Nejen rybičky

3.01.2007 | Žádné komentáře

Během vánoční­ch svátků jsem odpoví­dal na konkrétní­ dotazy a některé se objevily i v rubrice články, jako samostatný námět. Co se ale neobjevilo, byly dva dotazy, které jsou s akvaristikou spjaté pouze při velké fantazii, zvláště ten první­.
1. Nešťastná pani se v zoufalosti ptala na nejjednodušší­ způsob usmrcení­ kapra. Když jsem se zeptal, proč se ptá na stránkách akvaristických, odpověděla: “ Ryba jako ryba, ne?“ No, něco na tom je, ale pravda, zásadní­ rozdí­l je v tom, že akvaristé se snaží­ ryby chovat a odchovávat(i když mnohdy tomu tak i při největší­ snaze není­), a ne je mordovat! Nakonec ale radu přece jen dostala. Zkrátka, v zájmu kapra jsem ji požádal, aby poprosila souseda…

2. Tento dotaz by se dal zařadit též do kategorie kuriozit, i když patří­ již ví­ce do sféry akvaristické.
Pod vánoční­ stromeček dostalo milované akvárium jedné rodiny dárek: žabičku. Žabička ale do druhého dne zmizela a i při pečlivém prohledání­ všech koutů a nejen v akváriu, se ji nepodařilo nalézt.
Když jsem se ptal, jak vlastně zní­ dotaz, bylo mi sděleno, že bych se svými zkušenostmi mohl vědět, kam se taková žabička může schovat?
Pouze ze slušnosti jsem se zeptal, co v akváriu chovají­ mimo oné žabičky. Bylo mi sděleno doslova: „Želvičku, dvě ryby z rybní­ka a umělého potápěče“….
Bylo mi hned jasné, že žabička posloužila želvě coby vánoční­ kulinářský zážitek.

První­ dotaz, i když pouze na první­ pohled vypadá jako vtip, je dá se ří­ci pochopitelný. K druhému dotazu bych se dnes rád vyjádřil podrobněji.

Jde bohužel o stále stejný problém, který vznikl na konci minulého století­, kdy se začaly ve velkém množství­ dovážet z umělých chovů vodní­ želvy rodu Chrysemis(Pseudemys). Český název je želva ozdobná či nádherná.
Tyto želvy byly a jsou domovem ve střední­ a východní­ části USA a v Mexiku. V poslední­ době, jedná se o přibližný časový úsek dvaceti let, se ale tento druh rozmnožil již v jižní­ Evropě a v poslední­ době jdou zprávy, že se rozmnožil dokonce i v teplejší­ch oblastech Čech. To je spí­še zají­mavost a důkaz, že chovatelé svou činností­ mnohdy zavlečou do domovských ekosystémů živočichy z jiných oblastí­. Pominu dnes ten fakt, že mnozí­ noví­ obyvatelé v zavedených ekosystémech jsou často pohromou. Chtěl bych pouze upozornit na skutečnost, že tyto želvy nejsou vhodnými živočichy pro běžná pokojová akvária. Nemění­ na tom nic ani ten fakt, že tyto želvy jsou již pro běžný prodej ve světě omezovány.
Stále jsou ale v nabí­dce firem a v mnohých pří­padech i nesmyslně doporučovány. Děje se tak z důvodů obchodní­ch.
Tato želva je vděčným chovancem pouze v tom pří­padě, že se dostane do prostředí­, které jí­ bude vyhovovat a splní­ její­ nároky na chov. Nejlépe je, když želvu nádhernou umí­stí­me do zahradní­ho bazénu s přirozeným dnem. V dobrých podmí­nkách tam může i přezimovat. Takto zimované želvy musí­ být ale starší­ tří­ let a v dobrém zdravotní­m stavu.
Její­ velikost je v tomto věku již k deseti centimetrům. V dospělosti, 7-9 let, má tato želva velikost karapaxu(krunýře) až 30cm!
Její­ základní­ potrava jsou ryby, vodní­ plži, nitěnky, larvy komárů, plankton, vodní­ rostliny a mnoho jiných pří­rodnin. V zajetí­ se může ještě přidat hovězí­ či drůbeží­ srdce.
V několika poslední­ch letech se na trhu objevila i potrava průmyslově vyráběná. Nejde pouze o samoúčelnou hmotu ke krmení­ želv, jsou v ní­ obsaženy i potřebné vitamí­ny a minerály. Doporučuji nahlédnout na stránky Dajana Pet do rubriky „PRODUKTY“.
Pozor, v této velikosti může být tato želva nebezpečná pro Vás, ale hlavně pro Vaše děti. Dospělá želva má velmi silný stisk a svými kostěnými čelistmi dovede hravě prokousnout prst.
Další­ možností­ je chov želv v akvateráriu.
Největší­ problém je pak uchovat chovné prostředí­ v čistotě. Ráda poží­rá podanou potravu ve vodě a zbytky potravy potom v krátké době zapáchají­.
Teplota, kterou želvy ke zdárnému chovu potřebují­, je okolo 25 °C. Budete-li odchovávat mláďata, potřebujete 28 – 30 °C. V tak teplé vodě se zbytky potravy začnou rozkládat již za několik hodin. Mimochodem, vývoj nakladených vajec trvá v teplém pí­sku okolo sedmdesáti dní­.
Je tedy dobré zajistit jednoduchou výměnu vody v akvateráriu za čistou. Nejlépe průtokem vody pří­mo z vodovodu. Zkrátka, starou vodu vypustit a novou napustit. Pozor, voda musí­ být při výměně předehřátá.
Hloubka vody – nejméně 20cm. Tyto želvy žijí­ v pří­rodě ve volných vodách a hlubokých jezerech. Rády plavou, zakončení­ jejich nohy jsou k tomu velmi dobře přizpůsobené.
Akvaterárium by mělo být zaří­zeno tak, aby želvy měly pevný prostor nad vodou. Tedy jakousi plošinu, kde se rády vyhří­vají­ a kde by také měl být umí­stěn vyhří­vací­ reflektor.
Ten by měl zajistit potřebnou teplotu. Želvy často i několik hodin vystavují­ krunýř slunci či teplu od nainstalovaného reflektoru a rády se vyhří­vají­.
Je dobré si uvědomit, že velikost takového akvaterária musí­ být přiměřená velikosti želv. Jestliže v dospělosti je její­ krunýř dlouhý až 30cm, rozhodně jim nepostačí­ průměrné akvárium! A už vůbec ne svým vybavení­m.
V pří­padě, že nemáte možnost chovat želvy nádherné alespoň nějaký čas v roce na sluní­čku, je nutné přidávat do potravy vitamí­ny speciálně pro tyto účely vyráběné.
Doporučované filtry určené pro akvaristiku nejsou vhodné, protože by se musely denně čistit. Usazené zbytky masa by ve filtru jinak zahní­valy.
A tak až se setkáte s někým, kdo Vám nabí­dne k chovu do Vašeho akvária milou, sotva několikacentimetrovou želvičku, upozorněte ho na nesmyslnost jeho počí­nání­ a poučte ho o chovu těchto nádherných, ale náročných chovancí­ch.

Jiří­ Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

1/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2007
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...